Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО_15.01.2009_(98 стр.).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

6.3.1. Оцінка впливу вражаючих факторів надзвичайних ситуацій мирного і воєнного часу на об'єкти господарювання

Головну небезпеку для наземних об'єктів становлять ударна хвиля, світлове (теплове) випромінення, вторинні вражаючі фак­тори і радіоактивне зараження місцевості. Проте іноді доводиться враховувати і вплив проникаючої радіації та електромагнітно-! го імпульсу.

Критеріями оцінки фізичної стійкості об'єкта прийняті:

при впливі ударної хвилі - надлишкові тиски, при яких еле­менти виробничого комплексу не руйнуються або одержуй ють слабкі чи середні ушкодження, при яких вони можуть! бути відновлені в короткі терміни;

при впливі світлового випромінювання - максимальні зна­чення світлових імпульсів, при яких не відбувається загорян4 ня матеріалів, сировини, устаткування, будинків і споруд;

при впливі вторинних факторів - надлишкові тиски, при яких руйнування і пошкодження не призводять до аварій, пожеж, вибухів, затоплень, небезпечного зараження місце-' вості й атмосфери, тобто не призводять до ураження людей і виходу з ладу засобів виробництва.

Оцінка стійкості об'єкта включає визначення:

видів вражаючих факторів, які можуть впливати на об'єкт, та їх параметрів;

впливу ударної хвилі на елементи об'єкта;

можливості виникнення пожеж;

" впливу вторинних вражаючих факторів.

Щ

6.3.2. Дослідження стійкості роботи об'єктів господарювання в нс

Дослідження стійкості роботи об'єкта господарювання (ОГ) полягає у всебічному вивченні умов, які можуть скластися у наді звичайних ситуаціях мирного і воєнного часу, та у визначенні їх! впливу на виробничу діяльність.

Мета дослідження стійкості об'єкта господарювання полягав в тому, щоб виявити вразливі місця в роботі ОГ у надзвичайних ситуаціях і виробити найефективніші рекомендації, спрямовані на підвищення стійкості.

Критерії стійкості ОГ до впливу вражаючих факторів над­звичайних ситуацій:

1. До впливу повітряної ударної хвилі (ПУХ). За кількісний показник стійкості до ПУХ приймається значення надлишкового тиску, при якому будівлі, споруди, обладнання і комунально спер гетичні мережі (КЕМ) об'єкта зберігаються або зазнають слабких чи середніх руйнувань - це значення надлишкового тиску при- йнято вважати межею стійкості об'єкта до ударної хвилі-АРф цт (мінімальна межа стійкості досліджуваних елементів, які входять до його складу). Об'єкт стійкий, якщо

^ф Ііт > тах

2. До впливу теплового (світлового) випромінювання. За по- казник стійкості об'єкта до впливу теплового (світлового) випро- мінювання береться мінімальне значення теплового (світлового) імпульсу, при якому може статися загоряння матеріалів чи кон- струкцій будівель і споруд, у результаті чого виникнуть пожежі на об'єкті.

Це значення світлового імпульсу прийнято вважати межею стій­кості об'єкта до впливу теплового (світлового) імпульсу - идв ііт. Об'єкт стійкий, якщо исв йт = исв тах.

3. До впливу радіоактивного зараження. За критерій стійкості об'єкта в умовах радіоактивного зараження беруть критичне зна- чення рівня радіації на об'єкті, при якому ще можлива виробнича діяльність у звичайному режимі (двома повними змінами, повний робочий день і при цьому персонал не дістане дозу випроміню- вання, більшу встановленої) - Р1 Ііт (Р/год.).

Об'єкт стійкий, якщо Р1 Ііт >Р1тах-

4. До впливу електромагнітного імпульсу ядерного вибуху (ЕМІ). За показник стійкості роботи об'єкта в умовах впливу ЕМІ ядерного вибуху прийнятий коефіцієнт безпеки К, який визначає відношення гранично допустимого наведеного струму або напру- ги ІІд до наведеного, тобто створеного ЕМІ в даних умовах 11 е, що вимірюється у децибелах (Дб):

Стійкість системи в цілому визначається за мінімальним зна­ченням коефіцієнта безпеки елементів, що входять до її складу. \

За результатами досліджень розробляється план заходів з

підвищення стійкості роботи об'єкта у надзвичайних ситуаціях.*

Визначаються вартість впровадження заходів, джерела фінансу-;

вання, сили і засоби, терміни виконання і відповідальні за вико-і

нання особи. План заходів, які проводяться силами об'єкта, за-']

тверджується керівником підприємства - начальником цивільної оборони.

На кожному підприємстві, виходячи з його призначення, розі ташування і специфіки виробництва, заходи з підвищення стій-}

кості можуть бути різними.