Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. В які строки здійснюються основні спостереження на метеоро- и/січних станціях світу та України? 2. В які строки на метеорологічних станціях здійснюються кліматичні та актинометричні спостереження? І Яку годину прийнято на станціях вважати за початок доби? 4. Опишіть часовий порядок здійснення спостережень на станції. 5. Що називають істинною сонячною добою та істинним сонячним часом? 6. Що називають середнім сонячним часом? 7. Що таке рівняння часу та як його обчислюють? X Що називають поясним часом та як його вираховують? 9. Скільки на земній ь. і ’лі часових поясів? 10. Що називають літнім та зимовим часом?

Розділ 4 Опис основних метеорологічних приладів

  1. Прилади для вимірювання атмосферного тиску

Під тиском взагалі розуміють силу, яка діє на одиниц площі, розташованої нормально до вектора цієї сили. Сила ж, з якою атмосфера притягується до Землі, дорівнює масі стовпа атмосфери, помноженій на прискорення вільного падіння.

Таким чином, дія сили на одиницю площі, з якою стовп атмосфери притягується до Землі (її ми часто називаємо вагою), і є тиском повітря.

Атмосферний тиск є одним з найважливіших метеороло­гічних величин.

Відповідно до міжнародної системи одиниць вимірювань “СІ” основною одиницею для вимірювання атмосферного тиску є Паскаль (Па). Це сила в 1 Ньютон, що діє на площу в 1 м2

(1 Па = Д). Однак Паскаль - це невеликий тиск, який при-

М~

близно дорівнює силі, з якою гиря в 10 мг діє на 1 см2. Тому в метеорології використовують величину в сто разів більшу за Паскаль і називають гектопаскалем (гПа). Водночас дозволя­ється застосовувати стару одиницю тиску мілібар (мб) та міліметр ртутного стовпчика (мм рт. ст.). Співвідношення цих одиниць таке:

  1. гПа = 1 мб = 7,50’ 10'1 мм рт. ст.

  1. мм. рт. сг. = 1, 333224 мб = 1,333224 гПа.

Атмосферний тиск вимірюється приладами, які назива­ються барометрами. Існують різні типи барометрів, але при проведенні вимірювань атмосферного тиску на метеорологічних станціях застосовуються ртутні та деформаційні барометри.

Дамо короткий опис принципу дії станційних барометрів.

  1. Станційний чашковий барометр

Робочим барометром на метеорологічних станціях є баро­метр чашковий.

Принцип дії ртутного барометра легко зрозуміти з рис. 4.1. Якщо скляну трубку довжиною 90 см, запаяну з одного кінця, заповнити ртуттю, потім, прикривши отвір, перевернути та занурити незапаяним кінцем у ртуть, яка налита у чашку, то після відкриття отвору трубки ртуть з неї витече у чашку тільки

частково. У трубці залишиться стовп ртуті певної висоти (Н). Очевидно, що тиск цього стовпа ртуті (передбачається, що трубка вертикальна) та тиск повітря все­редині трубки, який залишився (Р), врівноважують атмосферний тиск (Ра), який діє на поверхню ртуті у чашці. Якщо трубка у достатній мірі вакуумована, то тиск ртутного стовпа висотою Н дорівнює атмосферному тиску. Таким чином, про­водячи вимірювання висоти ртутного стовпа Н, визначають атмосферний тиск Ра. Для забезпечення певної точності вимі­рювання атмосферного тиску висоту ртут­ного стовпа вимірюють з точністю до десятих часток міліметра. Така точність забезпечується застосуванням точних шкал і ноніусів, а також суворим дотриманням певних правил вимірювання.