Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

2. Ідея націоналізму в європейській та українській публіцистиці (кін. Хіх-поч.Хх ст.)

Поштовхом до розвитку ідеї націоналізму як суспільно політичної ідеї в Європі ХХ ст. велика французька революція кінця XVIII ст. основні ідеї французької революції, що сприяли розвитку та становленню націоналізму як суспільно-політичної доктрини: Загальне виборче право, велика роль етнічних відмінностей, класова рівність, поняття нації з аристократичних поширилось на інші верстви суспільства, італійський мислитель та громадський діяч Мацціні висунув ідею: кожній нації свою державу, свобода преси

Прикладом ідеї націоналізму у європейській публіцистиці ХІХ ст. є праця вже згаданого Мацціні. Він говорив про Італію і проектував свої ідеї на всі існуючі нації.

1848-1850 – революція в Італії. Весна народів закріпила ідеї, проголошені Великою французькою революцією.

Обов’язки перед країною”. Основні ідеї праці: кожній нації свою державу, яка визначається передусім географічним розміщенням країни, немає людства без вітчизни. Людина передусім є складовою певної нації, а вже потім людства, в основу всього ставив національне питання: Не відволікайтесь ідеєю поліпшення ваших матеріальних умов, коли спершу не вирішити питання національне. Бо ви на це не спроможні, ідея рівності націй. Лише рівні нації можуть об’єднатись у людство, нація в країні – родина в домі. Наша країна – це наш дім, що його дав нам Бог, оселивши в ньому численну родину, країна повинна бути єдиною та неподільною, право голосу, освіта та праця – ось три головні підпори нації.

Однією з перших праць на теренах України була праця Юліана Бачинського “Україна Ірредента”, що вийшла друком у 1895 році і того ж року стала політичною платформою УРП. У праці обґрунтовано право України на незалежність. Вперше був висунений постулат політичної самостійності.

На націоналістичних позиціях стояв і Микола Міхновський. Праця “Самостійна Україна”. Юрист за освітою. Він проаналізував з точки зору права Переяславські угоди. Висновок: це були нормативні документи, визнання яких обов’язкове для обох сторін, але, оскільки, Росія односторонньо порушила їх, ліквідувавши Запорозьку січ, то і Україна, з точки зору міжнародного права, має право не дотримуватись їх. А тому маємо силою забрати те, що нам належить по праву. Хто на цілій Україні не за нас, той проти нас.

Під час революції 1905 року Міхновський підготував перший ґрунтовний проект конституції України. Держава мала бути федеративною. Це мала бути спілка вільних і самоправних земель. Їх мало бути 9. офіційна назва – Всеукраїнська спілка. Влада мала належати народові. Законодавча гілка – двопалатний парламент: рада представників і сенат. Президентові – вся виконавча гілка. Президент і головнокомандувач. Передбачено механізм усунення Президента від влади, якщо він порушив закон. Судова влада – судам. Судді обираються на три роки. Суд присяжних і вищий касаційний суд. Особливий захист українських громадян, але були чітко окреслені і права інших народів.

Липинський. “Листи до братів-хліборобів”. Політичним ідеалом є спадкова трудова монархія на чолі гетьманом. Вся повнота виконавчої влади має бути зосереджена в руках прем’єра і головнокомандувача. Обґрунтовував необхідність в Україні особливого режиму – класократії- режим, в якому владу реалізовує активна меншість (аристократія). Аристократія – це кращі люди в певних галузях. Вибори мають проводитися з кожної верстви населення. Законодавча влада має складатися з двопалатного парламенту: територіальної палати (представники певних територій) і трудової (класократичних організацій).

Принцип територіального патріотизму. Українцем є всякий, хто хоче, щоб Україна перестала бути колонією, а утвердилась державою. Творцем є той, хто у святе діло унезалежнення української колонії приносить все краще, що у нього є.

Основною рушійною силою політичного процесу є хлібороби-власники, здатні відновити нашу українську державність, бо почуття власності настільки сильне, що може перемогти всі інші почуття. Основною мотивацією до змін є “вічна психологія хлібороба-власника”.

Донцов – «чинний націоналізм»(волюнтаризм – брати силою, войовничість,романтизм, фанатизм і аморальність, служити інтересам поступу, творче насильство й ініціативна меншість)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]