Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вища освіта в Беларусії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
28.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Національний аерокосмічний університет

ім. Н. Є. Жуковського «ХАІ»

Реферат

на тему:

«Вища освіта в Белорусії»

Виконав: студент 310 гр.

Журавльов Е. П.

Перевірив: викладач

Шевченко В. П.

Харків 2011

Загальні відомості

Структура національної системи освіти базується на Конституції Білорусі та інших нормативно-правових актах. Гарантується рівність усіх громадян у здобутті освіти, єдність освітніх систем і наступність всіх форм навчання.

Основні ступені освіти:

  1. дошкільний (ясла, дитячі садки)

  2. загальне базове (на базі 9-ти класів середньої школи). Починається з 6 років.

  3. загальну середню (на базі 11-ти класів), початкова професійна (ПТУ), середня професійна (технікуми)

  4. вища професійна (вищі коледжі, інститути, університети, академії).

У загальноосвітніх закладах до занять 1 вересня розпочинає понад 1 млн учнів

Після успішного закінчення базової школи є можливість продовжити навчання в:

  • коледжах

  • ліцеях

  • гімназіях

  • професійно-технічних училищах, де одночасно здобувають середню освіту і професійну підготовку

Бажаючі можуть отримати загальну середню освіту, продовживши навчання в школі.

Основний документ, що дає право на вступ до вищого навчального закладу - атестат про загальну середню або середньо-спеціальну освіту

У Білорусії є близько 40 державних і 20 недержавних вузів.

Освіта в середній школі є безкоштовним. Базова загальна освіта (1-9 класи середньої школи) є обов'язковим.

Планувався переклад середньої освіти на 12-річне навчання з обов'язковими 10 класу навчання, проте в 2008 році було прийнято рішення про повернення до 11-річної середньої школи. При цьому рішення про повернення до 11-річної системи освіти було прийнято не Міністерством освіти, а Адміністрацією президента . Своє рішення Олександр Лукашенко аргументував так: «Виходячи з думки батьків і вчителів, принаймні більшості з них, ми прийняли рішення припинити витратні експерименти і повернутися до тієї школи, яку ми всі добре знали».

У системі освіти Білорусії використовуються дві офіційні мови - російська та білоруська, викладання ведеться білоруською та російською мовами

У 2003 році в Білорусі була введена 10-бальна система оцінки знань в середніх школах, ссузів, СТУЗах і вузах, натомість 5-бальної системи, традиційної для пострадянських республік. Оцінка «10» передбачає вільне оперування програмним навчальним матеріалом різного ступеня складності з використанням відомостей з інших навчальних курсів і дисциплін; вміння усвідомлено і оперативно трансформувати отримані знання для вирішення проблем у нестандартних ситуаціях; прояв цілеспрямованості, відповідальності, пізнавальної активності, творчого ставлення до навчання. Очевидно, що ця оцінка не еквівалентна оцінці «5» колишньої 5-бальної системи оцінювання знань і повинна ставитися досить рідко.

У Болонському процесі Білорусія не бере участь.

Правові, економічні, соціальні та організаційні основи спеціальної освіти (процесу навчання і виховання осіб з особливостями психофізичного розвитку, що включає спеціальні умови для отримання відповідної освіти, надання корекційної допомоги, соціальну адаптацію та інтеграцію зазначених осіб у суспільство) визначається законом Республіки Білорусь "Про освіту осіб з особливостями психофізичного розвитку (спеціальну освіту) ".

Історія освіти в Білорусії

Наприкінці XVIII століття білоруські землі ввійшли до складу Російської імперії. Це був новий етап в історії білоруського народу. Почалися перетворення суспільно-політичного та адміністративного характеру. Торкнулися зміни і шкільної освіти. До цього навчальні заклади в землях, населених білорусами, були далекі від досконалості. Входження до складу Росії позитивно вплинуло на процес навчання в школах з точки зору самодержавства. Таким чином, стан шкільної освіти за станом на початок XIX століття, виходячи з кількісних та якісних характеристик, можна оцінити як відносно благополучне. Однією з найперших гімназій на території нинішньої Білорусії Слуцька є гімназія . Вона для свого часу була зразком класичного гуманітарної освіти і була відома сучасникам як Слуцький Афіни.

Зміцненням Російської держави на початку XIX століття, підвищення вимог до рівня освіти державних службовців викликало необхідність реформ шкільної освіти по всій території імперії. У Росії створювалася єдина система державних навчальних закладів, що складається з 4 типів навчальних закладів: парафіяльні, повітові, губернські або гімназії та університети.

На території нинішньої Білорусі також стали з'являтися гімназії, схожі з середніми школами Росії. Російський уряд всіляко намагалося зблизити білорусів з "природними росіянами", утискаючи білоруські школи і припиняючи викладання в них на білоруському (хоча викладання на білоруському не було і до входження цих земель до Російської імперії) і польською мовами.

Після повстань 1830-1831 і 1863-1864 років польська мова у викладанні був заборонений і замінений російським, навчання за кордоном ставилися перепони. Був закритий знаменитий Віленський університет, а також перший вищий навчальний заклад на території сучасної Білорусії - Полоцька єзуїтська академія. Клопотання місцевого дворянства про освіту в білоруських губерніях університету відхилялися - царизм не бажав створювати можливий "розсадник вільнодумства".

Реформа 2008

Повернула білоруську школу до 11-річного навчання.

2010

У системі середньої освіти Білорусі з 1-го по 11-й класи в 2010 році вводиться навчальна програма факультативних занять "Основи православної культури. Православні святині східних слов'ян"

2 грудня 2010 на сесії Палати представників Національних зборів прийнятий проект Кодексу Республіки Білорусь про освіту

У 2010 році був створений Інститут прикордонної служби Республіки Білорусь .

На бюджетну форму навчання у вузи було подано майже на шість тисяч заяв менше, ніж в 2009 (серед них - 60% студентів білоруських вузів - заочники) .

Студентами ВНЗ стали 71,5% (приблизно 10 тис. мінчан-абітурієнтів), з надійшли 82% вибрали державні вузи

2011

У нормативні документи, що регламентують надходження у вищі і середні спеціальні навчальні заклади Білорусі, будуть вноситися зміни та доповнення. Планується підписання спеціального указу президента РБ .

У 2011 році прийом будуть здійснювати 55 вищих навчальних закладів (45 державної форми власності, 10 - приватної) .

6 червня 2011 Міністерство освіти закрило «Жіночий інститут Енвіла» .

На вересень: установ загальної середньої освіти - 3,4 тис. (920 тис. школярів, у перших класах - близько 87 тис. чоловік), ПТУ - 217 (навчається - 106 тис. чоловік), ссузів (рівень середньої спеціальної освіти) - 213 (за планом - 56 тис. осіб), вузів (рівень вищої освіти) - 45 державних вузів (у підпорядкуванні 12 міністерств і відомств) і 10 приватних (за планом - 89,7 тис. осіб).

Кодекс про освіту

Проект

2010 рік - при підготовці проекту до парламентської комісії надійшло близько 1,5 тис. усних та письмових зауважень. Проект сформований вперше .

Був прийнятий у другому читанні на засіданні сесії Палати представників Національних зборів. 13 січня 2011 підписаний главою держави А. Лукашенко ..

Ряд положень проекту:

  • Врегульовано питання дисциплінарної відповідальності освітнього процесу (введення дисциплінарної відповідальності учнів)

  • Приватні вузи зобов'яжуть мати гуртожиток

  • Для проходження служби в армії студентам нададуть відпустку

  • Передбачено новий документ про освіту - диплом дослідника, який буде видаватися особам, які успішно закінчили навчання в аспірантурі (ад'юнктурі)