Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать
  1. Деформаційні термометри (термограф)

Н

Рис. 4.15. Схема установки термографа

а метеорологічних

станціях, крім рідинних, використовуються також деформаційні термометри, Принцип їх роботи засно­ваний на властивості твер­дих тіл змінювати лінійн розміри в залежності від змін температури. Пред­ставником цієї групи при­ладів є термограф, схему якого наведено на рис. 4.15., Термограф служить для

їм нм рорнного запису змін температури повітря. Він складається з іі|>пі)м.і пі.пої, передавальної і реєструючої частин.

Приймачем термографа є вигнута біметалева пластинка 6,

милена із металів з різним термічним коефіцієнтом розши-

и Зазвичай для цього використовують залізо і мідь. Остан­нім часом їх замінено на інвар і немагнітну сталь. Один кінець німі іалевої пластинки кріпиться нерухомо в рамі 5, яка знахо- інїм ч на зовнішній стінці корпусу. Інший кінець залишається ні 11.1111 м і при зміні температури може переміщуватись.

  1. Іередавальною частиною є система важелів. До вільного ► Ніші біметалевої пластинки прикріплено важіль 7, який з’єдна­нії и тягою 8 з важелем 3 колінчатого валу. Другим важелем мі ішматого валу є стрілка 2, яка закінчується пером. Перо, и і мркаючись до стрічки, закріпленої на обертовому барабані 1, ишфгі/лює на ній криву, що відповідає змінам температури і ри.

  2. еро та обертовий барабан із накладеною на нього папе- ііі ми >ю стрічкою складають записуючу частину термографа.

  1. ігжтю від швидкості обертання барабана стрічки можуть бути и н шиї і тижневі. Заміну стрічок на добовому термографі

єпюють кожної доби, як правило, у 12-годинний строк

і ініс гережень, а на тижневому - по понеділках у той же строк.

ІІ.і кожній стрічці нанесено горизонтальні лінії (шкала градусів) і кортикальні дуги (шкала часу). Горизонтальні лінії нанесено м|н-і 1°С, а вертикальні дуги - через 15 хвилин на добовій

  1. річці і через 2 години на тижневій стрічці.

  1. ермограф встановлюють у жалюзійній будці, що відрізня- iii.ni від психрометричної лише своїми розмірами. Розташо- иуі і і.ся вона на відстані 5-6 м від психрометричної.

  2. сред установкою термографа годинниковий механізм за- -

и. і,(ять до відказу і на барабан накладають стрічку, на зво- рііі йому боці якої записують дату і час заміни стрічки. Стрічку nil барабані закріплюють спеціальною пружиною. У такому ти 11 я ді барабан надягають на нерухому вісь корпусу і до нього підводять перо. Перо на стрічці повинно показувати час і н'мііературу повітря в даний момент. Установку пера на час

і шісшоють поворотом барабана навколо нерухомої осі, а на юмпературу - зміною положення біметалевої пластинки. Роблять це за допомогою гвинта 4. Для контролю за роботою п'рмографа на його стрічці в строкові години роблять помітки ні'иеликим зсувом пера.

  1. Електричні термометри

Останнім часом для вимірювання температури все ши застосовують електричні термометри, що володіють рядом пере порівняно з рідинними і деформаційними. Перевага електри ~ термометрів полягає, насамперед, у тім, що з їх допомогою мо виміряти температуру на значній відстані і на дуже малих об’є' (наприклад, на листях рослин, на шкірі людини, у найтоншо шарі ґрунту тощо). Існують різноманітні конструкції електр термометрів, з якими можна ознайомитися в спеціальній літера з електричних вимірів агрофізичних величин.