Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9. Загальні положення щодо організації та проведення ітп.

Інженерно – технічна підготовка (ІТП) є основним видом бойової підготовки і має наметі постійне підвищення теоретичних знань і вдосконалення практичних навичок експлуатації авіаційної техніки у відповідності з функціональними обов’язками, а також ввід до строю особового складу ІАС, який прибув у авіаційну частину [1].

Основними керівними документами по організації і проведенню ІТП особового складу авіаційної частини є:

  • Наказ Міністра оборони України по бойової підготовці;

  • Організаційно – методичні вказівки Командувача ПС з бойової підготовки;

  • Курс бойової підготовки льотного складу (КВП) ;

  • Курс бойової підготовки інженерно – технічного складу (КВП ІАС);

  • Наставлення з технічного забезпечення авіації Збройних Сил України (НТЗ-99);

  • Положення щодо порядку визначення класної кваліфікації військовослужбовців ЗС України;

  • План бойової підготовки авіаційної частини на навчальний рік.

Планування і організація ІТП на черговий навчальний рік здійснюється штабом авіаційної частини сумісно з заступником командира по ІАС і включає: складання планів ІТП, формування навчальних груп призначення керівників занять, створення і вдосконалення навчальної бази.

Плани ІТП складаються на навчальний рік і періоди навчання (зимовий і літній ). В планах передбачаються: розподілення навчального часу по дисциплінам для різних навчальних груп, послідовність проходження дисципліни і терміни перевірки знань, час проведення залікової сесії. На основі річного і місячних планів складаються місячні розклади занять.

Учбові групи по ІТП комплектуються особовим складом, як правило, однієї спеціальності з урахуванням кількості спеціалістів і рівня їх підготовки. Як правило, в авіаційних частинах формуються групи офіцерів і групи молодших авіаційних спеціалістів. Групи офіцерів включають групу командира авіаційної частини, групу начальника штабу, групу заступника командира частини з озброєння, групи інженерів за спеціальностями (ЛД, АОз, ПНК, Аоб, РЕО).

До навчальних груп молодших авіаційних спеціалістів відносяться групи механіків за спеціальностями: засобів аварійного покидання літака (ЗАПЛ; ЛД, АОз, РЕО) і інших.

Керівником занять з інженерно – технічної підготовки призначається офіцер ІАС, які займає посаду вищу або рівну посадам навчаючих, має найкращу підготовку за спеціальністю і має відповідну методичну підготовку. Заняття з льотним складом проводять особисто інженери частини за спеціальністю. Для проведення практичних занять і тренажів з механіками керівниками призначаються начальники груп обслуговування і регламентних робіт, старші техніки (техніки). Керівники занять і склад навчальних груп по ІТП призначаються наказом командира авіаційної частини.

Заняття по ІТП проводяться в навчальних класах. На тренажерах і безпосереднє на АТ. Навчальні класи розгортаються в учбової базі. Учбова база повинна забезпечувати підготовку і підтримання високого рівня знань і практичних навичок льотного і інженерно – технічного складу щодо експлуатації, ремонту і бойовому застосуванню авіаційної техніки. Основою учбової бази є: обладнані навчальні класи, тренажери, обладнані робочі місця ІТС і авіаційна техніка. В кожній авіаційної частині для проведення ІТП створюються навчальні класи: літака і двигуна; авіаційного озброєння; авіаційного обладнання; радіоелектронного обладнання; військового ремонту.

Перед початком кожного навчального року командир авіаційної частини проводить огляд готовності навчальних класів і тренажерів до роботи згідно плану ІТП.

Найбільш складним видом ІТП є підготовка особового складу ІАС під час вводу до строю молодих інженерів, і молодих авіаційних спеціалістів.