Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

10.3. Родові шляхи

Таз як шлях для народження плоду. Родові шляхи складаються з двох основних -:л:тин: 1) кістково-зв'язової основи і 2) м'яких частин.

Кістково-зв'язовою основою родових шляхів є таз, який складається з двох без-жних кісток, що з'єднуються одна з одною своїми нижніми частинами за допомо--: тазового зрощення. Кожна з безіменних кісток в свою чергу складається з трьох сток: широкої клубової кістки, що утворює суглоб з крилами крижів, лобкової і сід-ічної кісток, що утворюють дно таза. У новонароджених тварин усі три кістки спо-г чені хрящем, а у дорослих вони зростаються у одну кістку.

Крім клубових кісток, тазова порожнина з боків обмежена ще широкими тазови-і із'язками; зверху- крижовою кісткою і першими хвостовими хребцями; спере-[ - вона безпосередньо межує з черевною порожниною і нарешті, ззаду обмежена гзсірно-м'язовою стінкою, так званою діафрагмою таза.

Кістковий таз є міцною основою для м'яких родових шляхів.

Широкі тазові зв'язки, що замикають порожнину таза з боків, мають у процесі

| ::з важливе значення. Перед початком родів вони набрякають, розслаблюються і

і к ть податливими під час проходження плода з матки. Зв'язки, що з'єднують крижі

м. теж під кінець вагітності розслаблюються, що створює можливість деякого

: ііщення крижів щодо таза. В результаті цього збільшується висота входу в таз і

трохи розширюється простір між клубовими кістками.

Діафрагма таза має своєю основою м'язи і фасції. У верхній частині через

: рагму проходить пряма кишка, а у нижній - піхва. Пружність діафрагми зу-

<; б.тює звуження піхви і є іноді перешкодою для проходження широких ділянок

■...- :~а. Надмірне розслаблення м'язів діафрагми є фактором, що сприяє випадін-

о: піхви назовні.

319

■;»«*■

Розділ И

Для встановлення роз­мірів (об'єму) тазу корист) -ються пельвіометрією - ви­значенням промірів таз;. що дозволяє констатуват параметри входу в таз, ви­ходу з тазової порожнини, характер тазової осі, бе: чого не можливо обрати ра­ціональну техніку родоь-допомоги і уникнути мож­ливих ускладнень.

Рис. 77. Проміри тазу кобили (А) та корови (Б, вигляд спереду):

1 - крижова кістка; 2 - кінець тіла крижової кістки; 3 - хвостовий хребець; 4 - виступ крижової кістки; 5 - висота входу в таз; 6 — вертикальний діа­метр входу в таз; 7 - краніальний край симфізу лобкових кісток; 8 - ко­сий діаметр тазової порожнини; 9 — висота виходу з тазу; 10 - каудальний край симфізу сідничних кісток; 11 - вертикальний діаметр виходу з тазу; 12 - маклаки; 13 - крижово-клубні з'єднання; 14 - верхній діаметр входу в таз; 15 - поперечний діаметр тазової порожнини; 16 - западинна части­на лобкової кістки; 17 - нижній діаметр виходу з тазу; 18 - верхній діа­метр входу в таз; 19- поперекові горбики; 20- середній діаметр входу в таз; 21 - сіднична кістка; 22 — нижній діаметр входу в тазову порожнину; 23 — сідничні горби.

У практиці ветеринар­ного акушерства корисг. -ються такими параметрам; тазу: верхній, середній та нижній поперечний діаме­три входу в таз; поперечні: діаметр тазової порожни­ни; поперечні діаметри ви­ходу з таза; вертикальні: діаметр таза, вертикальні:

діаметр тазової порожнин

довжина таза, тазова вісь Для практики акушера важливі тільки названі нижче проміри:

  • тазова вісь - поздовжня лінія, що проходить через центр тазової порожнії.: на однаковій відстані від усіх однойменних кісткових виступів, тобто вектор прох. -дження плода під час родів через тазову порожнину;

  • висота входу в таз - лінія, проведена від переднього краю лобкового зрощен­ня до переднього кінця тіла крижів;

  • вертикальний діаметр тазової порожнини - перпендикуляр, проведений в:;; краніального краю лобкового зрощення до крижової кістки;

  • середній поперечний діаметр тазової порожнини - віддаль між серединами сідничних гребенів (зріпа ізсЬіасІіса) обох безіменних кісток.

Таз кобили має найсприятливішу будову для родів серед усіх інших видів свій-ських тварин, він доволі обширний. На бокових стінках таза розміщені широкі зв'яз­ки з товстим шаром м'язів, що забезпечує еластичність тазової порожнини. Вхід де таза майже округлий, тільки донизу має незначне звуження. Найбільша ширина - п: верхньому поперечному діаметру. Дно таза майже горизонтальне, тільки перед: край його трохи опущений, що збільшує розміри входу в таз. Вісь таза кобили мас вигляд лінії, зверненої незначним викривленням догори.

320

Чзкзлогія родів

Крижі під час родів бувають мало-тухомі, бо зчленування їх з клубовою гісткою щільніше; це в процесі родів ::обливого значення немає, бо розміри тазової порожнини великі, а бокові стін-:<и дуже податливі.

Таз корови має будову, несприятли-для проходження плода під час родів. ? в має овальний вхід, витягнутий у до­вжину і форму зрізаного конуса.

Вісь таза має вигляд ламаної лінії. Дно таза жолобкувате і має великий а дйом у задній частині, що спричиняє іну напрямку руху плода під час ви­йду з родових шляхів, а тому частини

да, що увійшли в тазову порожнину, лкуть тут натрапляти на деякі пере-паоди дальшому просуванні назовні.

Під тиском плода, що проходить по " ~ових шляхах, крижі трохи зміщу­ються догори. Це зміщення можливе

Рис. 78. Тазова вісь корови (А) і кобили (Б).

зрів, як наслідок, не зовсім міцного :-.існування крижів з клубовою кіст-«:ю. Насильне натиснення крижової

:тхи догори при витяганні занадто великого плода може спричиняти розтягнення : в'язок крижово-клубового зчленування, або навіть розрив їх, що призводить до важ-• :го захворювання (залежування після родів).

Таз дрібних жуйних, свиней і м 'ясоїдних має в анатомічному відношенні такі осо-тливості в будові тазової порожнини, що створюють умови, сприятливі для родів.

М'які структури родових шляхів представлені тканинами матки і шийки, піхви

: і зульви. Під час родів шийка матки повільно розкривається повністю і її межа між

знішніми і внутрішніми отворами практично зникає. Піхва легко розтягується і не

: ;:діє проходженню плоду. Розтяжність вульви дещо менша ніж піхви, тому великі тт гай під час родів інколи затримуються в цьому місці.

Коли шийка матки цілком розкривається, межа між зовнішніми і внутрішніми отворами її згладжується. Тільки у корів іноді верхня стінка втулкоподібного виступу нийкн матки спостерігається у вигляді складки в порожнині піхви.

У тазовій порожнині розташовані, крім піхви і шийки матки, ще пряма кишка

: ;-човий міхур. Через те, що пряма кишка і сечовий міхур на початку родів спо-

г«::*сняються, вони в цьому стані не перешкоджають розширенню м'яких родових

321

Рбзд'т К