Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

от^типЛСЖК'ТІ, НаїІ'ІЯЛІ.ІІИЙ мстео-

і.чіічі і1111111 і практикум ставить ча мсту іасвоєння методі» про­ведения метеоролог ічних спостережень як в стаціонарних, гак і в польових умовах. ,

Задачею метеорологічного практикуму є: 1) ознайомлення з основними видами приладів та устаткування, які використо­вуються сьогодні на метеорологічних станціях; 2) ознайомлення зі структурою типової метеорологічної станції; 3) вивчення питань організації та будівництва метеорологічного майданчика; 4) за­своєння програм і методик метеорологічних спостережень;

  1. проведення метеорологічних спостережень за основними метео­рологічними величинами та явищами погоди, а також змінами стану погоди; 6) засвоєння первинної обробки спостережень та їх запис у книжку спостережень; 7) засвоєння побудови графіків, діаграм та іншого ілюстративного матеріалу для аналізу резуль­татів метеорологічних спостережень.

Розділ 2 Короткі відомості про метеорологічні станції

  1. Визначення, тиии метеорологічних станцій та їх характеристика

В метеорології методи спостережень та вимірювань здій­снюються з допомогою спеціальних приладів та зорової оцінки метеорологічних величин та явищ, що дозволяють безперервно реєструвати стан атмосфери. Вони досі залишаються основними методами наукової інформації.

Оскільки атмосфера є глобальною, то для оцінки її стану на великій території необхідно здійснювати метеорологічні спостере­ження та вимірювання на території всієї планети. Досягається це шляхом організації великої кількості метеорологічних станцій, на яких здійснюються регулярні спостереження ча єдиною програ­мою і з допомогою однотипних приладів.

Таким чином, метеорологічна станція с шклидом для здійснення метеорологічних спостережень V місці, ньс обирається відповідно до задоволення певних вимог відносно рельефу місцевості, близькості будівель та населених пунктів.

mwi II |.1 жігіши IH оорооку їх результатів, технічно КСрІВНИЦ І IIO роботою прикріплених до неї метеорологічних станцій II і 111 розрядів та метеорологічних постів, а також забезпечує органі-

і.пні. установи та підприємства даними про метеорологічні умови та матеріалами по клімату свого регіону.

Метеорологічна станція II розряду, окрім цілодобового проведення та обробки спостережень, передає у відповідні <*1 >і ані'чації інформацію за результатами спостережень.

Метеорологічна станція III розряду здійснює спостере­ження за скороченою програмою та в меншу кількість строків.

Для здійснення більш детального вивчення територіаль­ного та часового розподілу деяких метеорологічних величин та і нищ погоди встановлюються метеорологічні пости. Вони від­різняються від метеорологічних станцій меншою оснащеністю та пі іі.іп простою програмою спостережень. Зазвичай на постах 111 остереження проводить одна людина.

Метеорологічні станції, залежно від змісту роботи, поділяють па основні та спеціальні. До основних належать станції, включені до цержавної мережі метеорологічних станцій. Ця мережа знахо- II111.ся у віданні спеціального державного управління (в різних країнах такі управління входять до того чи іншого міністерства), яке організовує мережу та забезпечує постачання станції апара- іурою та витратним матеріалом, видає “Настанови” для спосте­режень, методичні вказівки тощо, проводить інспектування їх ро­боти, фінансує передачу інформації по каналах зв’язку, збереження даних спостережень, їх обробку і публікацію, а також утримання співробітників. До спеціальних відносять станції і пости, які вивчають окремі явища погоди або обслуговують певні галузі на­родного господарства. Наприклад: авіаметеорологічні станції, які забезпечують метеорологічною інформацією роботу цивільної авіації; агрометеорологічні стації та пости, призначені для обслу­говування сільськогосподарського виробництва тощо. Існують ще й спеціалізовані відомчі метеорологічні станції, що не входять до загальнодержавної мережі метеорологічних станцій, однак у своїй роботі по проведенню спостережень та їх обробці керуються настановами та методами, прийнятими у державній метеоро­логічній мережі.

Метеорологічна станція складається з метеорологічного май­данчика та опалюваного приміщення. На майданчику встанов­люються усі метеорологічні прилади, за винятком барометрів, барографів та реєструючих частин автоматичних телеметричних приладів, які розміщуються безпосередньо в приміщенні станції.

Важливо зазначити, що метеорологічну станцію розміщують так, щоб її спостереження висвітлювали метеорологічні умови прилеглого до станції району, інакше кажучи, щоб вони були показовими (репрезентативними) для даних ландшафтно-орогра­фічних і топографічних умов. Оскільки метеорологічний майдан­чик є головною і основною складовою частиною метеорологічної станції, то, природно, вибір місця для майданчика та його оснащеність відіграє першочергову роль у відображенні адекват­них параметрів стану атмосфери в даній точці Землі.