Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вища освіта в Беларусії.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
28.54 Кб
Скачать

Сучасний стан

У Білорусії два провідні ВНЗ у національній системі освіти: Білоруський державний університет [24], заснований 30 жовтня 1921 року, і Академія управління при Президентові Республіки Білорусь [25], Утворена 29 січня 1991 року. Статус провідного вузу в республіці закріплений законодавчо і має два різновиди: ведучий вуз в національній системі освіти і ведучий вуз в галузі [26]. Статус провідного вузу в галузі має кілька вузів (зокрема, Білоруський національний технічний університет, Білоруський державний університет інформатики і радіоелектроніки, Білоруський державний медичний університет, Білоруський державний аграрний технічний університет та інші).

У 1992 році в Мінську був заснований Європейський гуманітарний університет. У 2004 році він був змушений припинити роботу в республіці і з 2005 року діє в Литві.

У Білорусії студенти вузів можуть отримувати академічні ступені спеціаліста (бакалавра) та магістра, хоча республіка, на відміну від більшості інших країн Європи, не підписала Болонську декларацію.

Випускники вузів можуть продовжити навчання і отримати фундаментальну наукову освіту, поступив в аспірантуру і потім в докторантуру. Крім того, можливе проходження курсів перекваліфікації та здобуття другої вищої освіти.

На серпень 2010 року науково-педагогічний потенціал ВНЗ (з урахуванням сумісників) становить 26 388 викладачів, з яких 1334 - доктора наук і 8498 - кандидати наук. Студентів - майже 400 тисяч .

Навчання іноземних громадян

Навчання для громадян інших держав, як правило, платне, вартість якого залежить від обраної спеціальності, форми навчання і навчального закладу.

Для отримання запрошення на навчання необхідно звернутися до вузу. Для цього в навчальний заклад відправляються всі необхідні документи [28].

Більшості іноземних студентів до початку навчання потрібно пройти в Білорусі річний мовний курс на факультеті довузівської підготовки навчального закладу.

Всі вищі навчальні заклади Білорусі мають відділи по забезпеченню житлом, які надають допомогу в отриманні дозволу на тимчасове проживання, допомагають знайти місце проживання. Більшість студентів проживають у студентських гуртожитках. Це зручно і досить дешево.

На 2010 рік у Білорусі навчаються близько 2 тисяч китайських студентів

Інтернатні заклади

2011 Рік - 52 інтернату для дітей-сиріт (на 30% менше, ніж у 2005 році), близько 70% дітей-сиріт виховуються в сім'ях (на таку форму усиновлення орієнтує соціальна політика держави).

Статистика

У 2008 році 1627 випускників шкіл отримали золоті медалі і 282 - срібні. У 2009 році близько 2 тис. випускників шкіл стали золотими та срібними медалістами, значно зросла кількість срібних медалістів. Отримання медалі (з 1994 року їх виготовляє УП «теплообмінної апаратури і порошкова металургія») дає можливість абітурієнту при інших рівних умовах мати перевагу при вступі до вузів. На одній стороні медалі - герб Білорусії, на іншій - напис «За видатния веди» і завдано відбиток розкритої книги в обрамленні сонячних променів і колосків. Претенденти на золото повинні мати свідоцтво про загальну базову освіту з відзнакою та зразкову поведінку, а в старших класах у випускників річні та екзаменаційні оцінки - «дев'ять» і «десять». Срібною медаллю нагороджуються юнаки та дівчата, які претендували на золото, але трохи не дотягли до вищої сходинки п'єдесталу навчального.

В якості основного показника (при порівняльній оцінці різних країн їх інноваційного потенціалу та розрахунку індексу конкурентоспроможності) використовується число студентів та аспірантів інженерних та природничих спеціальностей на тисячу жителів. У Республіці Білорусь на 1000 чоловік населення випускає 7 інженерів