Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

1. Зміст та завдання експлуатації авіаційної техніки.

Основним змістом експлуатації АТ є забезпечення справного стану і високої бойової готовності літаючих апаратів здатних у призначений час виконати поставлене завдання.

Експлуатація АТ – стадія життєвого циклу з моменту прийняття її військовою частиною від заводу виробника або ремонтного заводу до відправлення в ремонт або списання і складає сукупність етапів: ввід до експлуатації; приведення у встановлені ступені готовності до використання за призначенням; підтриманням у встановлених ступенях готовності до цього використання; використання за призначення; збереження та транспортування.

Технічна експлуатація – це частина експлуатації АТ, яка включає підготовку до застосування і технічно правильне використання АТ, виконання регламентних робіт, організацію виконання робіт по бюлетенями, військовий ремонт, транспортування, збереження і евакуацію АТ.

Структурна схема експлуатації АТ показана на рис.1.

Рис.1. Структурна схема експлуатації авіаційної техніки

Таким чином, експлуатація АТ складається із експлуатації АТ у польоті і експлуатації АТ на землі ( технічної експлуатації).

2. Загальні положення щодо організації експлуатації авіаційної техніки

Технічна експлуатація АТ у військовій частині організується заступником командира авіаційної частини з озброєння і включає:

  • підготовку АТ до польотів, яка проводиться технічними екіпажами літаків і технічною обслугою спеціалістів груп обслуговування;

  • проведення профілактичних заходів на АТ силами ІТС ескадрилій, ТЕЧ ач і частково заводськими бригадами АРП;

  • військовий ремонт несправної АТ силами ремонтних груп авіаційних ескадрилій, ТЕЧ ач і ВАРМ;

  • утримання і застосування засобів експлуатаційного контролю особовим складом ІАС ае, ТЕЧ ач і ВАРМ при підготовці до польотів, проведенні профілактичних і ремонтних робот;

  • періодичні роботи на АТ при її збережені у авіаційних частинах;

  • транспортування;

Експлуатація АТ у польоті здійснюється льотними екіпажами у відповідності з вимогами НПП-93 і інструкції льотчику (екіпажу) по експлуатації даного типу літака (вертольота).

Загальні питання організації і правил експлуатації АТ викладені у Наставленні з технічного забезпечення авіації Збройних Сил України (НТЗ-99). Питання пов’язані з технічною експлуатацією конкретних зразків АТ, викладені у експлуатаційній документації у вигляді керівництв по ТЕ, яка містить: технічний опис, інструкцію по експлуатації і технологічні карти проведення усіх видів підготовки до польотів і виконання регламентних робот. Додатково вищезазначених основних документів, служба ІАС авіаційної частини, керується вказівками заступника Командувача ПС з озброєння, технічними розпорядженнями начальників ІАС і бюлетенями промисловості.

Технічна експлуатація АТ організується і проводиться на аеродромах базування авіаційної частини.