Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка написання звіту.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
139.78 Кб
Скачать

17

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БУКОВИНСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Економічний факультет

Кафедра Фінансів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО НАПИСАННЯ ЗВІТУ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

Чернівці 2008

1. ЗМІСТ, СТРУКТУРА ТА ОБСЯГ ЗВІТУ ПО ВИРОБНИЧІЙ ПРАКТИЦІ

База практики вибирається самостійно студентом відповідно до програми практики, затвердженою кафедрою.

Структура звіту практики наступна:

  • титульний аркуш;

  • зміст;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки і пропозиції;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Обсяг звіту виробничої практики повинен складати 45 – 50 сторінок друкованого тексту.

У вступі (2 – 3 сторінки друкованого тексту) розглядаються:

  • актуальність проходження практики, її значення;

  • мета, яку поставлено студентам під час практики;

  • завдання виробничої практики автора щодо досягнення мети, що співпадають з пунктами розширеного плану, за яким студент проходить практику;

  • структура звіту виробничої практики;

  • короткий огляд літературних джерел, оцінка повноти і глибини розкриття даної теми в літературних джерелах.

Основна частина звіту практики складається з розділів. Кожен з розділів повинен мати не менше 3-4 друкованих сторінок та містити коротку теоретичну інформацію, а також практичні матеріали досліджуваного підприємства, установи організації та аналіз до них. Розділи звіту виробничої практики повинні бути пов'язані один з одним або доповнювати один одного і становити певну цілісність. В кінці розділу повинно бути узагальнення викладеної думки, невеликий висновок. Для цього можна використати слова, які в українській мові означають узагальнення, підбиття підсумків: таким чином, отже.

Перший розділ – аналітичний. Перш за все в розділі дається фінансово-економічна характеристика підприємства, а також повинен міститися аналіз показників діяльності досліджуваного підприємства в динаміці на підставі даних додатків за останні 3 періоди.

Висновки і пропозиції (2 – 3 сторінки друкованого тексту) повинні логічно завершувати звіт практики і мати конкретний характер. Тут аналізуються поставлені у вступі завдання, узагальнюються дослідження діяльності підприємства установи, організації, вказуються пропозиції студента щодо підвищення ефективності діяльності у напрямку проходження практики.

У пропозиціях необхідно дати рекомендації щодо впровадження розроблених студентом заходів, їх економічної ефективності, доцільності застосування в практичній діяльності.

В списку використаної літератури (40 – 45 позицій) вказуються лише ті джерела, які були використані при написанні курсової роботи.

В додатках розміщуються форми фінансової звітності та інші документи, за даними яких проведено аналіз.

2. Організація проходження практики та написання звіту практики

Керівництво практики здійснює викладач кафедри "Фінансів".

Перед початком проходження практики керівником проводиться вступна бесіда, на якій роз’яснюються задачі проходження виробничої практики, її значення.

Графік здачі та захисту звіту виробничої практики розробляється керівником і погоджується з кафедрою.

В зазначені терміни студент здає завершений і належним чином оформлений звіт практики. Керівник перевіряє роботу, пише відгук і повертає роботу разом з рецензією студенту на доопрацювання. Перевірка звіту практики здійснюється викладачем – керівником поза розкладом навчальних занять.

3. Оформлення звіту виробничої практики

3.1. Загальні вимоги

Зразок титульного листка подається в додатку А до цих рекомендацій.

Звіт практики друкується на комп’ютері на одній стороні аркуша білого паперу формату А 4 (210 х 297 мм) в текстовому редакторі Microsoft Word 95/97 у форматі Times New Roman текстового редактору Word розміру 14 з 1,5 міжрядковим інтервалом. Для формул і графіків використовують стандартні вмонтовані в текстовий редактор режими.

Друкуючи текст роботи, необхідно залишати поля таких розмірів: лівий – 30 мм, правий – 10 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм.

Шрифт друку має бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності, ніяких виділень жирним шрифтом і курсивом в тексті не повинно бути (крім заголовків структурних частин та підрозділів).

Щільність тексту повинна бути однаковою. Після того, як робота надрукована, її необхідно уважно прочитати і акуратно виправити всі друкарські помилки. Звіт подається до захисту добре вичитаним, без будь–яких помилок і виправлень.

Заголовки структурних частин звіту "ЗМІСТ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ", "ДОДАТКИ" друкують великими літерами, жирним шрифтом, симетрично до тексту. Оскільки звіт практики поділяється на окремі розділи, то заголовки друкуються великими літерами симетрично до тексту. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, то їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком структурної частини та підрозділом або структурної частини та текстом повинна дорівнювати трьом інтервалам (додаток Б).

Кожну структурну частину звіту треба починати з нової сторінки. Відстань між назвою розділу та текстом повинна дорівнювати 2 інтервалам (додаток Б).

До загального обсягу роботи не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки, але всі сторінки зазначених елементів роботи підлягають нумерації на загальних засадах.

Зразок оформлення змісту звіту практики наведено у додатку Г.

У додатку В відображено використання "Списку". У курсовій роботі може бути використано тільки два види "Списку".

3.2. Нумерація

Нумерація сторінок, розділів, пунктів, малюнків, таблиць, формул подається арабськими цифрами без знака №.

Титульний аркуш, завдання та зміст є відповідно першою, другою, третьою сторінками роботи, хоч на них номер сторінки не ставиться. Нумерація починається із сторінки "3". Номер сторінки проставляють у правому верхньому куті без крапки в кінці.

Такі структурні частини роботи як зміст, вступ, висновки і пропозиції, список використаних джерел не мають порядкового номера. Всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини друкованої роботи, нумеруються звичайним способом. Не нумеруються лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: "1. Вступ" або "Розділ 5. Висновки". Номер розділу ставлять після слова "РОЗДІЛ", після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.