Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО_15.01.2009_(98 стр.).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

2.3.4. Пожежо- та вибухонебезпечні об'єкти

Пожежа - це неконтрольваний процес горіння, який супроводжується знищенням матеріальних цінностей та складає небезпеку для життя людей.

В Україні понад 1200 великих вибухо- та пожежонебезпечш об'єктів, на яких знаходиться понад 13,6 млн т твердих і рідких вибухо- та пожежонебезпечних речовин. Ці об'єкти розташовані в центральних, східних, і південних областях країни, де сконцентровані хімічні, нафто- і газопереробні, коксохімічні, металургійні та машинобудівні підприємства, розгалуджена мережа нафто-газо-, аміакопроводів, експлуатуються нафто-газопромисли і вугільні шахти.

За певних умов, у процесі виробництва стають небезпечний і легко спалахують дерев'яний, вугільний, борошняний, зерновий амонієвий, торф'яний, льняний та бавовниковий пил.

Вибухи і пожежі траляються на об'єктах, які виробляють або зберігають вибухонебезпечні та хімічні речовини в системах і агрегатах під високим тиском (до 100 атм), а також на газо- і на топроводах.

Причиною загоряння, вибухів, руйнувань і пожеж може буї наявність у виробничих приміщеннях парів легкозаймистих рідин і газів та джерела запалення. Пари деяких рідин і газів можуть горятися від відкритого вогню, електричної іскри, розжареної предмета, сигарети.

Техногенні пожежі і вибухи, які виникають на об'єктах, призводять до виникнення таких факторів ураження, як повітряна ударна хвиля і теплове випромінювання. На характер і масштаби таких аварій суттєво впливають кількість, тип і категорія вибу вих і пожежонебезпечних речовин, вогнестійкість будівель і споруд; пожежна небезпека виробництва, стан систем пожежогасіня, метеорологічні умови та ін.

Дуже часто великі жертви, руйнування і пожежі спричинюються вибухами промислового пилу в цехах з виготовлення та транспортування вугільного пилу, дерев'яного борошна, цукрової пудри, на лісопильних, деревообробних, столярних та інших виробництвах. Під час аварій ці об'єкти зазнають значних збитків і гинуть люди.

Понад 1/3 усіх зареєстрованих випадків вибуху пилу сталися и.і деревообробних підприємствах, 1/4 випадків - це вибухи розпилених частинок продовольства, жирів і олії. Розвиток пилового і вибуху подібний до вибуху газової суміші.

Газо-, нафто- та продуктопроводи

Аварія на трубопроводі - це аварія на трасі трубопроводу, пов'язана з викидом /розливом/ шкідливих хімічних чи пожежо-вибухонебезпечних речовин, що призвела до загибелі людей чи отримання ними тілесних ушкоджень чи завдала шкоди довкілллю. Залежно від виду транспортованого продукту, розрізняють аварії на газопроводах, нафтопроводах, продуктопроводах та інших трубопроводах.

Протяжність магістральних газопроводів територією України становить понад 35, 2 тис. км, магістральних нафтопроводів -3,9 тис. км. їх роботу забезпечує 31 компресорна нафтоперекачувальна і 89 компресорних газоперекачувальних станцій. Протяжність продуктопроводів становить 3,3 тис. км.

Аналіз стану основних фондів та технічного обладнання нафто-газо- і продуктопроводів показує, що існуюча мережа до теперішнього часу виробила свій ресурс і без відновлення в най­ближчий час може призвести до підвищення аварійності в цій і економіки. При цьому 4,79 тис. км (14%) лінійної частини І и її гральних газопроводів відпрацювали свій амортизаційний Гро і п 15 тис. км (44%) мають малонадійні та неякісні антико-і піні покриття з полімерних стрічкових матеріалів, що призводить до інтенсивної корозії металу труб. Необхідність оновленні лінійної частини магістральних газопроводів становить 500 км на рік. Фактичне виконання робіт з капітального ремонту та реконструкції газотранспортної системи майже у 10 разів нижче від потреби.