Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1. Економічна тематика в українських змі

ЗМІ про стан економіки в Україні. Проблема формування національного народногосподарського комплексу, тобто створення замкнутого циклу виробництва. Безробіття. Офіційна статистика – 2-3 %, неофіційна 10-11 %, в окремих регіонах понад 35 %. “Україна не бідна, бідні в ній українці”.

Найнижчий рівень економіки в Україні – 98-99 роки. 1% людей володіє 99% капіталу, 99% людей – 1% капіталу. 2001 рік – зовнішній борг України – 12 млрд. доларів. На одну сім’ю в середньому заборгованість одна тисяча доларів. Видання, рубрики, автори, проблематика:

Поступ: сторінка6 Економіка

Автори: Дзвінка Джміль, Ірина Рожок, Валентин Концевич

Теми: обласний бюджет, подорожчання продуктів, квартирне питання. Характер матеріалів новинний, слабка аналітика. Багато новин серед загальних.

ЛГ: сторінка: Економіка

Автори: Юлія Куринкіна, Вікторія Бондарчук, Надія Фогель.

Теми: дербюджет, кредитування, енергетична проблема, активний розвиток гіпермаркетів.

ВЗ: сторінка: Економіка

Автори: Леся Федів, Галина Миць, Ольга Данчевська, Олеся Білик,

Теми: експорт в Росію, обсяги зовнішньої торгівлі Львівської області, посівна компанія, підвищення пенсій.

День: сторінка: Економіка.

Автори: Петро Іжик, Наталія Губенко, Віталій Княжицький. Часто авторами є фахівці у певних питаннях, наприклад, Валерій Литвицький – керівник групи радників Голови Нацбанку.

Теми: ліцензування імпорту м’яса, суднобудівельна галузь, інвестиційний клімат в Україні, енергозбереження, аналіз економічної ситуації у 2005 році, газова криза, темпи ВВП в Україні уповільнились до 2,4%, бюджет, квартирне питання, законодавство по економіці.

ДТ: сторінки: Промисловість і інвестиції, Мікроекономіка і бізнес, Економіка світу.

Автори: практично про кожну тему пишуть фахівці з даного питання. Сергій Уманський, Оксана Приходько, Лариса Пацюк, Олександр Слєпцов та інші.

Теми: реприватизація, газ, антиалкогольна політика в цінах в світі, банки і банківські системи світу. Великі серйозні аналітичні матеріали. Спеціалізовані видання:Бухгалтерський облік, Маркетинг в Україні, Актуальні проблеми економіки, Банківська справа, Бухгалтер, Бухгалтерський облік і аудит, Діловий вісник, Економіка та держава, Економіка України, Економіст, Менеджмент і менеджер, Універсум.

Спеціалізовані телепередачі:Бізнес час (5 канал).

2. Факт та його відображення в журналістському творі.

В основі журналістики лежить факт. Факт (здійснене) – 1. подія, епізод житті, те, що дійсно відбулося (об’єктивний факт) 2. те, що відображене, зафіксоване (відображений факт).

Між особистим фактом і повідомленням про нього стоїть певна особа. Нею може бути журналіст, або будь-яка людина, яка відображає об’єктивний факт. Факт в журналістському матеріалі вже буде відображеним фактом. Відображення може бути неточним, навмисне спотвореним. Журналіст повинен намагатися бути свідком звершення факту. Журналіст, який не може бути свідком, повинен шукати достовірні джерела, які би повідомили про цей факт. Він повинен шукати декілька джерел. Коли ж потреба оперативності переважає всі інші, редакція повинна вказати це, посилаючи лише на одне джерело. Система фактів складається з одиничних фактів, які відносяться до даного питання. Види фактів: статистичний, науковий, емпіричний.

3. Українська журналістика в Російській імперії 1905-1914 рр

Газета «Хлібороб» Видавала Лубенська громада. Редактор Володимир Шемет. На чолі громади стояли брати Шемети. Видавали вперше в Росії українською мовою. Повна назва «Хлібороб. Селянський часопис». Перший номер вийшов 12. 12 1905 року на чотирьох шпальтах. У першому номері маніфест і стаття «Про вольності громадянські». Стаття «Про Переяславську угоду». Газета намагалася представити панораму укр. життя, яке було на зх. укр. землях. Характерна ознака публікацій — сміливість, гострота, виразна нац. думка. Початковий тираж 5 000 прим. Виривали з рук. Після першого номера збільшили тираж до 80 тис. Скоро заборонили.

Часопис «Рідний край» Виходить 24.11 1905 року. Позиціонує себе як економічно-політичний та літературний тижневик, що відбивав настрої радикально налаштованої інтелігенції. У редакційній статті першого номера написали, що йдуть щоб у купі з народом боротися за кращу долю, визволяти людей і край від неволі. Перший редактор і видавець український діяч Микола Дмитрієв, адвокат, голова Полтавської громади. Співредактор П. Рудченко (Мирний). Редагував літературно-художні розділи. Другий редактор Григорій Коваленко. Написав нарис про Сковороду у 1919 році. Сюди дописували і працювали Олена Пчілка, Іван Нечуй, Д. Дорошенко. Заборонений від 16 номера. З 20.10.1907 до 31.07 1910 з’являвся у Києві за редакцією Олени Пчілки. Відзначався обороною прав українців на національну школу.

Газета «Громадська думка» В. Леонтович отримав дозвіл на видання «Громадської думки». Перший номер 31. 12.1906 року — перша щоденна українська газета в Росії. Видавці українські меценати Є. Чикаленко, В. Симиренко, В. Леонтович. Головний редактор Федір Мату шевський (1869-1919). Редколегія Б.Грінченко, М.Загірна, С.Єфремов. Друкується і Грушевський. Подано гарно панораму Західної України. Борис Грінченко пише на теми українського народу. В. Доманицький «Про Кобзаря», проблеми журналістики, про «Украинский весник» в Петербурзі. Друкують твори В.Самійленка, Х. Алчевської, В.Винниченка, Є.Чижа, Б.Грінченка. Перша половина 1907 року тираж 4 тис примірників. Річна передплата 500 абонентів. 08.08.1907 ревізія, арешти членів редакції, обшуки передплатників.

Газета «Рада» 15.09.1906 перший номер. Перейшли 1500 передплатників «Громадської думки». Євген Чикаленко продає свою землю за 10 тисяч царських рублів, віддає на газету, щоб була загальнонаціональною. Головний редактор Методій Павловський. Відповідальний секретар Симон Петлюра. Постійні співробітники Д.Дорошенко, Марія Старицька-Черняхівська, Модест Лозинський, Б.Грінченко. Спиридон Черкасенко писав огляди і фейлетони. Передові статті писали Єфремов, Труш, Дорошенко, Павловський. Твори Винниченка, Васильченка, Олеся. У Львові газета «Діло» зверталася до передплатників, щоб ті допомогли «Раді». Перед першою світовою війною «Рада» мала 4 тис постійних передплатників. Припинила вихід у зв’язку з війною.

Тижневик «Село» та «Засів» «Село». 03.04.1909 року перший номер. Редактор Грушевський. Мета – подавати відомості, які необхідні для селянина, робітника. Писали Олесь, Самійленко, Чупринка, Тесленко, Черкасенко, Мартович, Бордуляк. Вихадили до війни.

«Літературно-науковий вісник» київського періоду У 1907 році ЛНВ переїздить зі Львова до Києва. Іван Франко відходить на другий план. У Києві вісник стає подібним до інших видань такого типу. Структура: красне письменство, критика, публіцистика і наука, рецензія і бібліографія. У київській редакції працювали Олесь, Тищенко, Леонтович. Грушевський писав під псевдонімом Михайло Заволока. Писав на злободенні теми, намагався не допустити розколу між ЗХ і СХ Україною. Також друкувалися Коцюбинський, Українка, Винниченко, Донцов, Липинський, Ніковський, Левицький, Лозинський. Припинив виходити з війною. У 1917 відновили вихід.

«Украінскій вєснік» 21.05.1906 року вийшов у Петербурзі за редакцією Максима Словінського. Відповідальний секретар Дмитро Дорошенко. Основне завдання журналу — з’ясувати українські національні питання з історії, побуту, соціальної та економічної сторін, визначити місце і значення України. Економіку вів Туган-Барановський, психологію — Овсяников-Куликовський. Писали Франко, Гнатюк, Грушевський. Вийшло 12 номерів.

«Украінская жизнь» Січень 1912 року перший номер вийшов у Москві за редакцією Петлюри. Існував 5 років. Писали Грушевський, Винниченко, Єфремов, Донцов, Липинський, Горький, Луначарський, Погодін. Журнал постійно був під оком московської цензури.

Білет 15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]