Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

23. Заходи, які запроваджують інженери авіаційної частини з рео по підвищенню рівня його надійності

Як відомо надійність авіаційного РЕО безпосередньо впливає на безпеку польотів. Підтримання надійності авіаційного РЕО на заданому рівні і безпеку польотів досягається:

  • точним виконанням правил експлуатації і ремонту АТ;

  • точними і своєчасними доповідями по команді по встановленій формі про недоліки стосовно технічної надійності АТ;

  • розробкою і впровадженням до практики профілактичних заходів на основі систематичного накопичення і узагальнення досвіду експлуатації ремонту, в тому числі і аналіз даних про відмови і пошкодження АТ і помилки особового складу при її експлуатації;

  • своєчасним виконанням робіт по бюлетням і пред’явлення рекламацій.

Доопрацювання РЕО по бюлетеням – промисловий метод підвищення надійності, розробка якого основана на пропозиціях інженерно-технічного складу авіаційних частин.

В процесі експлуатації РЕО інженери аналізують причини відмов і розробляють пропозиції щодо їх попередження (зміни в принципових схемах і в конструкціях, зміни в режимах роботи тощо).

Ці пропозиції відправляються на підприємства промисловості, які і розробляють бюлетні по доопрацюванням РЕО. Таким чином, бюлетні по доопрацюванню на АТ є ланкою зворотнього зв’язку між службою експлуатації і промисловістю.

Надійність АТ оцінюється наступними показниками [1]:

-- наліт на відмову, який привів до невиконання бойового польотного завдання (основний показник), ТПб;

  1. наліт на відмову і пошкодження , які з’явились в польоті і виявлені екіпажем, ТП;

  2. наліт на відмову і пошкодження, які виявлені в польоті і на землі, ТС;

25.Основні види технічної документації іас авіаційних частин.

Уся документація, яку застосовує в інженерно-авіаційна служба, поділяється на експлуатаційну, ремонтну, облікову і звітну,

Експлуатаційна і ремонтна документація на авіаційну техніку розробляється і поставляється промисловістю в кількості, передбаченою відповідними угодами між підприємствами промисловості і ПС.

Експлуатаційна документація іас (со).

Експлуатаційні документи призначені для вивчення виробу і правил його експлуатації (бойового застосування, технічного обслуговування, транспортування і збереження).

Експлуатаційна документація поставляється по одному комплекту з кожним виробом авіаційної техніки, або в кількості обумовленою окремими угодами між підприємствами промисловості і ПС.

Номенклатура експлуатаційних документів включає:

  • технічний опис; інструкцію з експлуатації;

  • інструкцію з технічного обслуговування;

  • регламент технічного обслуговування;

  • інструкцію з монтажу, пуску, регулювань виробу на місці його застосування;

  • формуляр;

  • паспорт;

  • відомість експлуатаційних документів;

  • посібник з льотної експлуатації; альбом електросхем;

  • інші документи (інструкції з техніки безпеки, каталоги, специфікації і т.п.).

Основним документом, що визначає об'єм і періодичність виконуємих робіт з кожного типу авіаційної техніки, є регламент технічної експлуатації.

Формуляр (паспорт) є документом, що засвідчує гарантовані підприємством-виробником основні параметри і технічні характеристики виробу.

Якщо на виріб складається формуляр, то паспорт на нього не видається.

Як правило, формуляр літака складається з окремих книг (частин) по видах устаткування:

частина I - формуляр на планер і системи, що входять до нього;

частина II - формуляр на прилади і спеціальне устаткування;

частина III - формуляр на електроустаткування;

частина IV - формуляр на радіоустаткування;

частина V - формуляр на озброєння.

Основне призначення формуляра - облік технічного стану виробу і даних про його експлуатацію ( наробітку, збереження, виконання доробок, регламентних робіт і т.п.).

На відміну від формуляра в паспорті облік технічного стану виробу і дані про його експлуатації не ведуться.

Формуляри і паспорти вважаються пономерною технічною документацією, прикладається до кожного виробу і є обов'язковою його приналежністю.

Порядок ведення, збереження і відновлення формулярів (паспортів) на авіаційну техніку встановлюється Наставлення з технічного забезпечення авіації Збройних Сил України.

Відповідальність за своєчасне і правильне занесення даних у формуляри і за стан формулярів у період експлуатації літака несуть технік (механік) літака і начальники груп обслуговування.

Виправлення записів у формулярах виконуються заступником командира ескадрильї по СО (ІАС) або інженерами частини за фахом і скріплюються гербовою печаткою військової частини.

Ведення формулярів перевіряє заступник командира ескадрильї по СО не рідше одного разу в три місяці.

При відправленні авіаційної техніки в іншу частину ( в ремонт) у формуляри записуються підсумкові дані про наробіток, завіряються підписом заступника командира частини по СО і скріплюються гербовою печаткою військової частини.

У випадку втрати формуляра (паспорта) на авіаційну техніку, яка знаходиться в експлуатації, заводиться дублікат формуляра (паспорта), підписується заступником командира частини по СО і скріплюється гербовою печаткою військової частини.

Авіаційна техніка, на яку виданий дублікат формуляра (паспорта), допускається до польотів тільки після виконання на ній 50-годинних регламентних робіт.

Формуляри на авіаційну техніку (таємні) зберігаються в штабі частини в спеціальному приміщенні, решта - в ескадрильї в обладнаних шафах. Відповідальність за їхнє збереження несе заступник командира авіаційної ескадрильї по СО.