Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

Спостереження за росою

У багатьох районах роса є важливим джерелом зволожеі- ґрунту.

Н

Рис. 4.33. Росограф М - 35

а метеорологічні станціях здійснюють{ спостереження за росо[ При цьому визначають 1 появи роси, кількість р що випала, у міліме: шару води, моменти дос: нення максимального зн| чення і зникнення.

Ці характеристг одержують за допомого' самописа роси - росограф М - 35 (рис. 4.33).

Росограф базуєть

на принципі зважування роси, що випала на приймань^ поверхню. Вимірювальним перетворювачем приладу є квадраті” ваги. Механізм росографа зібрано на платі і розміщено пластмасовому корпусі.

Для реєстрації роси росограф встановлюють на метеорол гічному майданчику поблизу ґрунтових термометрів безп середньо на поверхні землі на ділянці, покритій травою так, гцов росоприймач був спрямований на південь. Росограф закріпл ється за допомогою кілочків або штирів, що вбиваються в ґрун Росограф включають на реєстрацію за 1,5 - 2 год. до захоі сонця (коли зазвичай починається випадання роси) і виключають через 1,5-3 год. після сходу сонця (після випаровування роси) Якщо в цей час починається випадання опадів або виникає вітер А

ЦМінн> по більше 3 м/с, то росограф вимикають і закривають |#*іИ"м У денний час і тоді, коли не передбачається випадання ЦМИ' принад повинен бути покритий кожухом і вимкнений. Р|И і|ьпим кількості роси здійснюється на спеціальній діаграмній ИНІ'іиі поділеній горизонтальними лініями з ціною поділки

  1. мм і кортикально розташованими дугами, відстань між якими НгіМіїиі і,и 15 хв.

Принила обслуговування самопису (накладення стрічки, ЦМПйніК'ііня чорнилом, завод годинникового механізму барабана, Щііні т пера під барабана і т.д.) такі ж, як для термографа.

4.6. І Ірилади для вимірюванім променистої енергії

П

Сім І, М. Схема Ірмінчії'їсіричного Приймача

ід сонячною радіацією розуміють електромагнітне випромінювання Сонця, яке поширюється в просторі у вигляді електро­магнітних хвиль зі швидкістю майже 300 тис. км/с, які проникають у земну атмо­сферу. До земної поверхні вона доходить у вигляді прямої та розсіяної радіації.

Для вимірювання інтенсивності соняч­ної радіації застосовуються актинометричні прилади різної конструкції. У конструкції приладів для вимірювання радіації найча­стіше використовується термоелектричний нин і який ґрунтується на залежності сили термоструму від Ціниш температур спаїв.

П

І'т -1,35. Схема и|імо тірочки її' шпометра

риймачем термоелектричних приладів служать термобатареї зі спаїв двох металів (рис. 4.34, 4.35), різниця температур яких створюється або в результаті нерівномір­ного нагрівання за рахунок різної погли- нальної здатності спаїв, або за рахунок створення різних радіаційних умов.

У першому випадку (рис. 4.34) спай 1 покривається платиновою черню або сажею, а спай 2 - окисом магнію (білий колір). У результаті різного нагрівання чорної і білої поверхонь виникають різниці температур спаїв, завдяки чому утворюється термострум. Його вимірюють

гальванометром 3. В другому випадку (рис. 4.35) різниця тел| ратур спаїв досягається шляхом затінення одних (спай опромінення інших (спай 2) сонячною радіацією. Оскі різниця температур спаїв зумовлюється прихідною сонячі радіацією, то інтенсивність її буде пропорційна силі терм електричного струму:

S = aN, (4.1

де N - відхилення стрілки гальванометра, а - перевід;, множник у кал/см2 • хв.

Таким чином, для вираження інтенсивності радіації в геп. вих одиницях необхідно показання гальванометра помнож на перевідний множник, який додається в сертифікаті прилад;

Прилади для вимірювання інтенсивності прямої сонячії радіації називаються актинометрами, розсіяної і сумарної ра ації піранометрами, відбивної радіації альбедометрам\ радіаційного балансу балансомірами.