Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1. Портретний нарис у сучасній пресі,радіо і тб

Портретистику можна розглядати у трьох найважливіших аспектах: філософському, жанровому, естетичному. Ми зупинимося на жанровому аналізі портрета. Здавалося б, що проблеми тут немає, оскільки журналістикознавство давно встановило й утвердило жанрові норми, про які ми можемо дізнатися з будь-якого журналістикознавчого посібника, підручника. А от чи відповідають ці норми сучасній публіцистиці - це актуальне питання.

Нарис - це самостійний жанр публіцистики, в якому на документальній основі досліджуються важливі суспільно-політичні факти, явища, розкриваються події, в центрі яких є зображення людини.

За тематичною спрямованістю:

1. Літературний портрет. Має безліч форм. Портрет-роман. Портрет-дослідження (за формою статті - поширений у "Літературній Україні"). Портрет-есе. Портрет-сенсація (за тлумаченням автора - див. О. Бузина "Шевченко-вурдалака") та ін.

2. Політичний портрет. Посідає особливе місце у сучасній портретистиці. Є і формою аналізу політичної ситуації, і формою творення політичного образу-іміджу. (

3. Історичний портрет. Історичний портрет у своєму справжньому сенсі частіше долучається до статті, тобто до аналітики. Сьогодні особливо популярні історичні портрети-книги (штрихи до портретів, мемуар-портрети, інші форми).(РАДІОПЕРЕДАЧІ – РАДІО «Мелодія», «Свобода»)

4. Культурологічний портрет. За рейтингом популярності близький до політичного портрета. Із великою цікавістю аудиторії до світського життя зіркового Олімпу суспільства (співаків, артистів, режисерів, продюсерів і т. п.) виникла ціла низка портретів-зарисовок, які нічого спільного із нарисовими зарисовками не мають, окрім штрихової форми подачі та короткої форми. Ці портрети-зарисовки повідомляють зацікавлених читачів про найбуденніші, але найцікавіші для останніх відомості з життя Зіркового Світу, про звички, про вигляд, про спосіб відпочинку і т. д. Поряд з тим існують й серйозні культурологічні портрети, які користуються нарисовими чи аналітичними формами, висвітлюючи творчу діяльність представників культури.(газета експрес), програма «поза очі»

5. Соціологічний портрет. Портрет рейтингів, графіків популярності тощо. Найнетрадиційніший серед портретів і найпопулярніший у період виборів, що демонструє своїх героїв у вигляді цифр., відсотків, таблиць.

6. Побутовий портрет, або портрет Простої людини.

7. Потрети у рубриці «Пост-поступу»(пікантні подробиці із життя відомих людей)

2. Газета в системі змі. Типи сучасних газет

Газетні видання – періодичні друковані видання на розгорнутих аркушах паперу без обкладинки, що містять текстову й ілюстровану інформацію, визначаються періодичністю від 2 до 7 разів на тиждень. Газета - друковані видання на розгорнутих аркушах паперу формату А2, А3, А4 з розміщенням тексту колонками, періодичністю від 2 до 7р.на тиждень.

Газетні видання характеризуються за: місцем видання, місцем розповсюдження, аудиторією, часом видання, політичним напрямом, періодичністю, тематикою, мовою видання

Класифікація газетних видань – це впорядкування їх у чітко побудовану систему – сукупність взаємопов"язаних і певним чином розміщених греп: класи, типи, види, підвиди.

*газета-тижневик – має конкретну щотижневу періодичність, меншу оперативність, більшу ілюстрованість*газета-дайджест – це огляд преси, підготовлений на основі вже опублікованого матеріалу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]