Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Назвіть рахунок призначений для обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками бюджетних установ.

  2. Назвіть та охарактеризуйте субрахунки рахунка 63 «Розрахунки за виконані роботи»

  3. Розкрийте основні бухгалтерські проведення розрахунків за виконані роботи.

  4. Розкрийте порядок синтетичного та аналітичного обліку.

Питання 25. Облік розрахунків із різними дебіторами та кредиторами. Синтетичний і аналітичний облік розрахунків із різними дебіто­рами та кредиторами.

Література.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Для обліку розрахунків з різними дебіторами призначений активний субрахунок 364 «Розрахунки з іншими дебіторами», а з різними кредиторами - пасивний субрахунок 675 «Розрахунки з іншими кредиторами». Поділ різних підприємств, установ та органі­зацій на дебіторів і кредиторів носить умовний характер і визна­чається бюджетною установою самостійно, виходячи зі змісту пер­шої операції або переважності дебетового чи кредитового сальдо. Так, якщо першою здійснюється операція попередньої оплати за очікувані послуги чи майбутні поставки матеріальних цінностей, то такі розрахунки обліковують на субрахунку 364 (як дебіторську заборгованість). Коли ж першою операцією буде отримання мате­ріальних цінностей чи послуг з їх подальшою оплатою, то такі розрахунки обліковують на субрахунку 675 (як кредиторську заборго­ваність).

Крім того, на субрахунку 364 обліковують розрахунки за пре­тензіями і боргами, переданими на розгляд судових органів, роз­рахунки зі студентами та учнями навчальних закладів за користу­вання гуртожитком і постільними речами, з орендарями за пере­дані в оренду приміщення, квартиронаймачами за квартирну пла­ту, за виконані роботи і послуги на сторону (у тому числі і розра­хунки з оплати за навчання у вищих навчальних закладах) та ін.

За дебетом субрахунку 364 відображається виникнення та збільшення дебіторської заборгованості, а за кредитом — її пога­шення. Відповідно за кредитом субрахунку 675 відображається ви­никнення та збільшення кредиторської заборгованості, а за дебе­том — її погашення

Синтетичний і аналітичний облік розрахунків з різними дебі­торами поєднується у накопичувальній відомості меморіальному ордері № 4 т. ф. № 408 (бюджет), а з різними кредиторами — у накопичувальній відомості — меморіальному ордері № 6 т. ф. № 409 (бюджет).

Потрібно звернути увагу на документальне оформлення синтетичного та аналітичного обліку розрахунків з іншими дебіторами та кредиторами.

Запитання для самоперевірки

  1. Які розрахунки належать до розрахунків з іншими де­біторами і кредиторами?

  2. Вкажіть рахунки обліку розрахунків з іншими дебіто­рами і кредиторами та поясніть правила запису на них.

  3. Наведіть основні бухгалтерські проводки з обліку роз­рахунків з іншими дебіторами і кредиторами.

  4. Поясніть документальне оформлення синтетичного й аналітичного обліку розрахунків з іншими дебіторами і креди­торами.

Питання 26. Облік внутрішніх розрахунків. Синтетичний та аналітич­ний облік.

Література.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Внутрішні розрахунки — це розрахунки, що виникають у процесі виконання бюджетів і кошторисів доходів і витрат між вищестоящими розпорядниками коштів (ГРК, РК 1р.) та підвідомчими їм установами.

Для обліку цих розрахунків призначений синтетичний рахунок 68 "Внутрішні розрахунки", до якого відкривають два субрахунки:

683 "Внутрішні розрахунки за операціями з централізованого постачання за загальним фондом";

684 "Внутрішні розрахунки за операціями з централізованого постачання за спеціальним фондом".

У кінці року рахунок 68 закривається рахунком 43 "Результати виконання кошторису".

Необхідно дати характеристику субрахункам 68 рахунку.

Методика відображення в обліку таких операцій залежить від того, за рахунок яких коштів (загального чи спеціального фонду) та якою у становою-закупником (бюджетною чи госпрозрахунковою) проводяться централізовані закупівлі.

Потрібно звернути увагу на порядок відображення в обліку внутрішніх розрахунків, та порядок документального оформлення.