Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка прилади.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
991.04 Кб
Скачать

Ш

ї

Ґнс. 4.10. Мінімальний термометр

тифтик підбирають таким чи­ном, щоб сили тертя його об стінки капіляра були більшими від сил роз­ширення спирту і меншими від сил поверхневого натягу плівки. Тому при підвищенні температури спирт, роз­ширюючись, вільно обтікає штифт, а при зниженні температури, як тільки поверхнева плівка дійде до штифтика, останній переміщується разом із спир­том у бік резервуара. Рухається він доти, доки температура знижується. З підвищенням температури рух його припиняється. Тому положення штиф­тика дає можливість відрахувати ту мінімальну температуру, що була між строками спостережень. Нідлік здійснюють за положенням кінця штифтика, протилеж­ною до резервуара. Після відліку термометр перевертають І» іервуаром вгору і чекають, доки штифтик дійде до меніска і ішрту. Потім термометр знову встановлюють у горизонтальне іюноження, після чого він готовий до наступного спосте­реження.

Вказані термометри встановлюють в психрометричну буді показану на рис. 4.11.

Для перевірки роботи термометра відлік здійснюють також ні меніском спирту (температура в даний момент). Показання за мі іін ком спирту повинні відповідати показанням строкового н рмометра.

Для вимірювання температури повітря в польових умовах

осовують термометр-пращ.

Т ермометр-пращ (рис. 4.12) - ртутний кийовий термометр. Він являє собою товсто­стінну трубку з вузьким капіляром і з резер­вуаром, видутим в кінці цієї ж трубки. Безпосередньо з зовнішнього боку трубки нанесено шкалу з ціною поділки 0,5°С. Для зручності та швидкості відліків протилежну стінку термометра покрито молочним склом. На верхньому кінці термометра є кулька або кільце, до якого прив’язують шнур. При спостереженнях термометр обертають у го­ризонтальній площині з допомогою шнура на висоті витягнутої руки. Для того, щоб термометр набув температури повітря, ре­комендується обертати його 2-3 хв. Потім шнур намотують на вказівний палець і швидко здійснюють відлік. Спостерігач при цьому повинен стати спиною до сонця і тримати термометр у тіні.

Вимірювання температури грунту. На метеорологічних сганціях вимірюють тем­пературу поверхні ґрунту і більш глибоких його шарів. Для вимірювання температури 4.12. Термометр- П0ВЄрХНі ґрунту застосовують строковий, мршц і футляром максимальний і мінімальний термометри. їх встановлюють на відкритому майданчику розміром 4x6 м. Попередньо з майданчика и 11 мають рослинний покрив і ґрунт розпушують. Усі три п рмометри розміщують посередині майданчика горизонтально рс іе рву арами на схід на відстані 10 - 1 см один від одного в їм-великих заглибленнях, зроблених легким вдавлюванням тер­мометрів у ґрунт. Резервуари повинні щільно торкатися ґрунту і (»уііі наполовину в нього зануреними. Щоб не ущільнювати

ґрунт біля термометрів, для підходу до них під час відлікі північного боку кладуть рейковий настил. При наявно снігового покриву всі три термометри розміщують на повер снігу.

Ґрунтовий строковий термометр. Він застосовується визначення температури поверхні ґрунту на момент спос реження. Резервуар термометра має циліндричну форму. Ме; шкали можуть бути від +50°С (+70°С) до -25°С (-35°' Спостереження за цим термометром зводяться до відліку пою зань у строкові години: 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18 і 21 год.

Максимальний і мінімальний термометри застосовують ді вимірювання, відповідно, максимальної і мінімальної темп: ратури ґрунту між строками спостережень.

У літній період мінімальний термометр на день із майдан чика забирають, тому що верхня межа шкали в нього менша ніж може бути температура поверхні ґрунту.

Для вимірювання температури ґрунту на різних глибина застосовують термометри Савінова, витяжні і термометри-щуп

Т ермометри Савінов служать для вимірюванн температури ґрунту на гли бинах 5, 10, 15 і 20 см. Ц ртутні термометри з ци ліндричним резервуаром Вигнуті під кутом 135 трохи вище від резервуара вони утворюють “коліно” Довжина термометрів різ на і відповідає глибині їх установки. Нижня частина скляної захисної оболонкі від резервуара до почата шкали засипана піском або золою, над якою міститься

Рис. 4.13. Термометр Савінова. вата із сургучевими пере­

мичками. Робиться це для того, щоб виключити конвективні потоки повітря в скляній оболонці, що можуть виникнути внаслідок різниці температури ґрунту на різних рівнях.

Будову термометрів Савінова показано на рис. 4.13.

Мі іаиовлюготь термометри Савінова на тому ж майданчику, и іиімірюється температура поверхні ґрунту. Для установки

  1. їм.-мі грів викопують траншею у вигляді трапеції А ВСІ).

  1. і а сторона А В траншеї стрімка. У ній на відповідній гли-

иш ґ> 10, 15 і 20 см) роблять заглиблення, паралельні поверхні |іуніу У ці заглиблення вставляють резервуари термометрів. Для пні роню установки термометрів необхідно перевірити кут мийну виступаючої частини кожного термометра до поверхні руїну ІІ,сй кут повинен дорівнювати 45°. Після цього траншею .виїїніоії, ґрунтом, зберігаючи послідовність вийнятих шарів.

І ні є і їй кості виступаючу частину термометрів встановлюють на и і" м яких козлах.

(її остереження за термометрами Савінова здійснюють тільки і и 11 111 і і період року. Тому їх встановлюють навесні і забирають

ті бо в промерзлому ґрунті термометри легко ламаються.

її німі за термометрами Савінова здійснюють послідовно, почи­ти і'іп і термометра, встановленого на глибині 5 см.

термометрів (б), загальний вигляд витяжних термометрів (в)

Витяжні термометри застосовують для вимірювані температури ґрунту на великих глибинах. Комплект із восьл термометрів служить для вимірювання температури ґрунту і глибинах 20, 40, 60, 80, 120, 160, 240 і 320 см. Кожен термомеї вкладено в пластмасову оправу, що має мідний наконечни Резервуар термометра оточений мідними ошурками, які дозв ляють термометрові в момент витягування й відліку зберіга' температуру ґрунту, виміряну на глибині його установки. Оправ; термометром прикріплюється до дерев’яної тичини з ковпачкс на кінці. Тичина з термометром вставляється в трубу з мідне наконечником, який, контактуючи з наконечником оправи, забе печує тепловий контакт з ґрунтом. Труба встановлюється на ві, повідну глибину і закріплюється відтяжками. Ковпачок на тичи охороняє трубу від попадання в неї атмосферних опадів і бруду. ;

Витяжні термометри встановлюють на відкритому місці природним покривом на відстані 3 - 4 м від термометрів Савінові Термометри розташовують в один ряд через кожних 50 см і напрямку зі сходу на захід (рис. 4.14). Верхні кінці трубок повині виступати над поверхнею землі на висоту, що перевищує середи^ висоту снігового покриву в даному пункті. Для збереження пр* родного покриву біля термометрів з північного боку споруджую! спеціальний відкидний місток, з якого і здійснюються спосгер« ження. Відліки за термометрами, розташованими на глибині 80 сї і більше, знімають один раз у добу, тому що на цій глибині добові коливання температури не спостерігаються.