Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

1 Рейка коромисла, 2 - пересувний грузик, з - стрілка, 4 - підвіс, 5 - гак, 6 - дужка, - Потовщення з ріжучим краєм, - Пересувне кільце, 9 - циліндр, 10 - кришка, 11 - лопатка

< till <імі|» ваговий BC-43 (рис. 4.28) призначений для

щільності снігу при проведенні снігомірних зйомок.

[ill м кішм и.ся з металевого циліндра і ваг. На одному кінці Мяіін|ч шаходиться кільце з ріжучими зубцями, а другий МНнн і.п>|іивасться кришкою.

І ні иимірювання висоти вирізаного стовпчика снігу з ЩИП 1111111 >і о боку циліндра нанесено сантиметрову шкалу; нуль ІІІІН'НІ іЛії •" ГЬСЯ і нижнім зрізом кільця. Кільце з ручкою вільно Меншім і і.ся по циліндру і служить для підвішування циліндра ЇЙ* И"і Д ія зрівноважування ваг служить пересувна гирька, яка їм н їй і і "її і;іс по лінійці ваг.

Р

і ‘ ’ І Ірії лади для вимірювання опадів, які осідають з повітря на поверхню землі та на предмети і » і,, и-дний станок (рис. 4.29) складається з трьох стійок З з

іьі ними на них двома парами дротів /, які служать

Ц^мнч.іми відкладень льоду. Стійки можуть бути металевими

а

і

Сіп 1,29. Ожеледний станок:

І і роти, 2 скоби, 3 стійки

бо дерев’яними. Вони вста­новлюються на метеорологіч­ному майданчику вертикально на відстані 90 см одна від одної так, щоб на шіані утворився прямий кут, одна сторона яко­го направлена з півночі на пів­день, а інша - із заходу на схід.

Дроти прикріплюють до стійок за допомогою скоб 2 так, щоб одна пара була спря­мована з півночі на південь (меридіональна), а друга - з заходу на схід (широтна).

Дротами служать чотири |М|Нікп дроту діаметром з мм. Кінці кожного відрізка зігнуті пі і 1111>і м11м кутом так, щоб горизонтально розташована ділянка Ми ’їй довжину 90 см. При відсутності дроту діаметром 5 мм Міііні.і никористовувати дріт діаметром 4 або 6 мм. При цьому в I it is їм аги вимірювань необхідно внести відповідні поправки.

Нижні дроти (широтний і меридіональний) підвішуються на /и ції п х скобах. Скоби пригвинчуються до стійок таким чином, щоб шсіли на відстані 10 см від стійок на висоті 190 см від

поверхні ґрунту. Верхні дроти (широтний і меридіональний) п: шуються на коротких скобах. Скоби пригвинчуються до с ^ так, щоб дроти знаходились на висоті 220 см від поверхні ґрун Нижні дроти при спостереженнях не знімаються і нази ються постійними. За зміною величніш відкладень на них виз| чають процес наростання. На цих дротах вимірюють розмІ відкладень. Верхні дроти знімаються для визначення м" відкладень і називаються змінними.

На станціях, де висота снігового покриву перевищує 50 необхідно встановлювати більш високі стійки, до ягі пригвинчуються скоби для установки дротів на висотах 24 270 см. На станціях, де висота снігового покриву перевищує її см, потрібно встановлювати більш високі стійки зі скобами д дротів на висотах 290 і 320 см.

Дроти необхідно піднімати зі збільшення висоти снігово покриву. При зменшенні висоти снігового покриву (від танеш! ущільнення і т.д.) дроти слід відповідно опускати.

Крім робочих дротів, підвішених на ожеледному станку] його комплект входить запасний дріт для заміни одного! верхніх змінних дротів при його знятті для визначення маі відкладень.

Д

«■

ля того, щоб під час спостереже! відрізнити іній від паморозі, поряд з о« ледним станком встановлюється льод скоп (рис. 4.30). Зручно його змонтува] безпосередньо на стійках ожеледної станка. Для цього на західному і ні денному боці стійки закріплюються і штирях 4 два вертикально натяги] дроти діаметром 0,1-0,2 мм. Нижи штир варто закріпити на висоті 140 с від землі, а верхній - на 30 см виц Дроти натягуються на відстані 10 см в стійок. Біля основи однієї зі стійок стан Рис. 4.30. Закріплення ваРт0 закріпити фанерний круг льоді] льодоскопа на стійках: скопа 5. ІІДоо йоі о можна було переМІ

  1. - штирі, 5 - круг іцувати вгору зі збільшенням висоп льодоскопа снігового покриву, у стійці просверД

люються горизонтальні отвори через 5 сі один від одного.

І І «їм стійок і дротів у комплект ожеледного станка входять: ирибинка, така ж, як до психрометричної будки. Драбинку |и||и мі іііііовити так, щоб вона не торкалася стійок;

п іннії для відтанення ожеледних відкладень. Вона являє металевий (зазвичай латунний) циліндр довжиною 25см, Ції* |•<наривається на дві половини (рис. 4.31). Вирізи в бічних рІІМ*п V манни служать для вміщення в них дроту як при симетрич­ним \, і іік і при несиметричному відкладенні льоду на ньому.

а

6

в

Рис. 4.32. Інструменти для очищення дроту: а — пилка, б - щипці, в — шкребок.

І'ис. 4.31. Ванна для індганення ожеледних відкладень

Шаблони являють собою прямокутник із прозорого МІ ріалу (оргскла, целулоїду і т.д.), у середній частині якого є вг'

з нанесеними по його краях поділками шкали. Малий шаб’, призначений для вимірювання розмірів відкладень до 501 великий - до 100 мм.

На станціях, де спостерігаються великі ожеледно-паморо^ відкладення, розміри яких перевищують 10 см, слід корист)! тися спеціально виготовленими шаблонами; мірна склянка.