Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать
  1. Метеорологічний майданчик

Метеорологічний майданчик є, по суті, природною лабора­торією метеорологічної станції. Він знаходиться під відкритим небом на відкритій і типовій для навколишньої місцевості горизонтальній і рівній ділянці для розміщення установок із метеорологічними приладами.

В “Наставлений гидромегеорологическим станциям и постам. - Вьіп. З, часть І” наводяться наступні рекомендації по оснащенню метеорологічного майданчика.

  1. Відстань до найближчих джерел вологи повинна переви­щувати 100 м, а відстань до найближчих окремих перешкод (будівель, дерев) та значних за протяжністю перешкод (лісів, великих груп будівель, міських вулиць тощо) повинна бути відпо­відно 10 - 20-кратною. Не можна розташовувати метеороло-гічний майданчик поблизу глибоких ярів, урвищ та інших різко відмінних форм рельєфу. На території метеорологічного майданчика та поблизу забороняються роботи, що можуть призвести до спотво­рення природних умов його місцезнаходження.

  2. Метеорологічний майданчик станції повинен мати форму квадрата зі стороною 26 м, з орієнтацією однієї зі сторін у напрям­ку північ-південь. У випадку, якщо на станції ведуться спостере­ження не по повній програмі, тобто відсутні спостереження за температурою ґрунту на глибині під природним покривом, немає самописців допускається зменшення розмірів майданчика до 20x16 м.

* -- *

Ф

■ч

, , о ®, . ,

- <Г * Є ^ ^ " £■

, f .6°), і .(П)., , ©, т

** СіІ)_ * _© 5- -

е'-

~

ч]

« І '

© ©1 '

с»

и 1

@ ©

@)

Р

С

ис. 2.1. План розміщення обладнання і приладів на метеорологічному май­данчику по повній програмі спостережень (відстані покачані в метрах): 1 - гео­дезичний репер станції; 2 - флюгер з легкою дошкою; 3-датчик анемо- румбометра (анеморумбографа); 4 - флюгер з важкою дошкою; 5 ожеледний станок; 6 будка психрометрична; 7 - снігомірна рейка; 8 - будка психрометрична запасна; 9 - будка для самописців; 10 - прилад для вимірювання дальності видимості; 11 опадомір; 12 - плювіограф; 13 - запас­ний стовп для опадоміра; 14 - снігомірна рейка; 15 - геліограф; 16 льодо- скоп; 17 росограф; 18 - ділянка для термометрів Савінова (20) та грунтових (19); 21 - снігомірна рейка; 22 ділянка з природним рослинним покривом для витяжних термометрів (23) і мерзлотоміра (24); 25 - установка для вимірю­вання вертикальних градієнтів температури і вологості повітря; 26 - установка для вимірювання зміни швидкості вітру з висотою; 27 - актинометрична установка

Метеорологічні прилади і обладнання на майданчику розміщують так, як показано на схемах рис. 2.1, 2.2, і 2.3.

Для збереження поверхні метеорологічного майданчика у природному стані прокладаються спеціальні доріжки зав­ширшки не менше 0,4 м, щоб забезпечити підхід до психро­метричної будки та інших приладів. Забороняються асфаль­товані та бетонні покриття доріжок.

Р

Рис. 2.3. План розміщення обладнання та приладів на ме­теорологічному майданчику ме-

теопосту:

1 - будка Селянинова; 2 - опадо- мір; оголена ділянка для грунтових термометрів; 4 - снігомірна рейка; 5 - стовп для аспіраційного психрометра; 6 - огорожа; 7 - хвіртка

ис. 2.2. План розміщення обладнання і приладів на метео­рологічному майданчику за скоро­ченою програмою спостережень (відстані показані в метрах): 1 - гео­дезичний репер станції; 2 - флюгер з легкою (важкою) дошкою; 3 - ане- морумбомегр; 4 - ожеледний ста­нок; 5 - будка психрометрична; 6 - снігомірна рейка; 7 - будка психро­метрична запасна; 8 - опадомір; 9 плювіоіраф; 10 - запасний стовп для опадоміра; 11, 13 - снігомірні рейки; 12 - оголена ділянка для фунтових термометрів; 14 - термо­метри для поверхні грунту

Метеорологічний майданчик повинен мати огорожу, яка б добре вентилювалась і взимку перешкоджала б утворенню сніго­вих заметів. Такою є стандартна, висотою 1,5 м, огорожа з дротяної сітки, яка натягується на металеві рами. Суцільну огорожу встановлювати заборонено. Хвіртка встановлюється з північного боку і закривається на замок.

Для зручності спостережень у нічний час метеорологічний майданчик повинен мати стаціонарне освітлення від електроме­режі. При відсутності цього слід користуватись надійним електричним ліхтарем.

Метеомайданчик повинен знаходитись, по можливості, недалеко від службового приміщення станції (не далі як за 150 м) і постійно бути під контролем її працівників.

3. Оскільки підстильна поверхня метеорологічного майдан­чика повинна зберігатись у природному стані, характерному для навколишньої місцевості, то для цього необхідно: регулярно скошувати траву і негайно виносити її за межі майданчика; сніговий покрив залишати у природному стані з моменту його утворення до остаточного танення, але великі снігові замети слід зрізати і виносити за межі майданчика, не порушуючи структури шару снігу, що залишився тощо. Прилади та обладнання метео­рологічного майданчика повинні постійно підтримуватись у належному робочому стані.

Огорожу, будки, підставки для приладів слід тримати у чистоті і своєчасно фарбувати білою фарбою.