Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

9.1. Кровотеча з матки (теїгоггкадіа)

Маткова кровотеча спостерігається у всіх свійських тварин, найчастіше - у корів : кобил, у другій половині вагітності при пошкодженні судин хоріону, слизової обо-

283

Розділ 5

лонки матки або ж одночасно і кровоносної системи плода і матері; вона може бути артеріальною, венозною чи капілярною.

Причинами кровотечі можуть бути травми в ділянці живота, струси тіла при па­дінні, патогенні впливи інфекції чи інвазії, розлади функції ендокринної системи (по­ява тічки під час вагітності), ендометрит і т. п.

Симптоми. Незначні кровотечі тривалий час можуть залишатися прихованими : на місці крововиливу наступає часткове відшарування дитячої плаценти і кров зсі­дається. При значних кровотечах частина крові може витікати через шийку в піхву і виділятися постійно або періодично із статевих шляхів. Крім того, значні кровотеч: супроводжуються неспокійною поведінкою тварини, вона переступає задніми кінців­ками, оглядається на живіт, натужується. В неї можуть спостерігатися ознаки загаль­ної анемії - блідість слизових оболонок, загальна слабкість, тремтіння м'язів.

Діагноз. Для постановки діагнозу слід переконатися, що кров виділяється з матки, а не з піхви. Для цього проводять вагінальне дослідження з піхвовим дзеркалом і на­магаються простежити за виділенням крові. При піхвовій кровотечі кров звичайно в ній не затримується, а виділяється назовні, тоді як при кровотечі з матки в піхві ви­являються згустки крові.

Прогноз. Якщо кров вилилась у порожнину матки в невеликій кількості, то це яви­ще може не порушити нормального перебігу вагітності. Частіше ж спостерігається аборт, бо кров, скупчуючись у порожнині матки, відокремлює судинну оболонку від слизової оболонки матки. Не виключена можливість і такого великого крововиливу у порожнину матки, в результаті якого тварина може загинути, тому прогноз — сумнів­ний і залежить від ступеня кровотечі. У коней та свиней скупчення крові між дитячою та материнською плацентами може привести до розшарування їх, тоді як у тварин з котиледонною плацентою навіть значні крововиливи можуть не порушити плацен­тарного зв'язку. Згустки крові з часом частково розсмоктуються, а частково перетво­рюються в матковий пісок (обвапновуються).

Лікування зводиться перш за все до припинення кровотечі. З цією метою тварині створюють цілковитий спокій; ставлять її так, щоб задня частина тулуба була вище від передньої; кладуть холодні компреси (мішечки зі снігом чи льодом) на поперек; роблять відволікаючі втирання подразнюючих мазей в ділянці грудей чи передніх кінцівок. Добрі наслідки дає внутрішньовенне введення кальцію хлориду (корові 150 мл 10 %-го розчину), підшкірне введення адреналіну (1:1000 великим тваринам 5-10 мл, дрібним жуйним і свиням - 0,5-0,8 мл).

При появі ознак гострої анемії застосовують переливання крові, або внутрішньо­венне введення ізотонічного розчину (великим тваринам 200—500 мл).

Якщо сильна кровотеча загрожує життю тварини, то можна зробити штучний аборт - розкрити шийку матки і витягнути плід з наступним введенням в порожнину матки в'яжучих розчинів (наприклад 3 %-й розчин галуну та кусочків льоду) або ж підшкірними ін'єкціями пітуїтрину (6-8 мл).

284

зтологія вагітності