Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Дайте визначення метеорологічної станції. 2. На які типи поділяються метеорологічні станції? 3. Дайте коротку характеристику того чи іншого типу метеорологічної станції. 4. Як обладнана метеорологічна станція? 5. Опишіть обладнання метеорологічного майданчика та вимоги, які застосовують до його обладнання, б. Які основні прилади розміщені на метеорологічному майданчику та на метеорологічній станції?

Для збереження поверхні метеорологічного майданчика у природному стані прокладаються спеціальні доріжки зав­ширшки не менше 0,4 м, щоб забезпечити підхід до психро­метричної будки та інших приладів. Забороняються асфаль­товані та бетонні покриття доріжок.

Р

Рис. 2.3. План розміщення обладнання та приладів на ме­теорологічному майданчику ме-

теопосту:

1 - будка Селянинова; 2 - опадо- мір; оголена ділянка для грунтових термометрів; 4 - снігомірна рейка; 5 - стовп для аспіраційного психрометра; 6 - огорожа; 7 - хвіртка

ис. 2.2. План розміщення обладнання і приладів на метео­рологічному майданчику за скоро­ченою програмою спостережень (відстані показані в метрах): 1 - гео­дезичний репер станції; 2 - флюгер з легкою (важкою) дошкою; 3 - ане- морумбометр; 4 - ожеледний ста­нок; 5 - будка психрометрична; 6 - снігомірна рейка; 7 - будка психро­метрична запасна; 8 - опадомір; 9 плювіоіраф; 10 - запасний стовп для опадоміра; 11, 13 - снігомірні рейки; 12 - оголена ділянка для ґрунтових термометрів; 14 - термо­метри для поверхні грунту

Метеорологічний майданчик повинен мати огорожу, яка б добре вентилювалась і взимку перешкоджала б утворенню сніго­вих заметів. Такою є стандартна, висотою 1,5 м, огорожа з дротяної сітки, яка натягується на металеві рами. Суцільну огорожу встановлювати заборонено. Хвіртка встановлюється з північного боку і закривається на замок.

Для зручності спостережень у нічний час метеорологічний майданчик повинен мати стаціонарне освітлення від електроме­режі. При відсутності цього слід користуватись надійним сііектричним ліхтарем.

Метеомайданчик повинен знаходитись, по можливості, недалеко від службового приміщення станції (не далі як за 150 м) і постійно бути під контролем її працівників.

  1. Оскільки підстильна поверхня метеорологічного майдан­чика повинна зберігатись у природному стані, характерному для навколишньої місцевості, то для цього необхідно: регулярно скошувати траву і негайно виносити її за межі майданчика; сніговий покрив залишати у природному стані з моменту його утворення до остаточного танення, але великі снігові замети слід ірізати і виносити за межі майданчика, не порушуючи структури шару снігу, що залишився тощо. Прилади та обладнання метео­рологічного майданчика повинні постійно підтримуватись у належному робочому стані.

Огорожу, будки, підставки для приладів слід гримати у чистоті і своєчасно фарбувати білою фарбою.

Контрольні запитання

1. Дайте визначення метеорологічної станції. 2. На які типи поділяються метеорологічні станції? 3. Дайте коротку характеристику того чи іншого типу метеорологічної станції. 4. Як обладнана метеорологічна станція? 5. Опишіть обладнання метеорологічного майданчика та вимоги, які застосовують до його обладнання. 6. Які основні прилади розміщені на метеорологічному майданчику та на метеорологічній станції?