Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1. Редакція як творчо-видавнича структура

Для успішного випуску мас-медійного продукту потрібно, щоб злагоджено працювали дві складові — творчі співробітники та технічні співробітники.

До творчих співробітників відносять журналістів. Їхнє завдання полягає у тому, щоб підготувати та випустити періодичне видання, робота з редакційним активом, компонування та організація верстки, керівництво. Творчі працівники умовно поділяється на керівництво та виконавців.

До керівництва належать редактор, секретаріат, заступник редактора, редакційна колегія.

Виконавці складаються з відділів редакції.

Є такі групи відділів: галузеві — висвітлюють події у певній галузі господарства; жанрові — відображають дійсність у жанрах публіцистики; проблемні — зосереджують увагу на проблемах людей у різних галузях; функціональні — підготовка матеріалів певного характеру; регіональні — з певного регіону.

Технічні співробітники повинні забезпечувати оптимальні умови для праці журналістів. До цього крила редакції входять: друкарське бюро — центр комп’ютерного набору; коректори (звичайні та ревізійний); редакційна бібліотека (довідкова та енциклопедична література для беграунду); групи перевірки (перевіряють факти, дати, посади, числа); чергова служба випуску (створюється з групи журналістів).

Важлива посада свіжоголового – перечитує перед друком. До технічних зараховують і друкарню.

2. Висвітлення у змі основних напрямків молодіжної політики

Місце молодіжної політики в системі пріоритетів суспільного розвитку та стан, у якому перебуває молодь країни, - один з основних показників рівня розвитку держави і суспільства.

Формуючи молодіжну політику, держава враховує, що молодь є одним із найактивніших прошарків населення, що має потенційну вагу у перспективі. А це обумовлює недопустимість недооцінки ролі та місця молоді в державі. Необхідність провадження регіональної молодіжної політики визначається труднощами життєвого старту, з якими зіштовхується молода людина, що вступає в життя і набуває прав та обов’язків у суспільстві.

Статистично з 2565,8 тис. населення, що проживає у Львівській області, 612 тис. - молодь, що становить 24% (станом на 2003 р.). Хоча за останні роки чисельність населення в області зменшилась, питома вага молоді у загальній структурі населення збільшилась на 1,3% порівняно з 2001 роком. В області діють 264 молодіжних громадських організацій та фондів, з них 87 – зареєстровано Львівським обласним управлінням юстиції. Це – організації різних напрямків діяльності: духовно-просвітницького, культурологічного, патріотичного, виховного спрямування, студентські. Але, нажаль, переважна більшість з них є малочисельна та недієва через відсутність фінансування, приміщення для зібрань та проведення їх заходів.

В області завдання щодо реалізації державної молодіжної політики покладено на головне управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації, а в районах та містах області на відповідні відділи. Головним управління спільно з молодіжними громадськими організаціями було розроблено Концепцію молодіжної політики Львівської області - це перша в Україні спроба концептуального підходу до реалізації державної молодіжної політики на регіональному рівні.

Про особливе зацікавлення змі державною молодіжною політикою говорити не доводиться.

При міністерстві України у справах сім’ї, молоді та спорту існує прес-служба, яка відповідає за зв’язки з пресою. У жовтні 2004 року Міністерство дало наказ усім тоді ще управління у справах сім’ї, дітей та молоді ввести в штат посаду прес-секретаря. Проте, варто зауважити, що далеко не всі управління це зробили. За свідченнями самих начальників управлінь більшість зв’язків з пресою здійснюються через особисті зв’язки та знайомства. Найважче – добитись ефіру на телебаченні.

При міністерстві з 2004 року також діє Всеукраїнський ресурсний центр, основне завдання якого допомагати громадським організаціям та допомогти управлінням налагодити ефективну співпрацю із змі.

Увагу преси привертають переважно проведення пісенних конкурсів, літніх шкіл, днів захисту дітей (першого червня), святкування свята Миколая, Валентина і т.д.

Поза увагою преси зазвичай залишаються літнє оздоровлення дітей, що передбачено урядовою програмою (зокрема у 2005 році мало бути оздоровлено понад 50 процентів всіх дітей шкільного віку), робота обласних центрів соціального захисту, які займаються дітьми-сиротами та дітьми з малозабезпечених сімей, робота обласних центрів зайнятості молоді, робота обласних центрів роботи з науковою молоддю, інших спеціалізованих служб управління( центр ре соціалізації наркозалежної молоді, центр патріотичного виховання, клуб творчої молоді та інші).

Щорічні державні програми у сфері молодіжної політики: Програма “Сільська молодь” – семінари для учнів сільських шкіл, Молодіжне житлове кредитування, Молодіжні трудові загони, Створення фостерних (прийомних) сімей

Їхня основна проблема - брак коштів. Окрім цього при РДА суттєво бракує кадрів, оскільки там у відділі працює лише одна людина.

Ще однією важливою проблемою у роботі управлінь з громадськими організаціями є затвердження усіх програм на наступний рік у грудні та складна фінансова робота з казначейством, яке перераховує гроші постфактом.

У 2005 році певного розголосу у Львівській області набула заява Студентського братства про те, що нового голову управління вибирають не прозоро без належної участі всіх ГО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]