Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать
  1. Барометр-анероїд

При експедиційних дослідженнях тиск повітря в походниі умовах визначається барометром-анероїдом, який належить да типу деформаційних барометрів.

Н

Рис. 4.5. Механізм анероїда

а рис. 4.5 наведена схема будови механізму барометра-] анероїда. Приймальною частиною анероїда є металева мембран-| на коробка 1.

Рис. 4.6. Барокоробка: а - розріз; б - вигляд зверху: 1 - мембрана; 2 центр І мембрани; 3 ніжка, що прикріплює

Вона складається з двох спаяних між собою гофрованих круглих мембран, як показано на рис. 4.6. Внутрішній тиск ко­робки доведено до 0,01 мм ртутного стовпа. Від сплющення зовнішнім тиском коробка захищена пружиною З (рис. 4.5), яка одним кінцем за допомогою ніжки 2 з’єднана з коробкою, а іншим - з металевою основою 4. Центральні частини мембран 2

23

іисрді. Гофруванням коробки досягається збільшення її прий- м.іш.ної поверхні та підсилення її пружних властивостей. Приймальна частина анероїда може складатися з двох, трьох та

мне коробок. При змінах атмосферного тиску мембранні

їй і робки деформуються. При збільшенні тиску повітря верхня мембрана дещо удавлюється всередину коробки, при зменшенні піску вона піднімається вгору. Коливання верхньої мембрани передаються колінчатому валу 5 (рис. 4.5). Пружина переміщує

і.нфіплений на ній стержень 6. Переміщення стержня переда­нії і.ся важелю 7, який за допомогою ланцюжка 8 обертає вісь 9.

11 і и створення постійної напруги ланцюжка на осі 9 є спеціальна пружина 10. Зміни атмосферного тиску визначаються за поло­женням стрілки 11 відносно шкали 12.

Механізм анероїда вміщено у пластиковий корпус.

Барометр-анеро'їд забезпечує вимірювання атмосферного і пеку в межах від 800 до 1060 гПа або від 600 до 800 мм. рт. ст. Иимірювання можна проводити при температурі повітря від 10 до + 40 °С.

Ьарометр-анерощ встановлюють горизонтально на спеці- .піі.ній підставці або на столі. Футляр, у який вміщено анероїд, мі,тривають тільки на час спостережень.

  1. Барограф

Д

Рис. 4.7. Механізм барографа 1- стрілка пера; 2,3 - кронштейни; 4 - гвинт; 5 - ричаг; 6 - упор; 7 - тяга; 8 - вісь пера; 9 - кнопка; 10 - рукоятка упору; 11 - бароблок; 12 - плата; 13-барабан.

а

ля безперервної реєстрації змін атмосферного тиску имкористовується барограф.

На рис. 4.7 зображено механізм барографа, що складаєть з блока мембранних анерощних коробок 11, скріплених м: собою в стовпчик, з яких викачано повітря. Нижня основа цьог стовпчика закріплена на пластині температурного компенса тора, змонтованого з нижнього боку плати 12 приладу.

Верхня частина барометричного блока за допомогою пере давального механізму з’єднана зі стрілкою 1, на кінці яко кріпиться перо. Відмітки на стрічці барографа можна зробити з допомогою кнопки 9.

При збільшенні атмосферного тиску гофровані коробочку стискаються, внаслідок чого весь стовпчик коробочок скоро чується, це викликає переміщення вільного верхнього кінц стовпчика і разом із ним стрілки з пером вгору. При зменшенні атмосферного тиску гофровані коробочки розширюються і весь стовпчик коробочок видовжується - це викликає переміщення стрілки з пером вниз.

Реєструючою частиною барографа є барабан 13, на який накладається паперова стрічка. В середині барабан має годинни­ковий пристрій. Барабан обертається навколо вертикальної осі та забезпечує рівномірне переміщення діаграмного бланка (паперової стрічки). В залежності від швидкості обертання бара­бана барографи бувають добові і тижневі.

На стрічці барографа горизонтальні лінії відповідають атмо­сферному тиску в мілібарах, а вертикальні дуги - часу. Шкала тиску на стрічці має межі від 960 до 1050 мбар, поділки нанесено через кожних 2 мбари, цифри нанесено через кожних 10 мбар. За шкалою часу ціна поділок між сусідніми дугами складає 15 хвилин для добового барографа і 2 години для тижневого.

Механізм барографа знаходиться у пластмасовому корпусі з відкидною кришкою.

Барограф встановлюють у службовому приміщенні гори­зонтально на спеціальній полиці (столі) з дотриманням вимог щодо місця встановлення барометра. Годинниковий механізм барабана тижневого барографа заводять регулярно один раз на тиждень (понеділок) після проведення спостережень у строк, найближчий до

  1. год поясного декретного часу. Водночас здійснюють заміну діаграмного бланку, на якому записують дату і час накладання бланку. Під час роботи приладу у строки спостережень на стрічці легким рухом пера роблять засічку для порівняння його показань з показаннями барометра.