Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать
  1. Методика проведення вимірювань напрямку га швидкості вітру та їх обробка

Спостереження за флюгером

І Іри визначенні напрямку вітру спостерігач стоїть під покаж­чиком напрямку вітру і слідкує за положенням противаги протягом 2 хв. Потім фіксує напрямок вітру, орієнтуючись юженням противаги відносно того чи іншого штифта.

Для визначення швидкості вітру спостерігач повинен дещо ні ппіи від стовпа флюгера і стати так, щоб дошку і дугу зі ні і мфтами було добре видно. Оскільки швидкість вітру постійно імінюється, то зазначають номер штифта, який відповідає и'рсдньому положенню дошки протягом 2-х хвилин. Після ні.оі о швидкість вітру за номером штифта переводять в м/с, мпкористовуючи наступну таблицю.

Таблиця 5.5

Швидкість вітру за флюгеї

ром

1 Положения ліііііки

Швидкість віїру, м/с

Положення дошки

Швидкість вітру, м/с

Легка

дошка

Важка

дошка

Легка

дошка

Важка

дошка

1111 ифт0

0

0

Штифт 4

8

16

Між штифтом <)і 1

1

2

Між штифтом 4 і 5

9

18

' Штифті

2

4

Штифт 5

10

20

Між штифтом 112

3

6

Між штифтом 5 і 6

12

24

! 1111ифт 2

4

8

Штифт 6

14

28

Між

штифтом

2іЗ

5

10

Між штифтом 6 і 7

17

34

| 11 (іифт 3

6

12

Штифт 7

20

40

Між І ш гифтом Зі 4

7

14

Спостереження за анеморумбометром

Для визначення напрямку вітру натискають кнопку 9* візуально визначають середнє положення стрілки за цей час, Максимальну швидкість впру, зафіксовану приладом між строка' ми спостережень, відраховують за шкалою покажчика 6*. ПіслІ цього, натиснувші кнопку 1(Ґ, скидають ці показання і відрах! вують максимальну швидкість за 2-хвилинний інтервал. Визначені за 10-хвилинний інтервал швидкість вітру вимірюють за шкалой покажчика 7*. Відліки швидкості вітру здійснюють з точністю до 1 м/с. Швидкість вітру вимірюють у межах від 1,5 до 60 м/с.

Спостереження за ручним анемометром чашковим

Для вимірювання швидкості вітру ручний анемометр встаі новлюють на дерев’яному стовпі потрібної висоти або иримають І витягнутій руці циферблатом перпендикулярно до напрямку вітруИ

Перед спостереженням при вимкнутому лічильнику запи! сують початкові показання, тобто положення усіх трьох стрілок на циферблатах (тисячі, сотні, десятки, одиниці), і встанов-| люють анемометр на заданій висоті. Через 1-2хв, коли!! швидкість обертання півкуль встановиться, лічильник анемов метра вмикають. Через певний час (на практиці найчастіше анемометр вмикають на 100 с) лічильник вимикають і знову записують показання приладу (тисячі, сотні, десятки, одиниці) і час роботи приладу в секундах. Секундомір вмикають і вимикають одночасно з аретиром анемометра.

За різницею відліків за анемометром до і після спостережень,! поділеною на час роботи приладу, визначають кількість поділок . лічильника за 1 с. Для вираженім швидкості вітру в м/с користу-Я ються перевірочним свідоцтвом, яке додається до кожного приладу.■

Дані спостережень за напрямком і швидкістю вітру після! обробки, описаної вище, заносять у книжку КМ-1 (табл. 5.3).