Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

3. Проблематика і майстерність полемічної публіцистики Івана Франка

Важливе, домінуюче місце публіцистики у творчому арсеналі І. Франка пояснюється, на нашу думку, декількома взаємопов’язаними між собою причинами. По-перше, за своїм характером, за темпераментом, внутрішнім покликанням він протягом усього свого життя не міг не вболівати за громадські справи. Перефразовуючи його відоме висловлювання про поета, він постійно болів чужим і власним горем, не міг бути байдужим до того, що стосувалось долі власного народу. Цьому сприяла його інтенсивна громадська діяльність, про що переконливо говорять усі дослідники його життя і творчості. Природна тяга І. Франка до публічного, резонансного, політично-гострого слова цілком відповідала саме українським суспільно-політичним потребам часу, історичного моменту. Письменник, як ніхто інший, відчував наближення великої соціальної бурі, коли вирішуватиметься доля його народу. Україна на той час не мала достатньої кількості свідомої інтелігенції, масових політичних партій, сформованого більш-менш міцного національного капіталу, ні власного університету, ні армії. Все це у тій чи іншій мірі мусила компенсувати література, усне, друковане слово і, насамперед, публіцистика. У сукупності із практичною організаційною працею серед людей. Якщо уважно вчитатись у публіцистику І. Франка початку трагічного ХХ століття, то він найрішучіше виступав за незалежність, державність України. Але як реаліст, він дуже боявся неготовності українства до цього історичного кроку. Неприсутність І. Франка у громадсько-політичних, вирішальних для України процесах початку ХХ ст., про які йшлося вище, треба пояснювати тим, що франкові ідеї та застереження не доходили до включеної у активний революційний процес маси людей, не були зрозумілими і сприйнятими, а головне, не були зреалізованими у силу несприятливих об’єктивних реалій того революційного часу. Те, від чого застерігав публіцист, сталося.Але Франко як публіцист найменше відомий, майже зовсім не досліджений.Публіцистика Франка займає перше місце між окремими галузями йогоспадщини. Публіцист із Франка незвичайної сили, з неабияким літературнимталантом”. На думку Возняка, в публіцистиці Франка треба шукати також ключів до його художньої творчості. Публіцистиці належить, таким чином, провідне місце серед усього творчого доробку Івана Франка. Наочно переконує в цьому і статистика. Навіть за неточними даними Інституту франкознавства ЛНУ імені Івана Франка, публіцистичних творів Франка налічується 2150, тоді як художніх – 1020, перекладів – 1100, наукових праць – 700. Публіцистика Івана Франка – дзеркало його світогляду, бойової суспільно-політичної й журналістської діяльності та його літературного таланту. Була ще й чи не найважливішим деонтологічним чинником — обов’язком відповідальності перед народом за той “огонь в одежі слова”, який автор приборкував задля висвітлення через публіцистичне натхнення шляху до правди і свободи.

Ця стратегічна далекоглядність осучаснює і сьогодні його аналітичні універсуми, можливо, через феноменальне відчуття ваги не лише слова, а й відчуття моменту (отієї Горацієвої миті), того летючого моменту, коли не! cказати, не! зробити, не! підтримати словом і ділом уже не! можна.

Два важливі, логічно обґрунтовані акценти вказують на цю унікальну прогностичність Франкового генія: “не пора!..” і “Нам пора для України жить!” (Національний гімн)

Значною мірою конфліктування ідей інтернаціоналістичного соціалізму та українського націоналізму призвело до відомої полеміки між І.Франком та Лесею Українкою, статті котрої Франко опублікував під єдиною назвою “Між своїми. Епізод із взаємин між галичанами й українцями 1897р.”. Докладний аналіз цієї полеміки зробив у 1996 році Іван Денисюк, котрий переконливо довів, що Леся Українка через декілька років “фактично повторила й визнала, навіть пропагувала всі ті постулати Франка, з якими раніше воювала”

Білет 6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]