Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ФДСГ ФПМС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

2. Рекомендації щодо самостійного вивчення дисципліни

2.1.Навчально-методичне забезпечення

Тема 1. Основи фінансової діяльності суб’єктів господарювання

  1. Зміст і завдання фінансової діяльності суб’єктів підприємництва.

  2. Поняття фінансування та його форми.

  3. Організація фінансової роботи на підприємстві.

  4. Правове регулювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання: зміст, форми та напрямки.

  5. Критерії прийняття рішень у сфері фінансування.

  6. Зміст, форми правового регулювання фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

  7. Забезпечення ліквідності підприємства та його фінансової рівноваги.

Основні терміни і поняття: фінансова діяльність суб’єктів підприємництва, фінансовий механізм, фінансова політика, фінансування, зовнішні та внутрішні джерела фінансування, напрями фінансової роботи на підприємстві, юридична особа, фінансово-правові відносини.

  1. Зміст і завдання фінансової діяльності суб’єктів підприємництва

В організаційній та управлінській роботі підприємств фінансова діяльність займає особливе місце. Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-господарської діяльності та розвитку підприємства, виконання фінансових зобов’язань перед державою та іншими суб’єктами господарювання.

Відповідно до П(С)БО фінансова діяльність – це діяльність яка веде до зміни розміру і складу власного і позикового капіталу.

За редакцією Терещенка О.О. фінансова діяльність субєктів підприємництва – це система форм та методів, які використовують для фінансового забезпечення функціонування підприємства та досягнення ним поставлених цілей, тобто це практична робота, що забезпечує життєдіяльність підприємства і поліпшення її результатів.

Фінансова діяльність спрямована на вирішення таких основних завдань:

  • фінансове забезпечення поточної діяльності;

  • пошук резервів збільшення прибутку, підвищення рентабельності та платоспроможності підприємства;

  • виконання всіх фінансових зобов’язань перед партнерами, банками та державою;

  • мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фінансування виробничого і соціального розвитку підприємства, збільшення власного капіталу;

  • контроль за ефективним використанням та цільовим розподілом фінансових ресурсів.

Фінансова діяльність здійснюється за допомогою фінансового механізму, який являє собою сукупність форм і методів створення та використання фондів фінансових ресурсів з метою забезпечення власних потреб і потреб розширеного відтворення на прибутковій основі.

Складовими частинами фінансового механізму є:

  • фінансові методи (прогнозування, планування, інвестування, оподаткування, кредитування, самофінансування система розрахунків, матеріальне стимулювання й відповідальність, страхування, оренда, лізинг, факторинг, взаємовідносини із засновниками, суб’єктами господарювання);

  • фінансові важелі (дохід, прибуток, амортизаційні відрахування, ціна, податки, орендна (лізингова) плата, фінансові санкції, відсотки, цільові грошові фонди, пайові внески, інвестиції, форма розрахунків, види кредитів, дисконт, валютні курси);

  • правове забезпечення (закони, постанови ВРУ, укази Президента, постанови уряду, накази та листи міністерств і відомств, статут юридичної особи (суб’єкта господарювання));

  • нормативне забезпечення (інструкції, нормативи, норми, методичні вказівки, інша нормативна документація);

  • інформаційне забезпечення (звітні дані підприємств (бухгалтерські), статистичні дані, дані одноразових обстежень).

За допомогою фінансового механізму здійснюється розподіл доходів відповідно до прийнятої фінансової політики підприємства, яка являє собою сукупність заходів з організації та використання фінансів, спрямованих на досягнення стратегічної мети підприємства, на визначення потреб виробництва і соціального розвитку.

Фінансова діяльність здійснюється фінансовими службами підприємства і спрямована на підвищення ефективності виробництва і отримання оптимального рівня доходів та їх розподіл.