Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251-401.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.53 Mб
Скачать

12.2. Підготовка до надання оперативної акушерської допомоги

Для надання акушерської допомоги добре мати спеціальну кімнату чи частину приміщення в родильному відділенні з операційним столом, але, на практиці пере­важно доводиться пристосовуватись до тих умов, які є, і надавати допомогу безпо­середньо у стійлі.

Із стійла потрібно старанно видалити стару підстилку і занести в станок багато чистої соломи. Звичайно родову допомогу надають при стоячому положенні тварини. Якщо це неможливо, то застосовують повал, готують тюки сіна, щоб при потребі при­пиняти тазову частину тіла тварини. Кобил, якщо вони лежать, краще спутати.

Акушерську допомогу дрібним тваринам зручніше надавати тоді, коли вони ле­жать на животі з підігнутими кінцівками. При цьому розслаблюються м'язи кінцівок і

362

_ -еративне акушерство

Крупа, що збільшує об'єм тазу за рахунок зміщення крижової кістки. Це може значно йиегшйти виведення плода, особливо при неправильному його членорозміщенні.

При необхідності повернути роділлю на спину, чи з одного боку на інший, зв'язу­ють передні кінцівки із задніми і до них прив'язують мотузку, за яку тягнуть і повєр-гають тварину.

Підготовку тварини до родів (корови чи іншої тварини) починають відразу після лгяви у неї ознак родів. Очищають її тазову частину тіла від бруду, а потім ділянку • тупа, промежину, корінь хвоста старанно миють теплою водою з милом і проти-ттють дезінфікуючим розчином. Хвіст у кобил забинтовують широким бинтом і від-■одять на бік.

Передопераційне акушерське дослідження. Перед наданням акушерської допо-:ги необхідно зібрати анамнез і з'ясувати: як проходили попередні роди, як перебі­гала дана вагітність, її тривалість, коли з'явилися і як проявлялися передвісники ро­їв, коли і як розпочалися роди, в якому стані була молочна залоза чи не було якихось І ідхилень у поведінці тварини до родів.

Після збирання анамнезу необхідно провести дослідження тварини: оцінити за­пільний стан, визначити температуру, пульс, дихання, стан зовнішніх органів, харак-I ;т розкриття шийки матки, стан слизової оболонки піхви, встановити чи немає травм голових шляхів. Сухість родових шляхів та набряки слизової оболонки свідчать про глзалу і грубу маніпуляцію в них. Особливо часто це буває, коли родова допомога Вдавалась некваліфіковано.

Зібрані дані дозволяють встановити причину важких родів і обрати метод надання ::•-."ілерської допомоги. Вирішальним фактором при виборі методу родової допомоги -: лослідження стану родових шляхів і встановлення положення, позиції, членорозмі-ллгння та передлежання плода, його стану.

Для цього старанно змазану жиром руку акушер обережно вводить у родові шля-\л. пальпуючи частини тіла плода, що знаходяться у тазовій порожнині. Рука при л: слідженні повинна знаходитися між плодом та плодовими оболонками (плодові :: глонки оберігають слизову оболонку матки під час родів від травмування). Дуже ижливим є встановлення взаємовідношень плода до родових шляхів, а також живий ВІД чи мертвий. Для цього намагаються вловити реакцію плода при натисканні на : лні яблука, наявність рефлексу ссання (при введенні пальців у рот плода), пульсацію тттерій голови та серцевий поштовх.

Після дослідження складають план надання акушерської допомоги і приступають І: його реалізації.