Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

Розділ з Строки метеорологічних спостережень та способи визначення часу

    1. Строки метеорологічних спостережень

З метою реалізації відповідності та однорідності резуль­татів спостережень величезної кількості станцій, що знаходяться1 на Земній кулі, виникає необхідність в строгому дотриманні! строків та порядку спостережень.

На даний час у світовій метеорологічній мережі станцій, у тому числі й в Національній українській мережі станцій спостереження здійснюють о 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18 та 21 годинах за міжнародним (Гринвіцьким) часом. При цьому запис у книжці спостережень фіксується за поясним Київським (відповідно зимовим чи літнім) часом. На деяких станціях, що входять до мережі так званих кліматологічних станцій, строки спостережень встановлюються за середнім сонячним часом даної станції о 01, 07, 13 і 19 годинах (кліматологічні строки).

В усі строки спостережень вимірюють температуру повітря і ґрунту, вологість повітря, напрямок і швидкість вітру хмарність, горизонтальну видимість, атмосферний тиск, а також зазначають явища погоди.

За початок доби на кожній станції приймають єдиний строк найближчий до 18 години міжнародного часу (відпо­відно до 20 години зимового поясного Київського чи 21 години літнього поясного Київського часу).

Актинометричні спостереження проводяться за середнім сонячним часом в строки 0 год. ЗО хв., 6 год. 30 хв., 9 год. 30 хв.,

  1. год. 30 хв., 15 год. 30 хв., 18 год. 30 хв.

Кількість опадів, що випали, вимірюють на деяких станціях чотири рази на добу, а на більшості станцій два рази на добу (о 18 і 6 годині міжнародного часу). Спостереження за станом поверхні ґрунту, за температурою ґрунту на глибинах від 0,2 до

  1. м, за висотою снігового покриву, заміна стрічок самописів та інші спостереження проводяться в строки, що регламентовані “Настановами”.

Оскільки здійснити виміри всіма приладами точно в термін спостережень неможливо, то згідно з “Наставлением гидро­метеорологическим станциям и постам. Выпуск 3. Часть І.” усім без винятку станціям необхідно обов’язково дотримуватись наступного порядку їх проведення.

  1. За ЗО хвилин до строку всі прилади повинні бути оглянуті і і отові до спостережень.

  2. Виміри температури і вологості повітря повинні прово­дитись точно за 10 хвилин до строку.

  3. Вимірювання тиску проводиться не раніше, як за 2 хвилини до строку.

  4. Мітки на бланках термографа і гігрографа повинні бути іроблені до вимірювання температури і вологості повітря. Час (міни бланку повинен вказуватися з точністю до хвилини.

  5. Якщо під час проведення спостережень виникло небезпечне явище, то необхідно перервати спостереження, скласти і пере­дати штормові телеграми, що передбачені програмою станції.

  6. Якщо для вимірювань характеристик вітру використо­вується флюгер, то спостереження за ним проводяться перед відліками за приладами у психрометричній будці.

  7. Відліки за термометрами на поверхні ґрунту, за термо­метрами Савінова, а також витяжними ґрунтово-глибинними термометрами здійснюються за 20 хвилин до строку.

  8. Обробка результатів і запис спостережень у книжках для запису спостережень здійснюється під час спостережень і відразу після них.

Порядок проведення спостережень на конкретній станції відповідно до планового завдання по здійсненню мегеороло- і ічних спостережень, технічного оснащення станції і відстані від службового приміщення станції до метеорологічного майдан­чика складається начальником станції.

Викладене вище свідчить про те, що на метеорологічній станції різні види спостережень (кліматологічні, актиномет­ричні, синхронні, тощо) здійснюються в різні відліки часу, що відрізняються способами підходу його числення.

У зв’язку з цим є сенс ознайомити читача з основними поняттями про існуючий вимір часу.