Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1.Онлайнова журналістика як різновид журналістики

У формуванні українського національного інформаційного простору крім традиційних ЗМІ сьогодні активну роль відіграють новітні електронні ЗМІ: кабельне телебачення, відеомагнітофони, телеконференції, електронна пошта, електронні банки даних, лазерна преса, відео газети. На особливому місці зараз знаходиться Інтернет. Україна лише починає освоювати для себе Інтернет і заявляти про себе в його світі. Саме поширення новітніх комунікативних технологій дає підстави говорити про формування в межах земної цивілізації інформаційного суспільства. Далі говорити про телеканали, які «відкривають людям очі» на те, як погано жити без власної країни, говорити про портал «Українська правда» і Георгія Гонгадзе, про свободу слова і про важливість Інтернету для розвитку українських ЗМІ.

  1. Особливості комерційно реклами

Кошти від реклами є одним з джерел прибуткової частини бюджету видання. Поруч з рекламою цю ж функцію (наповнення бюджету) виконують реалізація тиражу, видавнича та комерційна діяльність. Загально реклама може займати до 40% площі номера не рекламного видання. Кожна редакція встановлює ціну реклами, систему її публікацій, відношення до закордонної реклами, забезпечує надходження реклами до редакції. Редакція визначає характер і місце розміщення реклами. У більшості великих та середніх газет, а також на радіо та телебаченні створюють спеціальні відділи реклами, які займаються цими питаннями. Реклама, звичайно, може бути не лише відкрита, але й прихована. У випадку прихованої реклами, її можуть подавати у вигляді публіцистики чи новин. Додатковим джерелом прибутку для редакції є друкування приватних оголошень, які можуть бути некомерційними чи комерційними. Рекламну ціну визначає редакція. Ціна залежить від величини площі, від сторінки, кількості реклами, регіону розповсюдження, тиражу чи навіть кольору видання. Ціна реклами у конкурентних виданнях впливає одна на одну. Тобто редакції таких видань свідомо чи ні узгоджують ціну на рекламу, таким чином формуючи ринкові відносини. Має значення також день виходу газети. Враховують і верстку та дизайн. Водночас кожне видання має свою систему знижок чи націнок, систему заохочень рекламодавців. На радіо та ТБ основною особливістю розміщення реклами є те, що її пускають лише у відповідний проміжок часу і обов’язково мусять дотримуватися норм чинного законодавство щодо, наприклад, заборони переривати рекламою дитячі передачі. Реклама на телебаченні коштує на кілька порядків більше, ніж реклама у пресі. Проте і тут значну вагу має рейтинг каналу. Щодо радіо, то така реклама дешевша, ніж на ТБ, але дорожча від газетної. Загалом усі види ЗМІ отримують левову часку своїх прибутків саме з реклами. Успішними вважають ті ЗМІ, які мають широке коло рекламних клієнтів.

3. Сучасні змі про Шевченкову візію України

Характерні риси поезії Шевченка: глибина, народність, широкий гуманізм і любов, ідеали людської любові до ближнього. Красива природа України, страждання закріпаченого народу, думи і літописи, розповіді діда Івана – ось ґрунт, на якому виріс поетичний талант Шевченка. До Шевченка всі поети просто згадували минуле України, оплакували його і мирилися з теперішнім. Шевченко ж не хотів миритися з теперішнім. Будував проекцію на майбутнє. Він спів ставляв минулу боротьбу за волю з теперішнім. Як наслідок – інтелігенція задумалась над звільненням народу. Він показав поезії високий ідеал служіння нації та Батьківщині. Важливе місце в дослідженні шевченкової візії України посідає поема “Великий льох”. Образ великого льоху уособлює велику руїну, могилу, де ув’язнена воля. Переклад-переспів Псалма 43 суттєво доповнює Шевченкове бачення історії свого народу – трагічної та повчальної для багатьох наступних поколінь. Детальний аналіз подій під час гетьманства Хмельницького та їх наслідків. Образ розкопок Богданового великого льоху. Образ України у “Розритій могилі”. Надія на воскресіння старої України.

БІЛЕТ № 10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]