Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

19. Основні поняття та визначення безпеки польотів.

1.1.1. Безпека польотів (БзП) - сукупність властивостей авіаційної системи, яка забезпечує виконання польотів без авіаційних подій (АП).

Забезпечення БзП - складна комплексна проблема, для вирішення якої використовується системний підхід, що дозволяє з єдиних позицій підійти до вирішення цієї проблеми на всіх етапах створення та експлуатації літальних апаратів (ЛА).

Безпека польотів в авіаційній системі залежить від якості функціонування усіх її елементів та забезпечується:

високою кваліфікацією і відмінною підготовкою екіпажів;

льотною придатністю ЛА;

високою якістю забезпечення польотів та керування повітряним рухом.

Безпека польотів знижується від дії особливих ситуацій, які виникають у результаті таких несприятливих факторів:

відмови та несправності окремих елементів авіаційної системи;

вплив несприятливих зовнішніх умов;

недоліки в різних видах забезпечення польотів;

помилки льотного складу та порушення правил експлуатації авіаційної техніки;

проявлення несприятливих особливостей аеродинаміки та міцності повітряного судна. (Рисунок1.1.)

В залежності від ступеня небезпечності особливі ситуації розподіляються на: складну; аварійну; катастрофічну.

1.1.2. Складна ситуація - особлива ситуація, при якій можливості та кваліфікація екіпажу і розрахунків органів управління повітряним рухом (УПР), а також резерви працездатності АТ достатні для запобігання АП. Запобігання переходу її в аварійну досягається своєчасними та правильними діями екіпажу. Складна ситуація характеризується значним підвищенням психофізіологічного навантаження на екіпаж або значним погіршенням характеристик сталості та керованості літального апарата, його енергетичних та льотно-тактичних характеристик або виходом умов чи параметрів польоту за експлуатаційні обмеження.

1.1.3. Аварійна ситуація - особлива ситуація, при якій можливості та кваліфікація екіпажу та розрахунків органів УПР, а також резерви працездатності АТ можуть виявитись недостатніми для запобігання АП. При цьому втрата або пошкодження ЛА - найбільш вірогідний підсумок польоту.

Аварійна ситуація характеризується недопустимим підвищенням психофізіологічного навантаження на екіпаж або недопустимим погіршенням характеристик сталості та керованості, льотно-технічних характеристик ЛА або досягненням (перевищенням) граничних параметрів польоту.

1.1.4. Катастрофічна ситуація - особлива ситуація, при якій запобігання загибелі екіпажу (пасажирів) та (або) втрата ЛА практично неможливі.

Подія, що сталася від моменту запуску двигунів до їх виключення після зарулювання на стоянку називається авіаційною подією (АП).

Авіаційною подією вважається подія з наступними наслідками:

частковим або повним зруйнуванням ЛА;

загибеллю членів екіпажу (пасажирів), що знаходились на борту ЛА в результаті його повного або часткового зруйнування.

До АП відносяться також події, коли ЛА не повернувся з завдання (після припинення пошуків ЛА) або він втрачений у результаті вимушеної посадки.

АП в залежності від ступеня пошкодження ЛА і наслідків діляться на катастрофи та аварії.

1.1.5. Катастрофа - АП, що привела до загибелі або пропажі без вісті кого-небудь із числа осіб, що знаходились на борту ЛА.

1.1.6. Аварія - АП, яка не пов’язана з загибеллю осіб, що були на борту, а ЛА одержав пошкодження силових елементів планера або здійснив посадку на місцевість, евакуація з якого технічно неможлива.

1.1.7. Подія, що пов’язана з використанням ЛА на землі (від початку запуску двигуна до його вимкнення після зарулювання на місце стоянки) та в польоті і обумовлена відхиленням від нормального функціонування ЛА, екіпажу, служб управління і забезпечення польотів, та впливом зовнішнього середовища, і могла вплинути на безпеку польотів, але не закінчилась АП має назву інцидент (Інц.).

1.1.8. Небезпечний інцидент (НІнц.) - подія, що пов’язана з виникненням на землі та у польоті аварійної ситуації, або така, що закінчилась травмою члена екіпажу (пасажира) чи пошкодженням ЛА.

1.1.9. Небезпечний фактор - потенціальна причина (фактор), проявлення якої (якого) може привести до виконання і розвитку особливої ситуації та, в підсумку, до АП.

1.1.10. Особливий випадок у польоті - виникнення в польоті особливої ситуації, яка вимагає від екіпажу спеціальних дій відповідно до вимог нормативних документів.