Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦО_15.01.2009_(98 стр.).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

Масові інфекційні хвороби

Інфекційні хвороби - це такі хвороби, які передаються від Гідпієї людини до іншої. Розповсюджуються вони не тільки серед А її ідей, але поражають тварин і рослин. Шляхи і способи передачі інфекції різні: через органц дихання, при використанні заражених Продуктів, фуражу, води; при укусах комах та кліщів. Інфекційні Пороби можуть мати широке розповсюдження і масовий харак-і'. при цьому виникають епідемії, епізоотії, епіфітотії, а також Іім оне розповсюдження різних шкідників.

Епідемією називається швидке та широке розповсюдження • і цінних хвороб серед людей. До них відносяться: азіатська ера, натуральна віспа, брюшний тиф, сипний тиф, грип, СНІД та ін.

Епізоотія - розповсюдження хвороб серед тварин. Серед Ції ' ибірська виразка, сап, ящур, туляремія, чума великої рога-удоби, африканська чума свиней та ін. Деякі хвороби тварин піечиі і для людей.

Епіфітотія - це захворювання рослин, до них відносяться: чі.них злаків, пілокуларіоз рису, фітофтороз (картопляна гниль) та ін.

Велику шкоду сільському господарству приносить також ма-і мім і н, шоисюдження шкідників (саранча, колорадський жук, сов-, і їм ієн ий хрущ, сибірський шовкопряд, терміти та ін.).

Надзвичайні ситуації екологічного характеру

Екологічна надзвичайна ситуація - обстановка на визначеній території або акваторії, яка призвела до гострих несприятливих змін у середовищі проживання людей і, як правило, масової загибелі живих організмів, економічних збитків.

До надзвичайних ситуацій, які пов'язані зі зміною стану суш відносяться зсуви, обвали, провали, хімічне забруднення, дегра дація грунтів.

До ситуацій, пов'язаних зі змінами стану і властивостями аті мосфери відносяться: забруднення атмосфери, температурна іні версія та недостаток кисню, виникнення зон кислотних опадів.

До зміни стану гідросфери відносяться скорочення водни? ресурсів, забруднення джерел водних ресурсів.

До зміни біосфери відноситься знищення рослинного та тва ринного світу, обумовлене життєдіяльністю людини.

2.3. Надзвичайні ситуації техногенного характеру

Виробнича аварія - це раптова зупинка роботи або пору! шення установленого процесу виробництва на об'єкті, яка при­зводить до пошкодження або знищення матеріальних цінностей, травмування людей.

В Україні аварії, катастрофи щорічно забирають життя близько 50 тисяч осіб.

Характер наслідків виробничих аварій залежить від виду аварїї, її масштабів і особливостей виробництва.

Основними причинами виробничих аварій є безвідповідальне ставлення проектувальників до вимог техніки безпеки, керівників, підприємств, цехів - до дотримання цих вимог, низький контроль за станом виробництва і особливо вибухонебезпечними і легко займистими ділянками; порушення будівельних норм при будів ництві об'єктів і монтажі технічних систем; погана обізнаність про окремі явища і реакції хімічних речовин у лабораторних умовах стихійні лиха, які призводять до руйнування ліній електропостачання, газопроводів, комунальної мережі, виробничих корпусів тваринницьких ферм та ін.; порушення технології виробництва правил експлуатації обладнання, машин, механізмів і транспорту недотримання правил зберігання агресивних, вибухо- і пожежо-небезпечних речовин і неправильне поводження з ними: фізичне і г.іріння і корозія металів; аварії на сусідніх підприємствах або на енергетичних лініях і комунальних мережах.

Виробничі аварії можуть бути різними, але у них є найбільш мінові уражаючі фактори - це вибухи, які призводять до руйну­вання виробничих будівель, інтенсивні пожежі, отруєння людей І плинами і газами; завали виробничих будівель, споруд, ураження людей електричним струмом, затоплення виробництва разом з людьми, негативний психологічний вплив на людей.

Лварія може зумовити катастрофу з невиправними наслідка­ми, з великими людськими втратами.

Великі аварії, які виникають на великих промислових об'єк­тах, на транспорті, за обсягами руйнування, людськими жертва­ми, а також за характером післядії на людей, тварин, рослин можуть бути такими, як дія сучасної зброї масового ураження.

Надзвичайні ситуації техногенного характеру виникають в основному на потенційно техногенно небезпечних об'єктах. До них належать: транспорт, радіаційно небезпечні об'єкти, хімічно Небезпечні об'єкти, вибухо- та пожежонебезпечні об'єкти, гідро­динамічні небезпечні об'єкти.