Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання практики з історії України...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

48. Україна в системі міжнароднихвідносин в повоєний час (1945 – 1955 рр.).

Наприкінці війни процес об'єднання українських земель та формування території України вступив у вирішальну фазу. Пи­тання про повоєнні кордони гостро стало вже під час завершаль­них операцій щодо розгрому Німеччини та її союзників. Воно активно обговорювалося на Тегеранській (1943 р,) та Ялтинській (1945 р,) конференціях лідерів країн антигітлерівської коаліції. Остаточні контури повоєнних кордонів УРСР сформувалися у процесі українсько-польського, українсько-чехословацького та українсько-румунського територіальних розмежувань. Суть цих розмежувань полягала у міжнародному юридичному визнанні фак­ту включення протягом 1939—1945 рр. західних областей Украї­ни до складу СРСР.

Особливо важливим було врегулювання територіального пи­тання з Польщею, Цей процес був складним і тривалим. На пе­ребіг подій значний відбиток наклали небажання західних дер­жав зміцнення позицій СРСР; тиск польських еміграційних кіл на західних політиків з метою відновлення польських кордонів, що існували до вересня 1939 р.; намагання Сталіна шляхом пев­них територіальних поступок підтримати прорадянські сили У Польщі; несамостійність української дипломатії, яка завжди йшла у руслі міжнародної політики СРСР.

Першим кроком на шляху українсько-польського територі­ального розмежування в середині 40х років стала Люблінська угода між урядом УРСР і польським прорадянським Тимчасовим Комітетом Національного Визволення, що була укладена 9 ве­ресня 1944 р. Відповідно до цього документа споконвічні українські землі і 17 повітів Підляшшя; Холмщини, Посяння І Лемківщини передавалися Польші. У такий спосіб сталінське керівництво, нехтуючи правами

людини, намагалося підтримати паростки соціалізму в Східній Європі.

16 серпня 1945 р. між СРСР і Польською Республікою було укладено договір щодо радянсько-польського державного кор­дону. Ця угода закріплювала рішення Кримської та Потсдамсь­кої конференцій, відповідно до яких кордон, мав проходити в основному по "лінії Керзона", з відхиленням на схід (тобто на користь Польщі) 5—8 км. Однак лояльність польського уряду, його прорадянська політика сприяли новим поступкам з боку Москви: серпневий договір фіксував на окремих ділянках сімнадцятикілометрове (район Немирів—Ялувка) і навіть тридцятикілометрове (район р. Солонія і м. Крилов) відхилення від "лінії Керзона".

Остаточно процес польсько-українського розмежування за­вершився 1951 р., коли на прохання Польщі відбувся обмін при­кордонними ділянками, майже однаковими за площею. Внаслі­док цього до Львівської області увійшли землі в районі м. Кристонополя (пізніше перейменованого в Червоноград), а в межах польської держави опинилася територія довкола Нижніх Устриків Дрогобицької області.

Відновлення радянської влади в західних областях України супроводжувалося посиленням репресивного тиску на місцеве на­селення. Основною метою репресій було створення сприятливих умов для радянізаціх краю, експлуатації його демограф ічного та природного потенціалів; насильне залучення населення до радянської системи господарювання; руйнація національних структур самозахисту; максимальне звуження соціальної бази збройного опору, очолюваного ОУН—УПА остаточне утвердження на місцях органів радянської влади.

Сталінське керівництво використовувало репресії в захід­ноукраїнських землях водночас і як засіб державного примусу, і як метод покарання. Основною метою каральних акцій було створення сприятливих умов для тотальної "радянізації" Захід­ної України.

Операція "Вісла" — це завершальний етап процесу пересе­лення українського населення із території Закерзоння (Лемківщина, Посяння, Підляшшя, Холмщина). Початок цьому процесу було покладено 9 вересня 1944 р. угодою між польським Тимча­совим комітетом національного визволення та урядом УРСР, від­повідно до якої українське населення, що проживало в Закерзонні, мусило добровільно переїхати до Радянської України. Цю масштабну міграцію можна поділити на три етапи;

І етап - "добровільне переселення" (вересень 1944 — серпень 1945 рр.). У цей період по селах почали свою роботу переселен­ські комісії, створені з представників УРСР та Польщі, які про­водили агітацію за переселення. Проте місцеві жителі не поспі­шали залишати обжиті місця, вони боялися колективізації та сталінських репре­сій, які вже мали місце в Західній Україні. Саме тому в русло добровільного переселен­ня потрапляли переважно люди, господарства яких були знище­ні війною, малозаможні.

II етап — "насильницька депортація" (вересень 1945 — сер­пень 1946 рр.)„ 3 другої половини 1945 р, добровільне переселен­ня майже припиняється, почався процес нелегаль­ного повернення українців, які відчули важку руку сталінського Режиму, на старі місця проживання. Відповіддю польської сторони на небажання українців залишати свої домівки та землі предків став відкритий терор. Спочатку інструментом репресій були збройні формування Армії Крайової, вояки якої грабували та па­лили українські села, вбивали їхніх жителів. Проте навіть цих жорстоких дій виявилося замало. Саме тому восени 1945 р, головний уповноважений уряду УРСР у справах евакуації пору­шив клопотання перед польським урядом про "надання військо­вої допомоги у прискоренні масової депортації населення". Від­повіддю Варшави на це "прохання" став наказ трьом польським дивізіям примусово відселити українське населення з 50-кілометрової прикордонної смуги на територію УРСР. В разі відмови українців від переселення планувалося примусове відселення їх у глиб Польщі, Процес відселення супроводжувався вбивствами, пограбуваннями, Під тиском таких "аргументів" на залізничних станціях збиралися натовпи бажаю­чих переїхати на територію УРСР.

III етап — "операція "Вісла" (квітень — липень 1947 р.). Фор­мальним приводом для початку цієї репресивної акції стала заги­бель у березні 1947 р. у бою з формуваннями УПА заступника міністра оборони Польщі К. Свєрчевського. Одразу після цієї події польським керівництвом було прийнято рішення про висе­лення українців і членів змішаних українсько-польських сімей з українських етнічних та прилеглих земель (Посяння, Лемківщи-ни, Холмщини, Підляшшя) і поселення їх у так званих поверну­тих західних та північних районах з обов'язковим розпорошен­ням серед польського населення. Ці репресивні дії і становили основний зміст операції ''Вісла".

Ще 27 січня 1944 р. у Москві відбувся перший за воєнні роки пленум ЦК ВКП(б), який розглянув і ухвалив пропозицію Ради народних комісарів СРСР щодо розширення прав союз­них республік у сфері міжнародних відносин. 28 січня — 1 лю­того 1944 р. тривала Х сесія Верховної Ради СРСР, яка прийняла закон про перетворення Наркомату закордонних справ із загаль­носоюзного на союзно-республіканський.

4 березня 1944 р. Верховна Рада УРСР прийняла закон про утворення Народного комісаріату закордонних справ республі­ки. Вийшовши після тривалої перерви на міжнародну арену, Укра­їна невдовзі стає одним із засновників і перших членів Організа­ції Об'єднаних Націй.

Зумовлено було це кількома факторами. За роки війни зрос­ли міжнародний вплив і авторитет України, яка зробила вагомий вне­сок у боротьбі проти фашистської експансії. Проте не це було головною причиною відновлення прав зов­нішнього представництва республіки.

Утворення Наркомату закордонних справ УРСР, вступ рес­публіки до 00Н були ланками серйозної пропагандистської акції, що мала переконати усіх в СРСР і за кордоном у реальності Існу­вання української держави та її суверенітету. Мета цієї акції - заспокоїти громадську думку і мобілізувати сили українського народу на завершення війни та відбудову; фактична нейтраліза­ція підтримки національно-визвольних сил, які боролися за від­родження незалежної української держави. Крім того, розширення прав союзних республік у сфері міжна­родних відносин мало, на думку Сталіна, посилити вплив СРСР на світову політику.

У серпні 1944 р. на конференції в Думбар-тон-Оксі (США), де обговорювалися проекти майбутньої Орга­нізації Об'єднаних Націй, радянський представник вніс пропозицію вважати 16 радянських республік — членами-засновницями цієї організації. Ця пропозиція була дипломатич­не відхилена і лише після наполегливого тиску і певних посту­пок з боку Сталіна на Кримській конференції у лютому 1945 р. США та Англія зобов'язалися підтримати пропозицію Радянсь­кого уряду щодо прийняття Української РСР та Білоруської РСР у члени 00Н. Отже, боротьба за голоси, а значить і вплив в 00Н — одна з головних причин відновлення прав зовнішнього представництва України.

6 травня 1945 р. українська делегація прибула до Сан-Фран­циско на установчу конференцію 00Н і активно включилася у роботу. Д. Мануїльський очолив 1-й комітет конференції, що мав підготувати текст преамбули (вступу) і першого розділу Ста­туту — "Цілі та принципи" міжнародної організації. Членами різних комісій і комітетів були й інші представники української делегації. На першій сесії Генеральної Асамблеї 00Н Україну обрано до складу Економічної і соціальної ради, а 1948— 1949 рр. вона була постійним членом головного органу 00Н — Ради Безпеки.

Молода українська дипломатія була досить активною. У лип­ні 1946 р, вона бере участь у Паризькій мирній конференції, у лютому 1947 р, укладає мирні договори з Італією, Румунією, Угор­щиною, Болгарією та Фінляндією.

На Дунайській конференції 1948 р., що розглядала питання про права судноплавства на Дунаї, українська делегація, підтри­муючи СРСР, виступила проти збереження конвенції 1921, яка забезпечувала привілейоване становище у цьому регіоні не-Дунайських держав — США, Англії та Франції.

Навіть у розпалі "холодної війни" Україна виявила певну дип­ломатичну активність. Саме у цей період представники УРСР увій­шли до Всесвітньої Ради Миру. У вересні 1951 р. у Києві відбулася перша Українська республіканська конференція прихильників ми­ру. Україна підтримала прохання про вступ до 00Н Цейлону та Лаосу. Українські дипломати у 50-х роках працювали у 16 міжна­родних організаціях, підписали 60 мирних угод і конвенцій.

На міжнародній арені Україна ніколи не відхилялася від по­зицій, які займав СРСР, що закономірно для унітарної держави. Україні формально було надано право встановлення прямих міжнародних відносин, у тому числі обмін дипломатичними місіями, але відсутність реального суверенітету республіки робили це право нездійсненним на практиці. Тому пропозиції урядів Англії (1947 р.) та Судану (3956 р.) -щодо встановлення прямих дипломатичних відносин з Україною так і залишилися без відповіді.

Отже, основними причинами відновлення зовнішнього пред­ставництва УРСР були, з одного боку, намагання цією акцією заспокоїти міжнародну громадську думку, мобілізувати українсь­кий народ на завершення війни і відбудову; нейтралізувати дії. національно-визвольних сил, які боролися за відродження неза-3 лежної української держави; розколоти українську діаспору в за­хідних державах, а з іншого — бажання створити зручний І без­відмовний додатковий інструмент для здійснення зовнішньопо­літичних планів керівництва СРСР. Хоча в основі відновлення зовнішнього представництва УРСР лежала певна децентраліза­ція і тому цей крок союзного керівництва був своєрідною пос­тупкою, все ж він робився не в бік лібералізації чи демократизації режиму, а навпаки, був спрямований на посилення впливу тоталітарної держави у внутрішній і зовнішній політиці. Це було парадоксальне "послаблення для посилення". Проте навіть за цих обставин сам вихід України наприкінці Другої світової війни на міжнародну арену, її вступ до 00Н мав велике значення для по­дальшої розбудови української державності.