Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1. Роль змі у формуванні політичного іміджу у виборчому процесі.

Більшість регіональних та національних змі в Україні приділяють значну увагу політиці загалом і виборам зокрема. Для багатьох це можливість заробити не лише на політичній рекламі, яка зазвичай є високооплачуваною, але і на замовних матеріалах. Проте, навіть якщо газета не заробляє на виборах вона все ж широко висвітлює передвиборчі перегони. Часто на редакційну політику можуть впливати власники, які мають певні політичні вподобання, чи власні політичні амбіції. Це чітко було видно на виборах міського голови Львова та виборах до місцевих рад на прикладі газети “поступ”, та на виборах до Верховної ради на прикладі “Високого замку”. Інколи є випадки, що журналісти підписують з власниками угоди про невтручання у редакційну діяльність і дотримуються принципів редакційної політики, які передбачають незаангажованість. Проте і тоді журналісти не застраховані від власних вподобань та симпатій тому чи іншому політику чи політичній силі. Це можна було спостерігати на прикладі “львівської газети”.

Загалом, будь-який журналіст, який пише на політичні теми, повинен добре орієнтуватись у всіх політичних подіях, мати загальні уявлення про виборчі системи.

І. Кіс (дослідник теорії виборчих систем) стверджує, що різновиди виборчих систем можуть і повинні оцінюватись на основі їх політичної ефективності виборчої справедливості. Тобто за такими 4 критеріями: 1. чи сприяє система встановленню працездатного уряду? 2. чи забезпечує вона справедливе представництво? 3. чи поважають належним чином права меншин? 4. чи несуть народні депутати відповідальність перед виборцями?

Виборчі цензи: Віковий (18 – голос, 21 – парламент, 35 – президент) Колись був майновий ценз, Ценз осілості (5 останніх років жити в Україні – парламент, 10 – президент)

У деяких країнах законодавчо запроваджено обов’язкове страхування. В Австралії, Бельгії та Нідерландах є штрафні санкції, а в Греції – Кримінальна відповідальність.

Виборче право передбачає принцип рівності. Як правило, передбачають рівні за кількістю виборчі округи. Найпоширеніші виборчі системи: Мажоритарна. Один виборчий орган, де вибирають одного депутата. Має бути мінімальна кількість виборців, за якими вибори вважаються дійсними. Пропорційна. Вибираємо певну політичну організацію. Подається назва організації і п’ятірка авторитетних людей. Жорсткі списки – політична партія ще до виборів друкує першу п’ятірку і не може змінювати її. М’які списки – політична партія складає список, а виборець викреслює чи залишає когось. Змішана – 50 / 50. 225 – за партійними списками. 225 – по одномандатних округах.

Виборчі системи мають прохідний бал. В Україні три проценти. Це сприяє кращій структуризації парламенту.

Форми подачі журналістських матеріалів під час виборів: Інформаційне повідомлення. Бонус влади в інформаційних повідомленнях має виражатись у величині 10-15 %. Безкоштовна політична реклама. Йдеться про державні змі. За цим стежить ЦВК. Платна реклама. Кошти із виборчого фонду кандидата.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]