Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Яку вагітність називають первинною, повторною і додатковою?

  2. Які особливості розвику ембріона, плода і плодових оболонок у свійських тварин?

  3. Охарактеризуйте плаценту (плодову і материнську), її роль під час вагітності. Типи плацент.

  4. Які особливості кровообігу у плода?

  5. Згадайте особливості живлення зародка і плода в окремі фази розвитку; значення плацентарногого бар'єра.

  6. Яка тривалість вагітності у окремих видів тварин?

  7. Які існують методи діагностики вагітності і на чому вони базуються?

  8. Яка техніка ректального дослідження корів і кобил?

  9. Які методи застосовують для діагностики вагітності у свиней?

  10. Які методи діагностики вагітності у овець і кіз?

  11. Які показники різних строків вагітності виявляють у корів при сонографічному дослідженні?

  12. На чому базуються гормональні методи діагностики вагітності?

281

9

ПАТОЛОГІЯ ВАГІТНОСТІ

Під хворобами вагітних тварин розуміють такі патологічні зміни, які наступають в їх організмі в зв'язку з вагітністю та ускладнюють її.

Ні на одній стадії життя тварин не відчувається такого тісного взаємозв'язку орга­нізму з навколишнім середовищем, як під час вагітності. В материнському організм: в цей час відбуваються складні зміни, які різко позначаються на роботі всіх систем : а органів, активізується обмін речовин, посилюються процеси асиміляції і дисиміляи.. зростає активність залоз внутрішньої секреції. В той же час внутрішньоутробний пе­ріод є періодом найінтенсивнішого росту та розмноження клітин. На цій стадії визна­чається його життєвість, наступна продуктивність та плодючість.

Вагітні самки відчувають підвищену потребу в поліпшених умовах довкілля; яки­ми вони будуть, таким буде здоров'я матері і плода, його наступна продуктивність, плодючість і тривалість життя. Сприятливі умови догляду та утримання є також най­кращим профілактичним заходом проти більшості післяродових захворювань. Який: ж навколишні умови не відповідають цим підвищеним вимогам, то фізіологічний пе­ребіг вагітності може перейти в патологічний. Виникненню патологічного стану вагітних тварин сприяють захворювання нирок, печінки, серцево-судинної системи а також різноманітні ендокринні розлади та порушення обміну речовин. Залежно в::: характеру цих розладів вагітність може або ускладнюватись, або ж перериватися. Ц: ускладнення вагітності можуть проявлятися як чітко вираженими клінічними озна­ками, так і різними видами прихованих від простого спостереження захворювань, таї званих токсикозів.

Під токсикозами розуміють ускладнення вагітності розладами функції нервово: системи, порушенням обміну речовин із загальною інтоксикацією організму та важ­ким загальним станом.

Причини токсикозів з'ясовані недостатньо. їх пояснюють надходженням в ор­ганізм матері отруйних речовин з навколоплодових вод чи оболонок (токсична тео­рія), накопиченням в крові матері продуктів проміжного обміну (теорія порушені:: обміну), анафілактичними явищами, що розвиваються в наслідок надходження з ор­ганізму плода в організм матері стороннього білка (алергічна теорія), порушеннями

282

Патологія вагітності

вітамінного обміну, та ендокринними розладами, порушеннями нормальних реакцій організму на подразнення інтерорецепторів матки.

В основі патогенезу токсикозів вагітності лежать порушення відношення між діяль­ністю центральної нервової системи та внутрішніх органів; порушення адаптації ор­ганізму до вагітності; порушення бар'єрної функції плаценти, порушенння ліпідного обміну (зокрема перекисного окислення ліпідів), зміни кровообігу та мікроциркуляції крові (порушення зсідання крові та розвиток синдрому дисемінованого внутрішнього зсідання крові); ослаблення реакцій імунного розпізнавання матір'ю антигенів плода з розвитком реакції відторгнення; розвиток ознак гіпертензії, набряку та протеїнурії.

Залежно від виду токсикозу тварин - ранній чи пізній - у першому випадку пере­важають ознаки розладів травлення, а в другому - судинні розлади. Відповідно до цього токсикози, особливо на ранніх стадіях, не мають чітко виражених ознак і прояв­ляються нефропатією чи гепатопатією, проте з часом вони можуть супроводжуватися глювотою у щінних сук, набряками вагітних, токсичною комою, остеодистрофією, І злежуванням вагітних, передчасними переймами та потугами, перериванням вагіт­ності, слабкістю родової діяльності, затриманням посліду, субінволюцією матки, піс­ляродовою еклампсією.

Так, в окремих випадках, внаслідок функціональної недостатності нирок при над­мірному згодовуванні концентратів вагітним самкам, це підвищення навантаження може викликати зміни функції епітелію канальців нирок; він стає прохідним для білка : з'являється у сечі. В таких випадках говорять про нефропатію.

Якщо ж в наслідок бідної вуглеводної годівлі в організмі вагітної самки наступає : мдніння печінки глікогеном і зниження її резистентності - у тварини можуть спо­стерігатися явища розладів функції печінки, які супроводжуються часто жовтухою. Такий токсикоз називається гепатопатією.

Іноді токсикоз проявляється у формі еклампсії - нападів повторюваних судом три­валістю 3-5 хв. з ознаками переляку, розладами координації рухів - тварина падає, погляд у неї байдужий, голова закидається, щелепи стиснуті, дихання з хрипами. При важкому стані можливі крововиливи в головний мозок, параліч, жовтуха.

В окремих тварин в наслідок підвищення чутливості організму та його нервової системи до продуктів, що виділяються плодом і плацентою, можуть розвинутися яви­ща функціональних розладів кори головного мозку, так звана еклампсія у вигляді рап­тово виникаючих приступів судом (корчів).

Явища токсикозу діагностуються у тварин поки що важко і тому в більшості ви-ладків залишаються не поміченими, проте розуміння їх суті дозволяє краще організу­вати догляд за вагітними тваринами.

(metrorrhagia)