Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

9.2. Набряки вагітних тварин (оебета §гагіс!агит)

Під набряком вагітних тварин розуміють скупчення транссудату в шкірі та під­шкірній клітковині тазових кінцівок та нижньої черевної стінки з явищами венозного І встою. Від фізіологічного набряку - одного з передвісників родів - він відрізняється всом та причиною виникнення.

Причини. Схильність до набряків розвивається у тварин у зв'язку із збільшенням тб'єму циркулюючої крові при зростанні проникності судин, зрушеннях водного та і нерального обмінів, що призводить до підвищеного вмісту рідини в тканинах. Це : собливо відчувається у тварин з хворобами серця, печінки, нирок. Сприяють виник­ненню захворювання згодовування великої кількості соковитих кормів, мінеральне - годування та відсутність моціону.

Симптоми. В ділянці вим'я, зовнішніх статевих органів, нижньої стінки живо­та, підгрудка, кінцівок, молочної залози з'являються безболісні, холодні, обмежені чи розлиті набряки. При сильних набряках шкіри нижньої стінки живота молочна залоза .пускається до рівня скакальних суглобів. Іноді набряк може поширитись на статеві - "и. промежину, а спереду - на підгрудок. При натисканні пальцем набряклої ткани­ни на ній залишається заглибина.

Прогноз звичайно сприятливий. При поліпшенні умов утримання тварин набряки зникають або ж дальший розвиток їх припиняється; набряк також зникає після родів. Проте при ранніх набряках, особливо у тварин з хворобами серця, нирок прогноз -: зинен бути обережний. Перетискання транссудатом судин обумовлює порушення

жуляції крові і зниження резистентності тканин. Незначні травми в таких випад­ках, банальна мікрофлора, сприяють переходу набряку в запальний процес, можуть розвиватися некрози значних ділянок шкіри.

Лікування- симптоматичне. Виключають з раціону соковиті корми, обмежують водопій. Призначають регулярний помірний моціон та масаж набряклих ділянок тіла ; втиранням камфорної олії.

Профілактика захворювання складається з таких заходів:

  • раціональна годівля вагітних тварин;

  • активний моціон (активізує крово- і лімфообіг);

  • чистка та обмивання шкірних покривів, що і служить одночасно масажем.

9.3. Залежування перед родами (рагар1е§іа §гауі(1агит)

Цією назвою визначають такий стан вагітної тварини, коли вона не може стояти на ногах, хоч при цьому загальний стан її не порушується і немає видимих клінічних ах хвороби, що можуть бути причиною такого залежування. Залежування перед родами можна спостерігати у старих корів, але частіше воно ває у молодих. Рідше це захворювання проявляється у кіз, овець і свиней і дуже о у кобил.

285

(oedema gravidarum)

ШШЯШ&»~

Розбіг -

Причини. Залежуванню перед родами сприяє загальна слабкість тварини, зумов­лена недостатньою годівлею та неправильним утриманням.

Неповноцінність годівлі може бути як кількісною, так і якісною. Вагітні тварині: особливо чутливі до недостачі кальцію, бо більша частина його, надходячи в організм матері, йде на побудову кістяка плодів. Коли в кормі мало солей кальцію, у тварин?: розвивається остеомаляція, яка буває основною причиною залежування перед рода­ми. Так, кози, яких годують кухонними відходами, дуже часто хворіють на залежуван­ня перед родами, бо цей корм бідний на солі кальцію.

Неправильне утримання вагітної тварини, яке сприяє виникненню цієї хвороби. полягає у відсутності моціону, в утриманні її у вузькому станку з дуже похилою підлогою.

Крім того, можна спостерігати залежування перед родами внаслідок надмірного обтяження задньої частини тіла вагітної тварини (черевна водянка, двійні, водянка плодових оболонок).

Симптоми. На початку захворювання тварини дуже довго лежать, їм надто важке вставати. Під час стояння у них спостерігається хитання таза і часте переставляння задніх кінцівок. Щодо апетиту, дихання, загальної температури, ремиґання і т. д. хво­ра тварина нічим не відрізняється від здорових, але, якщо підняти її на ноги, то вона не завжди може стояти.

Якщо захворювання виникло на ґрунті остеомаляції, то тварина під час лежання тримає кінцівки зігнутими в суглобах. Коли хвору козу, наприклад, поставити і під­тримувати, то кінцівки її залишаються зігнутими у карпальних суглобах. Випростати кінцівки тварина не може. Коли спробувати обережно їх випростати або злегка натис­кати пальцями в ділянці карпальних суглобів, то у тварини виникає сильний біль, що вона проявляє меканням.

При затяжному перебігу хвороби тварина дуже марніє, розвивається атрофія м'язів. Нерідко залежування перед родами ускладнюється випаданням піхви. При тривалому за­лежуванні звичайно вагітність може закінчуватися патологічними родами, бо внаслідок загальної слабості потуги бувають дуже слабкими, і плід затримується у родових шляхах. У свиней з настанням родів можуть спостерігатися явища еклампсії.

Діагноз ставлять на основі поданих вище ознак. Прогноз. Чим менше часу залишилося до настан­ ня родів, тим він сприятли­ віший для одужання твари­ ни. При залежуванні за два тижні і менше до настання родів тварина, звичайно, починає вставати через Рис. 69. Підіймання корови за методом Іонка. кілька днів після родів. У

286

атологія вагітності

випадках більшого строку до настання родів тварина може загинути від ускладнень (розладу травлення, пролежнів та ін.).

Лікування. Насамперед тварині треба давати легко перетравлювані корми, багаті ва білки, мінеральні речовини й вітаміни (овес, добре сіно, траву, моркву, пророщене крно пшениці). Кухонну сіль треба давати менше, 50-70 г (краще покласти в годів­ницю грудку солі - "лизунець").

Якщо тварина під час хвороби пробує вставати, треба допомагати їй у цьому. Щоб підняти корову, треба обв'язати мотузку навколо тулуба, як показано на ри­сунку 69. При цьому мотузка спереду повинна проходити під виступом грудної к:стки, а ззаду - під горбами сідничних кісток. Коли корову таким чином обв'яза-

з кожного боку від неї стають 3-4 чоловіки і по команді піднімають тварину. Часто тварина, простоявши деякий час, знову лягає, а іноді взагалі стояти не може. Гому треба звернути увагу на її догляд й утримання. Щоб запобігти пролежням, гр соа дати багато м'якої підстилки. Крім того, треба перевертати тварину з боку на г:к не менш 2-х разів на день. Добре впливає на шкірний кровообіг розтирання по-іерекової і крижової ділянок, а також усіх чотирьох кінцівок. Перед розтиранням слід змочити шкіру камфорним спиртом.

При запорах треба дати глауберової солі (корові - 250,0-300,0; козі - 20,0-30,0; свині -10.0-15,0 два рази на день). Коли ж консистенція калу дуже тверда, то роблять клізми.

У тих випадках, коли залежування перед родами є наслідком остеомаляції, спричи­неної мінеральним (кальцієвим) голоданням, вводять корові внутрішньовенно такий

чин: хлориду кальцію кристалічного - 30,0; хлориду магнію кристалічного - 8,0;

гильованої води - 300,0. Перед введенням у вену розчин треба профільтрувати і простерилізувати кип'ятінням і вводити його повільно, протягом 3-х - 10-ти хвилин.

При загрозливому стані або при залежуванні тварини задовго до настання родів греба викликати штучні роди, після чого ознаки хвороби зникають.

(dolores ad par turn immatures)