Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня контрольна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Дайте визначення Плану рахунків бухгалтерського облі­ку.

  2. Охарактеризуйте структуру Плану рахунків бюджет­них організацій.

3. Поясніть систему кодування рахунків.

4. Розкрийте значення Плану рахунків бухгалтерського обліку.

Питання 5. Форми бухгалтерського обліку бюджетних установ. Ха­рактеристика форми обліку в бюджетних установах. Облікові регістри аналітичного обліку бюджетних установ, їх призна­чення та використання.

Література: 25; 28; 34, с.5; 35, с.9; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Бюджетний облік у бюджетних установах ведеться за пев­ною формою, що охоплює систему регістрів обліку, порядок і спосіб реєстрації та узагальнення інформації. Згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", уста­нова сама обирає форму бухгалтерського обліку з урахуванням осо­бливостей своєї діяльності та технології обробки облікових даних.

Основною формою бухгалтерського обліку в бюджетних установах є меморіально-ордерна форма. Вона ґрунтується на засто­суванні системи місячних накопичувальних відомостей - меморіа­льних ордерів, у яких систематизуються перевірені та прийняті до обліку документи за датами здійснення операцій (у хронологічному порядку). Кожний меморіальний ордер має постійний номер і при­значений для відображення певних операцій з одним чи групою вза­ємопов'язаних рахунків.

При вивченні цього питання слід ознайомитись із переліком і призначенням меморіальних ордерів, з'ясувати схему записів при меморіально-ордерній формі ведення бухгалтерського обліку в бюд­жетних установах.

Далі необхідно визначити перевага і недоліки меморіально-ордерної форми обліку.

Запитання для самоперевірки

  1. Визначте поняття «Форма бухгалтерського обліку».

  2. Розкрийте суть меморіально-ордерної форми обліку.

  3. Розкрийте схему побудови меморіально-ордерної форми обліку.

  4. Вкажіть переваги та недоліки меморіальної форми обліку.

Тема 2. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах

Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінан­сової звітності бюджетних установ. Нормативне забезпечення організації бухгалтерського обліку в бюджетних установах. Дер­жавні органи, які здійснюють методологічне й організаційне ке­рівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах, їх функції.

Організація бухгалтерського обліку в бюджетних уста­новах. Порядок ведення та форми організації обліку в бюд­жетних установах.

Основні принципи бухгалтерського обліку та фінансової звітності бюджетних установ. Облікова політика бюджетних установ, її зміст.

Перспективи та напрями розвитку обліку в бюджетних установах України.

Питання 6. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінан­сової звітності бюджетних установ. Нормативне забезпечення організації бухгалтерського обліку в бюджетних установах. Дер­жавні органи, які здійснюють методологічне й організаційне ке­рівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах, їх функції.

Література: 3; 34, с.5; 36;

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Бухгалтерський облік в бюджетних установ ведеться відповідно до чинного в Україні бюджетного устрою. Державне регулювання бухгалтерського обліку та фінан­сової звітності бюджетних установ визначається розділом 2 ст. 6 п. 4 ЗУ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні. Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства.

Метою ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності відповідно до даного закону є надання користувачам для прийняття рішень повної і неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства тобто бюджетної установи.

Для реалізації даної мети перед бухгалтерським обліком постають такі завдання:

  • забезпечення збереженості Державного майна України;

  • відображення процесу виконання кошторису доходів і видатків;

  • забезпечення цільового використання бюджетних коштів;

  • контроль за виконанням кошторису доходів і видатків;

  • забезпечення інформацією для прийняття рішень щодо ефективного використання бюджетних коштів;

  • формування кошторису доходів і видатків;

  • визначення результатів виконання кошторису доходів і видатків.

Крім того суб’єктами нормативного регулювання бюджетного обліку є КМУ; МФУ; НБУ; ДПСУ(податкова);КРУ;Фонд державного майна України; КРУ; Держкомітет статистики України тощо.

На сьогоднішній день розроблюються норми національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі які поширюються на бухгалтерський облік і складання фінансової звітності бюджетними установами з 2013 року.

Нормативні документи з регулювання порядку ведення обліку в бюджетних установах приймаються Державним казначейством України, яке повністю використовує надане йому Законом про бухгалтерський облік право вирішення питань організації бухгалтерського обліку, тобто здійснює методологічне регулювання бухгалтерського обліку бюджетних установ. Саме Державним казначейством України встановлюється порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання кошторису доходів і видатків бюджетних установ.

Державне казначейство України розробляє нормативні документи, що регулюють організацію бухгалтерського обліку в бюджетних установах, обов'язково враховуючи положення нормативних актів Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України. Так, врегулюванням питань складання кошторису займається Кабінет Міністрів України та Міністерство фінансів України (в частині розробки та затвердження форм основних кошторисних документів). Крім того, саме Постановою Кабінету міністрів України визначаються можливі види доходів бюджетної установи.

Згідно із Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (ст. 6) порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється Державним казначейством України, у складі якого є Управління методології з виконання бюджету, бухгалтерського обліку та звітності. Управління здійснює по­всякденне, поточне методологічне керівництво бухгалтерським обліком у бюджетних установах. При цьому воно розробляє:

  • план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування;

  • типову кореспонденцію рахунків (субрахунків);

  • форми регістрів синтетичного й аналітичного обліку;

  • інструкції з обліку наявності та використання бюджет­них коштів, валютних операцій, необоротних активів, запасів, інвентаризації та списання матеріальних цінностей;

  • форми звітності.

Слід зауважити, що така сувора регламентація методо­логії обліку забезпечує його єдність, порівнюваність показників різних галузей невиробничої сфери, можливість отримання зве­дених показників для контролю за виконанням кошторисів і бюджетів.

Потрібно зазначити, що важливу організаційну роль в обліку відіграє Державний комітет статистики України, який розробляє та узгоджує з Міністерством фінансів України, Дер­жавним казначейством України форми первинних документів та звітності.

Також міністерства та відомства України за погодженням з Державним казначейством у разі потреби можуть видавати

вказівки про порядок застосування загальних положень бухгал­терського обліку в установах своєї системи з урахуванням специфіки їхньої діяльності (облік бібліотечних фондів, музей­них цінностей, військового майна тощо). Зазначені міністерства та відомства вживають заходів для посилення контрольних функцій бухгалтерського обліку, підвищення професійного рів­ня кадрів і ролі бухгалтерських служб у забезпеченні ефек­тивності фінансово-господарської діяльності бюджетних уста­нов. Отже, на галузевому рівні міністерства та відомства здійс­нюють як методологічне, так і організаційне керівництво бух­галтерським обліком.