Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

7. Організація роботи іас по забезпеченню польотів

Робота ІАС по забезпеченню польотів виконується в відповідності з наставленням НТЗ-99, Наставлення по виконанню польотів та задач, поставлених командиром частини на польоти. Ця робота проводиться в період попередньої підготовки а.т. до польотів і безпосередньо в день (ніч) польотів, вона включає в себе:

-проведення інженерних розрахунків на застосування а.т. в передбачених польотах;

-погодження питань взаємодії і матеріально –технічного забезпечення з авіаційно –технічною частиною (АТЧ);

-планування роботи ІАС на льотний день (ніч);

-підготовка особового складу і а.т. до польотів.

Високоякісна робота ІАС по забезпеченню польотів досягається продуманим плануванням, вмілою організацією всієї діяльності інженерно –технічного складу при підготовці до польотів і чітким контролем за нею.

Планування роботи ІАС по забезпеченню польотів починається з моменту отримання заступником командира частини по ІАС попереднього розпорядження командира частини про проведення польотів.

Після прийняття рішення про польоти командир частини ставить задачі на підготовку і проведення льотного дня (ночі) керівному складу авіаційної частини і командирам забезпечуючих польоти частин і підрозділів в яких визначає:

-дату і час проведення польотів для кожної авіаційної ескадрильї;

-основні задачі майбутніх польотів в відповідності з очікуємими метереологічними умовами;

-склад групи керівництва польотами (ГКП) на кожну зміну;

-засоби управління і забезпечення польотів і терміни їх готовності;

-порядок надання допомоги екіпажам, які терплять біду;

-порядок використання бортових і наземних засобів об’єктивного контролю;

-екіпажі розвідників погоди;

-терміни представлення планових таблиць польотів, порядок, час і місце проведення попередньої підготовки і контролю готовності льотних екіпажів, осіб ГКП і а.т. до польотів, порядок використання тренажерів, класів та учбових посібників;

-час і порядок проведення передпольотної підготовки льотних екіпажів і а.т. до польотів.

В відповідності з рішенням командира авіаційної частини на проведення польотів і плановою таблицею польотів заступник командира частини по ІАС виконує розрахунок необхідних сил і засобів для підготовки а.т. до польотів і проводить інструктаж посадових осіб інженерно –технічного складу, на якому доводить до їх відома:

- характер і особливості майбутніх польотів;

- особливості підготовки а.т. до польотів;

- наряд особового складу ІАС на польоти;

- наряд спеціалістів на технічні пости, та в команду технічної допомоги;

- дату проведення попередньої підготовки та час на неї;

- організацію і порядок роботи особового складу ІАС при підготовці а.т. до польотів;

- заняття і тренажі, які необхідно провести з льотно –технічним складом при підготовці до польотів;

- кількість ЗНЗ і технічних засобів контролю, яке виділяється для підготовки а.т. і забезпечення польотів, і черговість її застосування.

При необхідності на інструктаж залучається черговий по аеродромно –технічному забезпеченню, який в день польотів виконує безпосереднє керівництво силами і засобами які виділяються для забезпечення польотів від АТЧ.

З метою найбільш раціональної організації підготовки а.т. до польотів в день попередньої підготовки керівний склад ІАС планує роботу по забезпеченню льотного дня і проводить розрахунки необхідного часу, сил і засобів для проведення майбутніх польотів. Основою для планування роботи ІАС є планова таблиця польотів. Безпосереднє планування і організація роботи по забезпеченню польотів виконується в авіаційних ескадрильях під керівництвом заступника командира ае по ІАС. При цьому заступник командира ае по ІАС уточнює наявність технічних екіпажів особового складу груп обслуговування і формує розрахунки по підготовці а.т., розрахунки по підчепленню бойових комплектів, групу ремонту, технічні пости і команду технічної допомоги. Таким чином в період попередньої підготовки в відповідності з плановою таблицею польотів планується організація підготовки а.т. в льотний день, розробляються і уточнюються типові графіки підготовки а.т. до польотів з урахуванням конкретних умов розподілу особового складу інженерно –авіаційної служби і засобів наземного обслуговування. Деякі питання забезпечення майбутніх польотів відпрацьовуються в день попередньої підготовки шляхом проведення тренажу технічного складу на виконання найбільш складних робіт в льотний день. В окремих випадках доцільно проводити розіграш організації роботи ІАС в день польотів з залученням інженерно –технічного складу авіаційної частини і особового складу забезпечуючої авіаційно –технічної частини.

В день польотів із складу ІАС та АТЧ на час польотів призначається команда технічної допомоги для прибирання несправних літаків з ВПС і надання допомоги екіпажу при аварійному залишенні літака на землі, котра підпорядковується старшому інженеру польотів. Крім того, з технічного складу авіаційних ескадрилій на час польотів призначається наряд на технічні пости. Технічний пост №1 (ТП1) виставляється в місці вирулювання літаків на ВПС з метою здійснення зовнішнього контролю їх стану. Технічний пост №2 (ТП2) виставляється на спеціально передбаченій площадці для огляду зброї літаків після завершення польотів на бойове застосування.

Робота керівного складу ІАС по забезпеченню безпосереднього льотного дню (ночі) включає в себе:

-організацію проведення і контроль передпольотної підготовки а.т.;

-забезпечення безпосередньо польотів;

-організацію, проведення і контроль післяпольотної підготовки а.т.

управління особовим складом ІАС і організацію взаємодії з АТЧ в день (ніч) польотів.

Підготовка а.т. до польотів в залежності від обстановки, що склалася може виконуватись в укриттях, на відкритих стоянках або на технічній позиції і організовується по авіаційних ескадрильях. Перед початком робіт на а.т. в льотний день заступник командира ае по ІАС ставить задачу технічному складу підрозділу по підготовці а.т. до польотів. При постановці задачі вказуються:

-номери літаків, що готуються до польотів;

-особливості передпольотної підготовки літаків;

-розрахунок особового складу для виконання підготовки літаків;

-порядок руху розрахунків і використання засобів наземного обслуговування;

-час готовності літаків до польоту;

-вимоги керрівних документів ІАС по технічній експлуатації і правилам безпеки.

Підготовка до польоту планується і організовується у відповідності з з плановою таблицею польотів з метою забезпечення готовності кожного літака до заданого часу і в відповідності з завданням на політ. Оперативне керівництво особовим складом ІАС, контроль за його діяльністю по підготовці і перевірці а.т., а також організація взаємодії всіх ланок ІАС, з частинами забезпечення в дні польотів виконуються з ПУ ІАС старшим інженером польотів, призначеним з числа інженерів частини за спеціальностями, або заступників командирів ае по ІАС (при польотах літаків однієї авіаційної ескадрильї). Успішне вирішення питань забезпечення польотів в багато –чому залежить від правильного використання засобів наземного обслуговування і вмілого маневрування ними. Так, наприклад, при виконанні групових польотів, доцільно для найбільш раціонального використання рухомих засобів енергопостачання, в випадку відсутності централізованих систем, заздалегідь складати схеми їх розстановки і послідовності використання при запуску авіадвигунів. В загальному випадку для виконання підготовки до польотів засоби енергопостачання, заправники пального та тягачі доцільно розподіляти між авіаційними ескадрильями, а засоби зарядки літаків киснем, повітрям і перевірки гідросистем висилати в підрозділи за заявками. Необхідні засоби наземного обслуговування подаються в льотний день в назначений час і місце відповідно до розпорядження штабу авіаційної частини. Допуск засобів наземного обслуговування до заправки (зарядки) і обслуговуванню літаків проводить заступник командира ае по ІАС (старший інженер польотів) після виконання аеродромного контролю. Наземні джерела електроенергії (АПА) і засоби заправки літаків киснем (АКЗС, ТРЖК) допускаються до застосування після аеродромного контролю начальником групи обслуговування по авіаційному обладнанню. При позитивних результатах аеродромного контролю засобів наземного обслуговування літаків в відповідному журналі обліку роботи установки (формулярі, паспорті або контрольному талоні) контролююча особа робить запис: „Заправку (обслуговування) дозволяю”, з зазначенням дати, часу і ставить свій підпис. Для забезпечення пожежної безпеки на час польотів незалежно від кількості літаючих літаків призначується бойовий розрахунок з пожежним автомобілем.

В кабінах всіх спеціальних і вантажних автомобілях, які постійно або тимчасово працюють на аеродромі по обслуговуванню літаків, повинні знаходитися схеми, які визначають порядок під'їзду даного типу автомобілів до літального апарату і від'їзд від нього. Рух особового складу і техніки по аеродрому допускається тільки по встановленим маршрутам.

Літаки авіаційної ескадрильї готуються до польотів технічними екіпажами і розрахунками спеціалістів груп обслуговування. Технічні екіпажі готують літаки авіаційної ескадрильї паралельно, а розрахунки груп спеціалістів обслуговування( за своєю спеціальністю) –послідовно за технологічними графіками і технологічними картами. Після виконання передпольотної підготовки літака всіма спеціалістами технік літака і спеціалісти заповнюють журнал підготовки літака до польотів і доповідають по команді про готовність літака до польоту. Дозвіл на допуск літака до польоту дає заступник командира ае по ІАС або начальник ТЕЧ ланки, ставлячи свій підпис в контрольному листку підготовки літака до польотів. По прибуттю льотного складу технік літака доповідає командиру екіпажа про готовність літака до польоту, про кількість заправленого пального і спорядження літака відповідно завданню на політ. Льотний склад екіпажу перевіряє готовність літака до польоту в об’ємі вимог інструкції екіпажу і відповідно завданню на політ і проводить прийом літака. Після цього командир екіпажу ставить підпис в контрольному листку про прийом літака.

В випадку коли на протязі льотного дня (ночі) на кожен літак заплановано декілька польотів, то з метою найбільш економного використання сил і засобів основний комплекс робіт по підготовці до повторного польоту виконується на технічній позиції. Підготовка літаків на технічній позиції, яка оснащена централізованими системами заправки пальним і стиснутим повітрям, а також забезпечення електроенергією, дозволяє скоротити час підготовки літаків до повторного польоту, що в свою чергу дає можливість підвищити коефіцієнт їх використання за стартовий час. Але з метою тренування особового складу ІАС частини і обслуговуючих частин доцільно періодично планувати проведення підготовки літаків до повторних вильотів в укриттях з використанням рухомих засобів наземного обслуговування.

Після закінчення кожного льотного дня (ночі) для забезпечення постійної високої бойової готовності на авіаційній техніці проводиться після польотна підготовка. При цьому доцільно заправку виконувати на технічній позиції, користуючись засобами централізованої заправки, а всі інші роботи після польотної підготовки виконувати на основних місцях стоянки, в тому числі і в укриттях. Після зачехління літаки здаються черговому по стоянці підрозділу. Залишення стоянки літаків особовим складом і засобами наземного обслуговування проводиться лише за дозволом старшого інженера польотів.

При організації забезпечення нічних польотів необхідно враховувати небезпеку зіткнення засобів наземного обслуговування з літаками, можливість виникнення випадків і зростання строків підготовки а.т. в середньому на 20...25% внаслідок поганої видимості. В зв’язку з цим забезпечення нічних польотів потребує від інженерно –технічного складу доброго знання а.т., обережності і дотримання усіх заходів безпеки при підготовці літаків до польотів. В умовах нічних польотів інженерно –технічний склад повинен знати і чітко дотримуватися правил і маршрутів переміщення по аеродрому. Всі команди по роботі на а.т. в нічних умовах дублюються світовими сигналами, а небезпечні зони позначуються за допомогою огорожуючих вогнів.

З метою підвищення ефективності використання а.т. в льотний день рішенням командира частини може бути організоване позмінне забезпечення польотів. Зміни технічного складу повинні призначатися наказом по частині до початку попередньої підготовки. В день попередньої підготовки всі зміни готовлять свої літаки, виконують взаємний контроль якості підготовки і вивчають особливості закріпленої за ними на день польотів а.т.. Перед польотну підготовку літаків проводить перша зміна технічного складу, яка потім забезпечує польоти на протязі половини стартового часу. Друга зміна обслуговує літаки на протязі другої половини стартового часу і проводить після польотну підготовку. Передача літаків другій зміні проходить в процесі підготовки до повторного польоту обома змінами разом при перезміні технічного складу. Контрольний лист підготовки літаків в цьому випадку оформлюється спеціалістами другої зміни. Про передачу змін робиться запис в журналі старшого інженера польотів. Разом з всім особовим складом змінюється й старший інженер польотів. Дозвіл на відправлення інженерно –технічного складу першої зміни дає старший інженер польотів другої зміни.

Відомості про роботу ІАС в день польотів, а також про роботу авіаційної техніки і ЗНО, накопичуємі на різних рівнях, використовуються для розбору польотів, який проводиться командиром частини, і для аналізу роботи ІАС в льотний день. Основна інформація накопичується у старшого інженера польотів, який її аналізує і в загальному вигляді представляє заступнику командира частини по ІАС. Данні про стан літакового парку, грубих порушеннях в експлуатації а.т. і її відмовах з наслідками заступник командира частини по ІАС доповідає командиру частини і заступнику командира з’єднань по ІАС.

Розбір польотів підрозділяється на між польотний, попередній і повний. Між польотний розбір польотів проводиться в процесі льотного дня з метою попередження випуску в повторний політ недостатньо підготовлених екіпажем або несправної а.т.. Попередній розбір польотів проводиться безпосередньо після їх закінчення. На ньому командир частини, заслухавши доповіді посадових осіб частини, в тому числі й старшого інженера польотів, про відмови а.т. і порушеннях правил її експлуатації на землі і в повітрі, про якість аеродромно –технічного забезпечення польотів приймає рішення і ставить задачі керуючому складу на наступні польоти. Повній розбір польотів проводить командир частини з обов’язковим використанням даних об’єктивного контролю. Всі необхідні для повного розбору польотів дані по підготовці і експлуатації а.т. льотним і технічним складом, по відмовах і їх причинах готує заступник командира частини по ІАС. В повному розборі польотів приймають участь заступник командира частини по ІАС, і при необхідності, старші інженери частини за спеціальностями.

Аналіз роботи особового складу ІАС, а.т. та засобів наземного обслуговування в льотний день проводиться керуючим інженерно –технічним складом при проведенні технічних розборів. Результати аналізу потім використовуються при плануванні роботи ІАС на наступний льотний день.

Перелік робіт, які виконуються інженером частини по авіаційному обладнанню, при підготовці до льотного дня і в процесі цого проведення представлені в таблиці.

Роботи, що виконуються напередодні льотного дня

Роботи, що виконуються особисто в

Льотний день

Вивчення планової таблиці польотів і складання замовлення на СНО

Проведення перед польотного і стартового оглядів в відповідності з планом

Планування роботи спеціалістів і постановка задачі начальникам груп обслуговування

Опитування льотних екіпажів про роботу радіоелектронного обладнання в польоті

Доповідь про несправності авіаційного обладнання

Аналіз відмов радіоелектронного обладнання

Складання особистого плану роботи в льотний день

Підготовка даних для розбору польотів

Робота по організації діяльності ІТС в льотний день

Робота по контролю діяльності ІТС в льотний день

Організація виконання передпольотної підготовки а.т.

Контроль організації, повноти та якості підготовки радіоелектронного обладнання до польотів

Заслуховування доповідей начальників груп обслуговування та видача розпоряджень

Контроль дотримання особовим складом заходів безпеки при роботі з радіоелектронним обладнанням

Організація підготовки до повторного польоту та післяпольотної підготовки

Контроль правильності і своєчасності оформлення документації

Організація усунення несправностей радіоелектронного обладнання

Контроль виконання льотним і технічним складом правил експлуатації радіоелектронного обладнання