Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО_15.01.2009_(98 стр.).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

2.4. Надзвичайні ситуації терористичного походженні

У виникненні надзвичайних ситуацій особливе місце займає тероризм. Ця проблема набула загрози наприкінці XX столітті а 11 вересня 2001 року терористичні акти в США шокували жорстокістю і масовою загибеллю людей весь світ.

Надзвичйні ситуації, породжені терористичними методами, здійснюються злочинцями-одинаками, екстремістськими організа ціями, а також спецслужбами ряду держав. Всі збройні конфлікти, що виникали останніми роками в Азії, Африці, на Близькому Сході, на території країн СНД, супроводжувались диверсійно-терористичними актами, внаслідок яких страждало мирне населення.

Мета терористичних актів - посіяти паніку, страх серед на селення, організувати протести проти політики уряду і правої охоронних органів, завдати економічних збитків державі або приватним фірмам, знищити політичних або економічних супро­тивників;

Тероризм став катастрофічною загрозою для населення. Свідченням цього є загроза і прояви тероризму із застосуванням засобів масового ураження, що можуть призвести людство до ка­тастрофи.

Великомасштабні терористичні акти із застосуванням отруй­ної речовини нервово-паралітичної дії (типу зарин) проведені релі­гійною організацією «Аум Сінрікьо» в Японії в 1994 і 1995 роках на 16 підземних станціях метро. В результаті цих терористичних актів 19 осіб загинули і більше 4 тисяч мали отруєння різного ступеня.

Тероризм – антигуманний спосіб вирішення політичних про­блем в умовах протиборства, зіткнення інтересів різних політич­них сил. Він може застосовуватися і як спосіб задоволення амбіцій окремими політичними діячами, і як знаряддя досягнення своїх цілей мафіозними структурами, кримінальним світом. Існує три основні види тероризму: політичний, релігійний та кримінальний.

Найпоширенішими у світі протиправними діями терористич­ного і антиконституційного спрямування є:

■ збройні напади на державні або промислові об'єкти, що призводить до матеріальних збитків, а також є ефективним засобом залякування та демонстрації сили;

■ захоплення державних установ або посольств супроводжу­ється захопленням заручників, що викликає серйозний гро­мадський резонанс;

■ захоплення літаків або інших транспортних засобів (полі­тична мотивація - звільнення з тюрми товаришів по партії; кримінальна мотивація - вимога викупу);

■ насильницькі дії проти особистості жертви (для залякуван­ня або в пропагандистських цілях);

■ викрадення (з метою політичного шантажу для досягнення певних політичних поступок або звільнення в'язнів; форма самофінансування);

■ політичні вбивства (це один з найбільш радикальних засобів ведення терористичної боротьби; вбивства, в розумінні терористів, повинні звільнити народ від тиранів);

■ вибухи або масові вбивства (розраховані на психологічний ефект, страх та невпевненість людей).

Прикладами релігійного тероризму є діяльність організації Аум Сінрікьо, теракти проти Папи Римського та трагедія сім'ї Ганді тощо.

На території Європи організації, які намагаються за допомо­гою крові і терору вирішити «національне питання», загально вії домі. Це ІРА (Ірландська республіканська армія). Ірландський націонал-сепаратизм – один з найбільш кривавих в Європі. І хоча на сьогодні існує домовленість про припинення терористичних дій, ІРА не перестала існувати.

Тероризму вистачало і в колишньому СРСР: досить розповсюдженими були захоплення літаків. З 1958 по 1995 рік в СРСР і країнах СНД було здійснено 120 захоплень літаків.

Особлива ситуація склалася в Росії у зв'язку з діями в Чечні. У пам'яті залишились події в Будьоновському, Москві. Чечня стала одним з центрів світового тероризму.

В Україні не виявлено терористичних організацій, орієнтованих на повалення державного ладу. Проблема тероризму в Україні - це «кримінальний тероризм» всередині країни та діяльність закордонних терористичних організацій.

Приклад терористичних актів у вересні 2001 р. в США свідчить про реальну загрозу ядерного тероризму, а саме: приведенні в дію ядерних вибухових пристроїв, забруднення радіоактивним речовинами, пошкодження або зруйнування ядерних реакторі, що може повторити масштаби Чорнобильської катастрофи.

Існує загроза виникнення надзвичайних ситуацій «техногені ного тероризму», особливо на хімічних складах, підприємства! хімічної промисловості, в технологічному процесі яких використовують небезпечні хімічні речовини.

У грудні 1995 р. у Франції під час протестів у промисловості саботажники засипали сіль в охолоджувальний контур атомної електростанції Блейс. На Інглінській атомній електростанції зло­чинне угрупування погрожувало вибухом, а також були погрози працівникам заводу з ремонту атомних підводних човнів.

Широке розгортання тактичної ядерної зброї, поширення ядерних матеріалів і наявність доступної технології виготовлення боєприпасів із матеріалів, що діляться, підвищує ймовірність ви­користання ядерної енергії терористами. Відомо про дії терорис­тичної групи, яка планувала викрадення ядерної зброї в Європі.

Використання ядерних установок і зброї з метою шантажу може мати великі політичні наслідки.

У 1985 р. в США була створена Міжнародна огранізація особ­ливого призначення, перед якою було поставлено завдання по­передження ядерного тероризму. Ця організація розробила реко­мендації щодо запобігання ядерному тероризму із застосуванням фізичного захисту ядерних матеріалів, боєприпасів і установок. Вашингтонським інститутом з ядерного контролю розроблено електронний кодований замок. Це електронний вимикач, який включається тільки при передачі з командного пункту кодованих радіосигналів. Такі замки встановлені на ядерних боєприпасах. Також розроблено систему захисту атомних електростанцій, яка нпроваджена в багатьох країнах. Останнім часом така система за­хисту впроваджується і в Україні.

Є загроза тероризму в сільському господарстві з використан­ням біологічних засобів ураження продуктів харчування, сільськогосподарських тварин і рослин. Це може призвести до загибелі найбільш поширених і цінних сільськогосподарських тварин і рослин, різко зменшити постачання населення продуктами харчування, призвести до голоду або захворювань. В 1995 р. диверсанти таджикської опозиції заразили кавуни і персики сечею хворих на інфекційний гепатит (хвороба Боткіна) і отруїли в Курган-Тюбе майже весь особовий склад ракетного дивізіону 201 ї 1111 ютворчої дивізії.

Небезпечним є «електромагнітний тероризм» як складова «інформаційного тероризму». Це можливість використання електро-технічних пристроїв для створення електромагнітного випромінювання і полів високої напруги для впливу на конкретні системи хнічні засоби з метою виведення з ладу або дезорганізації їхньої работи. Це особливо небезпечно для державної інфраструктури, так як державні системи зв'язку і управління технічно недостатньо захищені від впливу електромагнітних випромінювань.

Надзвичайні ситуації як наслідки терористичних актів – це можливі великі жертви населення, значні матеріальні збитки і психологічний стрес населення. Світ у цьому переконався, коли результаті терористичних актів у вересні 2001 р. паніка і відчай охопили мільйони людей, коли під руїнами Всесвітнього торговельного центру загинуло 6800 осіб.

Як показують надзвичайні ситуації терористичного походження, тероризм перетворився на глобальну проблему сучасного світу, є загрозою міжнародній безпеці, виріс до соціально небезпечного явища для суспільства, став багатогранним за метою і проявами, може використовувати для злочинних цілей досягнення науки і техніки.

Відвернення надзвичайних ситуацій терористичного походження або в разі виникнення зменшення їх масштабів об'єднує комплекс заходів, які належать до компетенції органів цивільної орони, відповідних органів управління, що входять до складу МНС, МВС, Служби безпеки, органів виконавчої влади, органів держтехнагляду та інших відповідних органів.

Тільки спільні зусилля керівників держав, відомств, спеціалістів і власників підприємств зможуть зменшити загрозу виникнення, сприятимуть своєчасній ліквідації наслідків надзвичайних туацій терористичного походження з найменшими втратами.