Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

Н

І*ис. 4.1. Схема 'цинкового ртутного барометра

а рис. 4.2 зображена схема станцій­ного чашкового барометра.

Барометр чашковий станційний СР - А та СР - Б і кладається з наступних основних частин:

барометричної скляної каліброваної трубки 6, яка запа- чі іа а верхнього кінця та заповнена під вакуумом очищеною

І чуттю, а нижнім кінцем вона закріплена у кришці чашки 9 за /кшомогою шайби-втулки 10 з гвинтовою нарізкою;

чашки 9, яка складається з 3-х частин. Середня частина чашки має діафрагму з отворами, яка виключає різкі коливання ртуті у чашці, при яких у барометричну трубку може проник­нут повітря. Для зв’язку барометра з оточуючим повітрям у і рншці чашки є отвір, який закривається гвинтом 8 (рис. 4.2);

металевої оправи 4, на яку нанесена шкала від 810 до 1070 м(> (( Р-А) або 680 до 1070 мб (СР-Б);

Мерхні два прорізи металевої оправи 4 (один проти одного) їй іноляють бачити меніск ртутного стовпчика у скляній трубці. Иимірювання висоти ртутного стовпчика здійснюється за шка- іою, яка нанесена біля краю наскрізного вертикального прорізу у верхній частині оправи 4, та за допомогою ноніуса 2.

Ш

а

Рис. 4.2. Барометр чашковий ртутний: а - загальний вигляд; б - чашка барометра: 1 - кільце;

2 Ноніус; 3 захисне скло; 4 оправа; 5 - рукоятка кремальєри;

6 Барометрична трубка; 7 - тер­мометр; 8 - гвинт; 9 - чашка; 10 - втулка ; 11 середня частина чашки з діафрагмою

Нижній зріз ноніуса співпадає з його нульовою поділкою. При обертанні гвинта 5 ноніус рухається вздовж прорізу, під час відліків його нижній зріз має проходити через нуль ноніуса та торкатися вершини меніска ртуті. Шкала ноніуса станційного чашкового барометра зображена на рис. 4.3. і зроблена так, що

  1. поділок шкали ноніуса дорівнюють 19 поділкам шкали баро­метра. Такий ноніус дозволяє здійснювати відліки з точністю до десятої частки ціни поділки шкали. Кількість десятих часток визначається за номером поділки ноніуса, який збігається з поділкою шкали.

кала нанесена не по всій довжині, а тільки у верхній частині. Нуль шкали барометра збігається з рівнем ртуті в чашці. Шкала захищена від забруднень скляною трубкою 3.

Рис. 4.3.

Шкала і ноніус чашкового станційного барометра:

2 - ноніус; 4 - оправа

Н

Рис. 4.4.

Шафа для барометра

а нижньому прорізі оправи закріплено термометр 7 для иіппачення температури барометра в момент відліків. Ціна поділки термометра 1,0°С. У верхній частині оправи барометра пін винчується ковпак з кільцем 1, за яке барометр підвішується ііл спеціально пристосованому гачку-гвинті.

Для запобігання струшуванню барометра, попадання пря­мої сонячної радіації, пилу і т.д. барометр встановлюється у (пірометричну шафу, зображену на рис. 4.4. Шафа має скляні дверцята, які при спостереженні легко відкриваються і не зава- <і лють проведенню відліків; на задній стінці шафи має бути проріз, який закривається матовим склом або білим папером і призначається для підсвічування меніска ртуті у барометрі.

Станційний барометр встановлюється у службовому при­міщенні метеорологічної станції. Барометрична шафа кріпиться и*і капітальній стіні на висоті 70 - 80 см від підлоги так, щоб за ш.'іфою можна було розмістити електричну лампу (на 25 Вт) для освітлення трубки барометра. Заборонено встановлювати

барометр поблизу опалювальних приладів, вікон, дверей, окремих випадках для освітлення шкали барометра дозволя ється користуватися електричним ліхтарем. Заборонено кори| стуватися сірниками та свічками. Освітлення барометра елі, вмикати тільки на час проведення вимірів.