Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ФДСГ ФПМС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3. Оцінка інвестиційної привабливості підприємства

Якщо бути об’єктивними, слід сказати, що інвестиційна активність в Україні є значно нижчою ніж в європейських країнах. Це обумовлено тим, що роль державних вкладень в інвестуванні підприємств постійно скорочується, а достатніх приватних вітчизняних та іноземних інвестиційних ресурсів немає.

Сучасний ринок інвестицій в Україні характеризується великим попитом і незначною пропозицією. У зв’язку з цим перед інвесторами постає завдання вибору найбільш привабливого об’єкта інвестиційних вкладень на основі порівняння показників інвестиційної привабливості підприємств.

З одного боку, інвестиційна привабливість підприємства можна представити як таку його характеристику, що враховує суперечливі цілі інвестора: максимальний прибуток при мінімальному ризику на певному об’єкті. З іншого боку, поняття „інвестиціна привабливість” розглядається як комплекс показників, що характеризують ефективність роботи підприємства.

Практичними дослідженнями доведено, що головним фактором, який формує інвестиційну привабливість, є рентабельність. Крім того, в Україні для деяких підприємств важкої промисловості, і в першу чергу для корпорацій машинобудівної галузі, актуальним є фактор підвищення фондовіддачі.

З усього комплексу внутрішніх чинників, які характеризують підприємство, на особливу увагу заслуговують ті, що характеризують фінансово-економічний стан підприємстваі підлягають кількісному виміру. За цим критерієм показники оцінки інвестиційної привабливості підприємства можна розподілити на кілька груп. До першої слід включити аналіз прибутковості та рентабельності, до другої – ліквідності та платоспроможності, до третьої – фінансової стійкості, до четвертої – стану та ефективності основних засобів.

Наявний сьогодні механізм оцінки інвестиційної привабливості підприємств не має досить дієвої методологічної і методичної бази визначення безризиковості інвестицій в акції та облігації. У зв’язку з цим доцільно визначати рівень надійності акцій корпорації на основі інтегральної оцінки інвестиційної привабливості емітента.

Для визначення інтегрального показника інвестиційної привабливості емітента в межах визначення рівня надійності цінних паперів застосовують оцінку:

  • рівня перспективності одержання доходів (Рпд) – відображає ступінь зацікавленості інвесторів;

  • рівня стабільності фінансової діяльності (Рсфд) – відображає фінансову незалежність і стабільність діяльності корпорації.

Ці показники є агрегованими результатми оцінки фінансово-економічного потенціалу емітента.

Так, оцінку Рпд можна здійснити на підставі коефіцієнта дивідендних виплат (Кдв) і співвідношення ринкової ціни та прибутку, який припадає на одну акцію (Кц/д).

Для визначення Рсфд з урахуванням галузевої специфіки рекомендуються такі показники:

  • коефіцієнт рентабельності акціонерного капіталу;

  • коефіцієнт співвідношення власного та позиченого капіталу;

  • коефіцієнт забезпеченості запасів власними оборотними коштами, коефіцієнт поточної ліквідності та оборотність поточних активів.

Інтегральний ранговий показник інвестиційної привабливості підприємств (Rіп) можна обчислити за формулою:

n _____

Rіп = ∑ Kij * Wi ,

і=1

де Kij – і-й показник j-го підприємства;

n – кількість показників, прийнятих для оцінки інвестиційної привабливості емітента;

___

Wi – середня вагомість відповідного показника в загальній оцінці підприємства, виражена у коефіцієнтах.

Інтегральний показник інвестиційної привабливості доцільно використовувати для розподілу підприємств на класи і надання їх акціям індексу надійності.

Інвестиційна привабливість підприємств тісно пов’язана з поняттям ризику. Загалом, рівень ризику включає розгляд таких факторів: галузева приналежність; конкуренція на ринку постачальників сировини та матеріалів; техніко-технологічна залежність від суміжних галузей; наявність податкових і митних пільг.

Дослідження інвестиційної привабливості підприємств України показали, що спостерігається досить стійкий зв’язок між прибутком підприємств та рівнем їхньої інвестиційної привабливості.

Таким чином, зниження норми доходу, рентабельності реалізованої продукції, власного капіталу, зменшення виручки від реалізації продукції, а отже, і зниження загального рівня прибутку зменшує можливість отримання інвестицій.