Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО_15.01.2009_(98 стр.).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Природні пожежі

Пожежі - це неконтрольований процес горіння, що стихійно виникає і розповсюджується в навколишньому середовищі і супроводжується інтенсивним виділенням тепла, диму та світловими випромінюванням, що створює небезпеку для людей і завдає Нікиди об'єктам господарської діяльності та навколишньому се-і і.піцу. Вони поділяються на лісові і торф'яні. Стихійні пожежі можуть виникати внаслідок розрядів блискавки, самозапалювання сіна і торфу, від залишеного багаття, непогашеного сірника, тліючого недопалка, іскор із транспортних засобів, неправильного користування електроприладами, несправності нагрівних при­пилів, механічного нагрівання та іскроутворення.

Пожежонебезпечні умови найчастіше бувають у Степовій, Поліській, Лісостеповій зонах та горах Криму.

Горіння включає три необхідні інгридієнти: паливо, тепло і кисень – так званий пожежний трикутник. Достатньо видалити ті ні і \ і пожежа погасне.

Лісові пожежі виникають головним чином з вини людини та пі дії деяких природних чинників (грози, вулканічної діяльності). Вогонь може швидко розростися і, підхоплюючи вітер, стати вогневим валом, що знищує на своєму шляху все живе і пе^ ретворює ліси в нежиттєздатні пустелі. При цьому виникає реальна загроза для населених пунктів, життя людей, домашніх тварині матеріальних цінностей. Найбільш небезпечними бувають жаркі та сухі літні дні з відносною вологістю повітря ЗО - 40%. Залежне від характеру горіння, швидкості розповсюдження вогню та роз| мірів пошкодження лісу розрізняють чотири категорії лісових по|жеж: низові, верхові, підземні (торф'яні або грунтові) та пожежі дуплистих дерев. Найбільш розповсюджені низові пожежі (близько 80% з усіх випадків можливих пожеж).

Низові пожежі виникають у результаті згорання хвойного підліску живого надґрунтового покриву (моху, лишайника трав'янистих рослин, напівчагарників та чагарників) та мертвогії покриву або підстилки (опалого листя, хвої, кори, сушняку, хмиз бурелому, гнилих пнів), тобто рослин та рослинних залишків, розташованих на грунті або на невеликій висоті (1,5 - 2 м). Полум'я має висоту до 50 см, швидкість розповсюдження вогню невелика - 100 - 200 м/год., а при сильному вітрі - до 1 км у рівнинній місцевості та 3 км на схилах.

Верхові лісові пожежі виникають із низових і відмінність їх у тому, що згорає не тільки надґрунтовий покрив, але й нижні ярусі) дерев та крони жердняків. Однак можуть бути ще й вершинні пожежі, коли вогнем знищуються лише крони дерев. Під час верхових пожеж виділяється багато тепла. Висота полум'я при цьом становить 100 м і більше. В таких випадках вогонь перекидається на значні відстані, іноді на сотні кілометрів, тому що швидкісті пожежі зростає до 8 - 25 км/год.

Торф'яні пожежі. В осередках ґрунтових пожеж створюють завали із опалих дерев і ділянок згорілого торфу. Однак торф'яні пожежі можуть і не бути результатом лісових. Вони часто охоплюють величезні простори і дуже важко піддаються гасінню. Небепека їх у тому, що горіння виникає під землею, утворюючи пусті місця у торфі, який уже згорів. У ці пустоти провалюються люди техніка. Всі види цього лиха супроводжуються такими вражаючи ми факторами, як висока температура в зоні вогню, задимлені великих районів, що подразнююче діє на людей і значно усклад­нює боротьбу з пожежею, обмеження видимості, негативний ПСИ­ХОЛОГІЧНИЙ вплив на населення прилеглих поселень.