Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1.Основні сучасні теорії преси (за кордоном)

Німеччина: визнають соціальний характер журналістики,пошук спільних коренів із соціологією та соціальною психологією. Вальтер Грот "Історія німгазетної науки"

Англія: соціологічний (Маквейл) соціально-психологічний (Халлоран) напрями. Споживач інформації – це варвар, якого треба дресирувати, якщо суспільство хоче вижити.

Італія: ЗМІ як частина культурної машини, ЗМІ як посередник у дебатах між елітою і масами (Беккелоні).

Франція: концепція інформаційної преси, інтелектуальної ролі мас-медіа (Маурер). французькі теоретики висувають теорію універсальної преси, 4 влади і середнього читача.

Японія: систематичне вивчення аудиторії, концепція суспільного поступу, мішаний тип преси. католицька концепція (Осерваторе Романо, Пій122, Іван Павло другий) – серйозність професії журналіста, етичний підхід, соціологічна концепція (Еллюль) – як засіб пропаганди методами вмовляння, наслідування моди, комерційної реклами.

Америка Чотири теорії преси” – книга, що вперше побачила світ у США в 1956 році і відтоді  входить в перелік обов’язкової літератури більшості журналістських шкіл. Праця вийшла за редакцією Вілбура Шрама. теорію вільної преси (лібертальну): Правда не вважається більше власністю владоможців. Навпаки,  пошуки правди -- невід’ємне право кожної людини, а преса – партнер у цих пошуках. Імперативом є свобода від урядового контролю і впливу. Для появи істини необхідно створити умови для виголошення всіх думок, тобто заохочується “вільний ринок” ідей та інформації. Менші і слабші суспільні групи повинні мати належний доступ до преси. Обов'язок держави захищати репутацію індивіда від наклепів та образ у пресі, необгрунтованого втручання в його приватне життя. Але, з іншого боку, індивід, як громадський діяч, має бути відкритим для критики. І тут важко буває провести чітку межу між обгрунтованим та необгрунтованим втручанням в його приватне життя. Мільтон "Ареопагітика"– рядовий громадянин сам може відрізнити правду від обману, добро від зла. Д. Ерскін "Права людини" - свобода є правом дорослого індивіда думати і чинити так, як йому завгодно, доти, доки ця свобода не закодить іншим людям. Тобто все повинно робитися так, щоб принести якнайбільше щастя якомога більшій кількості людей.

Джон Міль доводив, що навіть коли мотиви цензури доброчесні і вмотивовані необхідністю захищати розум, добро і правду, що навіть у цьому разі цензура прирікає суспільний інтелект на стагнацію, тримає суспільство в умовах розумового рабства, пригнічує його життєздатність. Джеферсон стояв на тому, що журналісти повинні відповідати за моральні збитки, заподіяні приватній особі, але уряд має спокійно реагувати навіть на несправедливу критику з боку преси. теорію соціальної відповідальності: розвинулась на базі концепції вільної преси. Теорія соціальної відповідальності, подібно до своєї попередниці, найважливішими функціями преси вважає такі: 1. Обслуговування політичної системи інформацією, забезпечення можливості полемізувати і дискутувати. 2. Просвітництво, яке робить населення більш придатним для самоврядування. 3. Захист прав індивіда шляхом контролю за адміністрацією, нагляду за діяльністю уряду. 4. Обслуговування економічної системи, здебільшого зведенням виробників і споживачів товару через рекламу. 5. Дозвілля і розваги. 6. Забезпечення власної фінансової самостійності. Теорія соціальної відповідальності позначає перехід журналістики від орієнтації на необмежену свободу до усвідомлення певної відповідальності перед суспільством. Етичний кодекс Асоціації керівників інформаційних служб радіо і телебачення (Code of Ethics Radio-Television News Directors Association), наприклад, акцентує на усвідомленні відповідальності радіо і телебачення, які повинні "служити громадськості" на засадах "чесної гри", акуратної, збалансованої подачі новин, на засадах поваги до людської гідності, прав і свобод особистості.

комуністичною концепцією  преси: ЗМІ -- інструмент, на якому грають за сценарієм керівництва. Конфлікти, відкрита і неконтрольована критика є свідченням слабкості. Людинав важається залежною істотою, якою слід керувати. Правда виступає атрибутом влади

новий лібертаріанізм - контроль і доступ до преси дуже обмежені, і що це вкладає нову владу до рук власників та керівників медіа. В таких умовах медіа зовсім не просто бути вільним ринком ідей Уолтер Ліппман: розслідуюча (уотергейський скандал) прецензійна – пов"язана із соціологічним підходом до збирання інформації, ведуться опитування суспільної думки, новий журналізм – політичний імпресіонізм, приноситься в жертву об"єктивність заради суб"єктивного опису, між фактами і фактами і і фантазією, між містифікацією і репортажем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]