Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ФДСГ ФПМС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5. Митне оформлення експортно-імпортних операцій

Основним етапом митного оформлення є декларування товарів і транспортних засобів митному органу. Митне оформлення – це сукупність дій, пов’язаних з пропуском на територію України чи за її межі товарів, що переміщуються за кордон.

Основним документом, що відображає законність та правильність здійснення експортно-імпортних операцій являється вантажно-митна декларація (ВМД).

Вантажно-митна декларація (ВМД) являє собою заяву, що містить відомості про товари чи транспортні засоби та мету їх переміщення через кордон, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики та нарахування платежів.

Оформлення ВМД являє собою процедуру перевірки відомостей, зазначених в ній та відповідність вимогам нормативних актів України (Єдиному митному тарифу, Закону України „Про ЗЕД”) з митних питань та поданим комерційним документам.

ВМД застосовується при митному оформленні товарів, стосовно яких виконується хоча б одна з умов:

  • митна вартість товару перевищує суму, еквівалентну 100 Євро;

  • щодо товару вживаються заходи економічної політики, стягується мито і податки.

В іншому разі декларування товарів здійснюється шляхом подання в митний орган заяви довільної форми із зазначенням встановленого переліку відомостей про товар.

В Україні ВМД складається з уніфікованого адміністративного документа форми МД-2 на п’яти зброшуваних основних аркушах різного кольору і відповідної кількості додаткових аркушів уніфікованого документа форми МД-3. Бувають випадки, коли замість додаткових аркушів ф.МД-3 допускається заповнення специфікацій ф. МД-8.

ВМД – документ суворої звітності і існують строгі вимоги щодо її оформлення.

Митне оформлення здійснюється в 4 етапи:

  1. попередні операції та перевірка ВМД і супровідних документів (транспортних накладних, рахунків – фактур та ін.) підрозділом митної статистики, який крім цього перевіряє наявність застосовуваних до суб’єкта ЗЕД санкцій;

  2. перевірка ВМД відділом митних платежів і відділом митних тарифів. Дані відділи перевіряють заявлену митну вартість товарів і нараховані суми платежів (мита і митних зборів). На ВМД ставиться штамп „Сплачено”;

  3. перевірка вантажним відділом митниці відомостей декларації і відповідність їх митним правилам та комерційним документам. Цей відділ ставить штамп „Під митним контролем ”. Після цього ВМД не може бути відкликана декларантом і реєструється в спеціальному Журналі;

  4. проведення в разі необхідності огляду товарів і повне оформлення ВМД. Тобто завершення митного оформлення шляхом прийняття рішення про випуск товарів і транспортних засобів або про неможливість їх випуску.

ВМД являється повністю оформленою при наявності на всіх аркушах особистої номерної печатки інспектора митниці, що здійснює митне оформлення товару.

ВМД складається в 5-ти екземплярах: 4 залишаються на митниці, 1- у декларанта.

Оформлена ВМД свідчить про надання суб’єкту ЗЕД права на розміщення товарів під визначений митний режим та підтверджує права та обов’язки осіб, зазначених у ВМД щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових та господарських операцій.

Анулювання ВМД припускається лише в тих випадках, коли не було здійснено переміщення через митний кордон. Анулювання декларації відбувається на підставі письмового рішення начальника митниці.

Контрольні запитання:

1. Дайте визначення поняттю «зовнішньоекономічна діяльність».

2. Які Ви знаєте види зовнішньоекономічних операцій?

3. Охарактеризуйте механізм здійснення компенсаційних позик.

4. Опишіть порядок здійснення експортно-імпортних операцій.

5. Які Ви знаєте етапи укладання зовнішньоторговельного контракту?

6. Назвіть основні типові розділи зовнішньоторговельного контракту.

7. Що собою являють правила ІНКОТЕРМС?

8. Якою редакцією правил ІНКОТЕРМС слід користуватися сьогодні?

9. Що таке ВМД?

10. Охарактеризуйте етапи митного оформлення.

Тестові завдання:

  1. Зовнішньоекономічна діяльність – це:

а) діяльність суб’єктів господарювання та іноземних суб’єктів, яка заснована на взаємних відносинах між ними і здійснюється або на території України чи за її межами;

б) відносини між суб’єктами господарювання іноземних держав з національними господарюючими суб’єктами;

в) сукупність зовнішньоекономічних операцій, які здійснюють господарюючі суб’єкти з іноземними суб’єктами;

г) правильна відповідь вказана в пунктах а) і в).

2. Угода, при якій продавець товару зобов’язаний доставити вантаж в порт відправлення, забезпечити його завантаження на борт судна, зафрахтувати тоннаж і оплатити фрахт, застрахувати тоннаж від ризиків, пов’язаних з морським перевезенням до передачі його перевізником покупцю, називається:

а) СIF;

б) FOB;

в) CAF;

г) FAS.

3. Особливість компенсаційних угод полягає в тому, що:

а) експортер згідний на компенсацію за поставлену продукцію товарами, кі міститимуть компоненти, що виробляються в країні покупця;

б) експортер згідний на компенсацію за поставлені засоби товарами, які будуть вироблені на цих засобах;

в) інвестор однієї країни шукає фірму даної країни контрагента, яка була б готова здійснити інвестиції на таку ж суму в першій країні;

г) правильна відповідь вказана в пунктах а) і б).

4. Для одержання індивідуального дозволу на продовження термінів розрахунків у іноземній валюті необхідно отримати дозвіл від:

а) Комісії при регіональному управлінні НБУ;

б) територіального відділення Міністерства закордонних справ;

в) Міністерства фінансів;

г) Управління зовнішньоекономічних зв’язків ОДА.

5. В якій кількості екземплярів складається вантажна митна декларація:

а) 2 примірника;

б) 3 примірника;

в) 4 примірника;

г) 5 примірників.