Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ФДСГ ФПМС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 8. Фінансове інвестування підприємства

  1. Фінансові вкладення підприємств, їх види та джерела формування. Зміст і особливості інвестиційної діяльності підприємств.

  2. Портфель інвестицій підприємства. Диверсифікація фінансових вкладень.

  3. Оцінка інвестиційної привабливості підприємства.

  4. Методи оцінки доцільності фінансових вкладень в інвестиції з фіксованою ставкою дохідності.

  5. Оцінка доцільності вкладень в корпоративні права.

Основні терміни і поняття: інвестиції, фінансові вкладення, портфель інвестицій, диверсифікація, інвестиційна привабливість, дюрація, дисконтування, технічний і фундаментальний аналіз.

1. Фінансові вкладення підприємств, їх види та джерела формування. Зміст і особливості інвестиційної діяльності підприємств

Одним з найважливіших завдань фінансових служб на підпри­ємстві є визначення найефективніших напрямів вкладення залу­ченого капіталу.

За періодом інвестування розрізняють коротко- та довготермінові фінансові вкладення.

Довготермінові - це інвестиції на термін, більший за один рік. Основними формами таких інвестицій є: вкладення в довготермінові фондові інструменти (акції, облігації тощо), вкладення в довготермінові грошові інструменти (депозитні вклади в банках), вкладення в статутні фонди спільних підприємств.

Короткотермінові вкладення - це інвестиції підприємства терміном до одного року. Їх основними формами є: придбання короткотермінових облігацій, ощадних сертифікатів та векселів, розміщення коштів на депозит терміном до одного року. Короткотермінові фінансові вкладення є формою тимчасового використання вільних грошових активів підприємства з метою отримання доходу та захисту їх від інфляції. Вони прирівнюються до засобів оплати і можуть слугувати забезпеченням невідкладних фінансових зобов'язань підприємства.

Розрізняють також вкладення у корпоративні права інших під­приємств і вкладення в боргові фінансові інструменти тощо.

У фінансово-економічному словнику Загороднього А.Г. ототожнюються визначення фінансових вкладень та фінансових інвестицій: це- 1) активи, які підприємство утримує з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу чи набуття інвестором інших вигід; 2) придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів, інших фінансових інструментів.

Загалом інвестиції — це всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

До основних цілей здійснення фінансових інвестицій підпри­ємств належать:

  • одержання прибутку (як правило, довгострокові фінансові інвестиції);

  • поглинання чи здобуття контролю над підприємством-конкурентом, у т. ч. з метою його ліквідації;

  • створення інтегрованих корпоративних структур (концернів, холдингів);

  • поліпшення фінансово-господарських зв'язків з постачаль­никами сировини (матеріалів, комплектуючих тощо) та споживачами готової продукції;

  • диверсифікація діяльності та одержання доступу до певного сегмента ринку;

  • збереження ліквідних резервів (як правило, поточні фінансові інвестиції).

За характером участі в процесі інвестування виділяють прямі і портфельні фінансові вкладення.

Під прямими інвестиціями розуміють безпосередню участь інвестора у виборі об’єктів інвестування і вкладання коштів.

Портфельні інвестиції, хоча й надають право власності, але їх обсяг незначний у загальній сукупності всіх цінних паперів, емітованих підприємством, а тому вони не можуть впливати на ухвалення рішень щодо управління ними. В більшості випадків власники портфельних інвестицій не ставлять собі за мету управління підприємством (компанією), їх більше цікавить розмір дивідендів, які вони отримують по своїх акціях.

Для України досить важливими є прямі інвестиції, оскільки в цьому випадку інвесторами виступають значні ТНК, визнані лідери в світовому розвитку.

У більшості літературних джерел джерела формування інвестиційних ресурсів поділяються на власні, позикові та залучені. Вид використаних джерел покриття інвестиційних потреб визначає методи фінансування інвестиційної діяльності підприємств, а саме: 1)самофінансування; 2) акціонування; 3) боргове фінансування; 4)фінансування за рахунок дотацій; 5) змішане фінансування.

Процес здійснення інвестицій являє собою інвестиційну діяльність підприємства, яка характеризується наступними особливостями:

1) є головною формою реалізації економічної стратегії підприємства;

2) обсяги інвестиційної діяльності підприємства є головним виміром темпів економічного розвитку;

3) інвестиційна діяльність має підпорядкований характер стосовно операційної діяльності підприємства;

4) нерівномірність обсягів по окремих періодах;

5) форми і методи інвестиційної діяльності менше залежать від галузевих особливостей підприємства, ніж його операційна діяльність;

6) інвестиційній діяльності властиві свої специфічні види ризиків;

7) між інвестиційними затратами та отриманням інвестиційного прибутку проходить тривалий період часу.

Для успішної реалізації підприємствами інвестиційних проектів доцільно впроваджувати так званий інвестиційний контролінг, який включає планування інвестицій, узгодження та затвердження інвести­ційних проектів, супроводження проектів і поточне рапортування про проміжні результати їх виконання, а також інвестиційний контроль.