Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

4. Види контролю авіаційної техніки.

Контроль технічного стану РЕО в авіаційних частинах організується з метою забезпечення високого рівня його справності й боєздатності. Залежно від цільової спрямованості контроль можна умовно розділити на три види:

  • профілактичний (періодичний) контроль, що призначений для визначення справності або працездатності устаткування, виявлення й своєчасної заміни або регулювання тих елементів, параметри яких близькі до гранично припустимих значень. Він проводиться при всіх видах підготовок літаків до польотів, регламентних і ремонтних роботах;

  • діагностичний контроль, має своєю метою визначення технічного стану об'єкта РЕО й місця несправності (розпізнавання несправних елементів);

  • прогнозуючий контроль, при якому в задані моменти часу виконується вимір значень певних параметрів об'єкта РЕО з метою прогнозування (пророкування) його технічного стану на наступний період експлуатації.

Для контролю технічного стану РЕО застосовуються вбудовані системи контролю, автономні бортові й наземні засоби контролю, які можуть бути автоматичними, автоматизованими або ручними. Перелік застосовуемих засобів експлуатаційного контролю для кожного типу РЭО приводиться в регламенті технічної експлуатації. Ці засоби повинні бути справними й мати оформлену технічну документацію. Крім того, на них повинні бути виконані регламентні роботи й періодична перевірка в метрологічній лабораторії вимірювальної техніки. Обсяг, періодичність і порядок виконання профілактичного контролю визначаються вимогами НТЗ-99, регламентами технічної експлуатації й вказівками головного інженера ПС. Цей контроль здійснюється:

- методом зовнішнього огляду, що полягає у візуальній перевірці технічного стану РЕО й окремих його елементів, міцності кріплення блоків і вузлів, стану амортизацій, кабелів, хвилеводів, антен і ін.;

  • методом характерних ознак, що полягає у візуальному або слуховому сприйнятті ознак станів, характерних як для справного, так і для несправного РЕО;

  • методом інструментального контролю за допомогою різних засобів вимірів.

Важливим методом контролю є поопераційний контроль, що проводиться начальниками груп (техніками) і припускає перевірку дотримання виконавцем повноти, послідовності і якості виконання основних вузлових операцій, передбачених регламентом технічної експлуатації.

Перераховані методи контролю взаємно доповнюють один одного й використовуються в процесі технічної експлуатації спільно або в різних сполученнях.

Основним призначенням профілактичного контролю є своєчасне виявлення раптових і попередження поступових відмов РЭО. Виявлення раптових відмов здійснюється звичайно за результатами контролю вихідних параметрів об'єктів РЕО під час підготовки літаків до польотів, а попередження поступових відмов - за результатами порівняння величин виміряних параметрів РЕО з допусками при виконанні регламентних і інших видів профілактичних робіт.

Е фективність контролю технічного стану РЕО визначається не тільки періодичністю, обсягом, застосовуваними методами й засобами експлуатаційного контролю, але й відповідальним і сумлінним відношенням фахівців до якості проведеного контролю. Важливо, щоб контроль виконувався ретельно, а його результати реєструвалися у відповідній експлуатаційній документації. Це необхідно для аналізу технічного стану надійності РЕО, для рішення завдань технічної діагностики й прогнозування. Особлива увага інженерів частин по РЕО повинна бути спрямована на ретельне ведення в ТЭЧ ач "Журналу обліку результатів вимірювання параметрів апаратури РЕО", у якому повинні реєструватися значення параметрів, виміряних до й після регулювання, наробіток РЕО і його елементів, умови проведення контролю. Такі записи сприяють правильному й об'єктивному аналізу характеру змін параметрів і технічного стану РЕО.