Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1. Проблеми національно-духовного відродження в сучасній українській журналістиці

Україна Молода – лютий, 2010. «Таки герої» - про те, як у супереч всім перешкодам, готувалось офіційне визнання борців за волю України

«Тарасова гора без грошей»!

Львівська газета – Загублені цвинтарі 1шої світової

Газети

2. Українська преса іі світової війни

Зміцнів культ Сталіна, більшовицька преса сприяла цьому. Газета «Комуніст» безпідставно критикувала «ворогів народу». Висвітлювали західноукраїнську проблематику. Партійно-більшовицькі публіцисти: Яр Галан, П.Казланюк, О.Гаврилюк, Ванда Василевська, Ірина Вільде. Уже у вересні 1939 року журналісти направляються у Львів, щоб організувати партійно-більшовицьку пресу у Львові. Тут були польські видання. Йосип Лучицький — заступник головного редактора газети «Комуніст» з 1938 року, викладав у Львівському університеті. 20 жовтня 1941 року ЦК КПБ (У) ухвалив постанову про тимчасове припинення виходу видань. Припинили виходити «Колгоспник України» («Сільські вісті»), «Радянська освіта», журнал «Червоний хрест» та ін. основні республіканські газети не закривали. До роботи з такими виданнями запрошували письменників: «Комуніст» — Тичина, Малишко; «Совєцька Україна» — Бажан, Ксенко, Довженко, Шеремет, Василевська; «Соціалістична Харківщина» — Смолич, Забіла. 31 липня 1941 року почала виходити «За радянську Україну», періодичність 2-5 разів на тиждень. Тираж 100 тис примірників. Девіз «Смерть німецьким окупантам». Редактор Микола Бажан. Для окупованих територій пресу розкидали з літаків. До кінця лютого 1942 року вийшов 141 номер. У газеті менше говорили про Сталіна, більше про історію, обережно про релігію. Почали виходити газети-листівки («За рад. Укр.», «Комуніст», «Совет. Україна»). Наприкінці 1941 року у Башкирії почали видавати і газети «Література та мистецтво» та «Українська література». У 1942 редакції цих газет перенесли до Москви. У грудні 1942 року відновили видання «Перця». З 1943 року видавали «Радянську Україну», «Демократичну Україну». На західний територіях у 1944 році проголосили доповідь про недоліки політ підготовки, примушували пресу вести боротьбу проти націоналістів.

Партизанські видання. «Партизан України» — з’єднання Ковпака; «Партизанська правда» — Сабурова; «Народний клич» — Наумова. Були листівки-видання підпільних обкомів партії.

Преса генеральних губерній. У жовтні 1939 року отримали дозвіл від німців видавати пресу. 17 листопада 1939 відкрили українське видавництво у Кракові, газета «Краківські вісті». Працювали Лепкий, Кедрин, Козак. У Львові виходив журнал «Мої друзі», 1942-1944 у Львові єдиний літ-мист журнал «Наші дні». Редактор Мар’яна Струтинська.

Преса «Рейхскомісаріату Україна». Г. «Українське слово» (вересень-листопад 1941 в Житомирі, потім в Києві). Журналісти Рогач, Олійник, Чемеринський. Наклад 50 тисяч. Німці її заборонили, працівників розстріляли. Олена Теліга була головою Спілки письменників у Києві. Видавала журнал «Литаври», у 1942 році розстріляна у Бабиному Яру. Під німецьким оком виходили «Голос Полтавщини», «Голос Волині», «Українська думка», «Волинь». У журнальній царині повна порожнеча.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]