Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Операції на грудній клітці плода

Зменшення об'єму грудної клітки. Показанням для даної операції є перерозви­ток грудного пояса. Спочатку ампутують голову і кінцівки плода. Потім роблять над­різ грудних м'язів у тому місці де видалили лопатки. Вводять через шкіру очний гачок у міжреберний простір з одного, а тоді з другого боку, підтягують рівномірно за оби-

Рис. 124. Ампутація грудної клітки плода: справа прийом завертання шкіри.

389

Розді:

Рис. 125. Ампутація правильно розміщеної тазової кін­цівки плода фетотомом Тігезена.

два гачки і перерізають ті-ким чином ребра у попе . чному напрямі. За рахук:-цього зменшується діаметт грудної порожнини. По­підтягують плід ближче д входу у родові шляхи, при потребі видаляють органи грудної порожнини і це ш -більше зменшує об'єм груд­ного відділу плода.

При неможливості ві тягнути плід, перерізають у нього хребет і витягують грудну частину плода.

Зменшення об'єму тазового пояса при головному передлежанні плода. Дай операція можлива тільки після попереднього видалення грудної клітки. Після цьо­го відштовхують тазову частину плода у матку, повертають тазові кінцівки у родов. шляхи і приступають до роз'єднання тазу по лінії тазово-лобкового зрощення. Д.тї цього спочатку розрізають шкіру в ділянці сідничної вирізки, а потім долотом чи ножем роз'єднують зутркІ5І8 реЬіз і обережно витягують плід за тазові кінцівки контролюючи рукою місце роз'єднання кісток, щоб не допустити травмування родо­вих шляхів матері.

Зменшення об'єму тазового пояса при тазовому передлежанні плода Ампутація тазової кінцівки плода. Дану операцію виконують при неможливості витягнути плід цілим. Ампутацію правильно розміщеної тазової кінцівки виконують відкритим або закритим методом.

^Г^» *^ >

З акритий метод. За допомогою акушерської петлі максимально витягують кін­цівку з родових шляхів, роблять повздовжній розріз шкіри довжиною 10-15 см і ви-препаровують шпателем її від путового до тазостегнового суглоба. Потім роз'єднують м'язи навколо тазостегнового суглоба і витя­гують тазову кінцівку після перерізання круг­лої внутрішньо суглобової зв'язки.

Рис. 126. Ампутація тазової кінцівки плода, зігнутої у скаковому суглобі.

Відкритий метод. Перерізають акушер­ським ножем шкіру і м'язи між крижовою та стегновою кісткою до тазостегнового су­глоба. Потім за допомогою петлепровідника проводять у розріз дротяну пилку і відрізають кінцівку через тазостегновий суглоб разом із шкірою. Після цього витягують плід.

Ампутація кінцівки у скаковому сугло­бі. Дану операцію застосовують тоді, коли кін-

390

Оперативне акушерство

цівка сильно защемлена у родових шляхах. Спочатку петлепровідником накладають акушерську петлю на кінцівку вище від скакового суглоба намагаються ближче підтягнути її до виходу. Потім під згин скакового су­глоба підводять дротяну пилку і від­пилюють кінцівку.

Краще використовувати ланцю­говий фетотом.

Рис. 127. Ампутація кінцівки у тазостегновому суглобі.

Ампутація кінцівки у тазостег­новому суглобі. Дану операцію ви­конують тоді, коли плід защемлений у родових шляхах. Для операції ви­користовують ланцюговий фетотом.

За допомогою петлепровідника обводять ланцюговий ніж навколо тазостегнового суглоба і перерізають спочатку м'які тканини, а потім кістки. При витягуванні плода за другу кінцівку необхідно слідкувати, щоб гострими краями перепиленої кістки не травмувати родові шляхи матері.

Видалення нутрощів плода. Дану операцію виконують з метою зменшення об'є­му плода при загальній його водянці чи емфіземі.

При головному передлежанні спочатку видаляють одну кінцівку плода разом із ло­паткою, розрізають декілька ребер і рукою, введеною у грудну порожнину, виривають терце і легені. По мірі підтягування плода стає доступною і черевна порожнина; після її розтину рукою виривають органи че-тевної порожнини. Це зменшує діа­метр плода і дає можливість витягну­ти його силою трьох — чотирьох осіб.

Рис. 128. Розрізання плода навпіл:

А - за допомогою фетотому Пфлянца; Б - за допомогою фе-тотому Тігезена.

Розрізання плода навпіл. Дану операцію здійснюють при верти-ипьному чи поперечному положенні шюда, коли переведення його у нор­мальне положення є неможливим. Для цього за допомогою петлепро­відника намагаються обвести дро­тяну або ланцюгову пилку навколо тулуба плода. Якщо це не вдається, то за допомогою гачків намагаються тдтягнути поперекову частину пло­та до входу у тазову порожнину. Тоді в ижем розрізають шкіру і м'язи в ді-

391

28

Розділ 12

лянці голодної ямки плода і видаляють органи черевної порожнини. Це зменшує об'єм плода і дозволяє обвести дротяну пилку навколо тулуба. Перерізають поперекові хре" -ці та м'які тканини, захоплюють гачками задню частину тулуба, підтягують її до входу в тазову порожнину і витягують. Якщо це не вдається, то закривають шкірою гостр; краї розпилених кісток, відштовхують одну частину плода в матку і витягують іншу