Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

Визначення термінів сукрільності за комплексом морфофункціональних змін у ембріонів і плодів

Показники сонографічного зображення

Терміни вагітності, дні

Довжина ембріонів, см:

0,81-0,99

10-11

1,01-1,15

12-15

1,18-1,77

16-19

1,78-2,86

20-22

2,88-6,53

23-30

Візуалізація:

рухів

14-30

пупкового канатика, кінцівок, тулуба, голови

17-30

скелета

19-30

шлунка, серцебиття

20-30

зменшення площі навколоплідних рідин

27-30

8.8. Лабораторні методи діагностики вагітності

Деякі труднощі клінічного визначення вагітності наштовхнули дослідників на пошуки лабораторних методів. Нині існують мікроскопічні, біохімічні і гормональн методи діагностики вагітності.

Треба зразу відзначити, що хоч лабораторних методів визначення вагітності за­пропоновано багато, більшість з них не набули широкого застосування в практичній діяльності тому, що вони вимагають відповідного устаткування та специфічного ре­активного забезпечення.

З цих міркувань ми зупинимося лише на окремих з них, які можна іноді викорис­тати в практичній діяльності.

Метод піхвових мазків. Цей метод можна застосовувати тільки для визначення жеребності кобил. Перед тим як брати слиз з піхви, треба обмити теплою водою з милом зовнішні органи кобили. Потім, увівши дзеркало-розширювач у піхву, взяти довгою гострою ложечкою з затупленими краями або стерильним ватним тампоном слиз з глибини верхнього склепіння піхви.

Слід мати на увазі, що слизова оболонка піхви кобил з 3-тижневої жеребності вкри­вається густим, дуже в'язким і мутним слизом, який утруднює введення і виведення піхвового дзеркала. З цього терміну вагітності слизова оболонка піхви стає анеміч­ною, сухою і без блиску. Отвір шийки матки буває щільно закритим слизом, що утво­рює своєрідний корок, через що піхвова частина шийки матки має тьмяний вигляд.

На 4-5-й тижні вагітності піхвова частина шийки матки відхиляється звичайно вправо або вліво.

280

Фізіологія вагітності

Взявши слиз, роблять ним мазок на предметному склі. Можна робити мазок, ко­ристуючись накривним скельцем. Мазок висушують, фіксують метиловим спиртом протягом 5 хв., забарвлюють за Гімзою (3 краплини фарби на 1 мл дистильованої води) протягом 25—30-ти хв. і старанно просушують.

Досліджуючи під мікроскопом мазок слизу від жеребної кобили, виявляють клі­тини миготливого епітелію, слизові кульки і рідко — лейкоцити. У нежеребних кобил у піхвовому слизі спостерігають нейтрофільні лейкоцити, клітини плоского епітелію і поодинокі клітини миготливого епітелію.

Гормональний метод базується на виявленні в крові тварин естрогенних гормонів і прогестерону та їх співвідношення. Так, жовте тіло, що утворилося в яєчнику на міс­ці фолікула, що овулював, перетворюється на тимчасову залозу внутрішньої секреції, виробляючи прогестерон. З 5-7-го дня після його утворення концентрація прогесте­рону різко зростає і досягає піку на 12-17-й день. І якщо вагітність не наступила, то за 1-3 дні до чергової тічки концентрація прогестерону в крові різко падає, з 4,9 нг/мл і більше до 1,7 нг/мл, чого не спостерігають у вагітних тварин.

Фірма "Біорепродукція" (РФ) випускає спеціальний набір для кольорової реакції, за допомогою якого можна безпосередньо на фермі за 2-3 хв. визначити рівень прогес­терону в молоці і таким чином діагностувати вагітність чи неплідність у тварини.