Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання ІАЗ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

3. Організаційна структура підрозділу іас .

Інженерно-авіаційна служба (ІАС) призначена для розробки оптимальних підходів щодо організації і проведення інженерно-авіаційного забезпечення бойових дій і бойової підготовки авіації ЗС України. Інженерно-авіаційна служба є однією із найважливіших служб ПС, яка забезпечує бойову діяльність військової авіації. Склад ІАС показано на рис.1. На ІАС покладається організація і керівництво інженерно-авіаційним забезпеченням (ІАЗ) в з'єднаннях та частинах ПС.

Рис.1. Склад інженерно-авіаційної служби

Керівництво ІАС здійснює командир авіаційної частини через свого заступника по ІАС, який безпосередньо відповідає за стан ІАС і є безпосереднім начальником інженерів частини за спеціальностями та заступників командирів авіаційних ескадриль по ІАС.

Організаційна структура ІАС (Служби озброєння) авіаційних частин

Під організаційно-штатною структурою (ОШС) служби озброєння вважається організаційна побудова груп і підрозділів ІАС, їх чисельний (штатний) склад, підлеглість, характер взаємодії і відповідна оснащеність засобами наземного обслуговування та ремонту і засобами вимірювання.

Раціональною ОШС можливо вважати ту, яка при мінімальних затратах сил і матеріальних засобів, дозволяє найбільш ефективно вирішувати завдання щодо забезпечення бойових дій і бойової підготовки авіаційних частин і з'єднань ПС ЗС України.

Організаційно-штатна структура ІАС залежить від багатьох факторів, основними з яких можливо вважати:

  • оперативно-тактичні вимоги щодо авіаційних частин ПС ЗС України (род авіації, основні типи літаючих апаратів, місце дислокації і обсяг покладених бойових завдань…);

  • організаційна побудова авіаційної частини і прийнята система технічної експлуатації літакового (вертолітного) парку;

  • рівень розвитку АТ (покоління літаючих апаратів) і їх експлуатаційні характеристики.

Сучасна ОШС ІАС дозволяє здійснювати системний підхід щодо організації технічної експлуатації АТ. Існують три системи організації технічної експлуатації АТ, дані наведені на рис.3.

Рис. 1.3. Система організації технічної експлуатації АТ

Поекіпажна система організації ТЕ АТ полягає в тому, що для проведення усіх видів робіт кожний літак (вертоліт) закріплюється за окремим наземним технічним екіпажем на чолі з техніком літака (вертольота). До складу наземного технічного екіпажу входять спеціалісти за усіма спеціальностями, а саме: літака і двигуна; авіаційного озброєння; авіаційного обладнання; радіоелектронного обладнання.

Групова система організації ТЕ АТ полягає в тому, що інженерно-технічна служба об'єднана у групи за спеціальностями. Літаки (вертольоти) льотного підрозділу не особисто закріпляються за цими групами. Групи можуть формуватися за наступним принципом:

  • за цільовим призначенням (група обслуговування, група регламентних робот, група ремонту, група контролю);

  • за певним профілем спеціалістів (група літака і двигуна, група авіаційного озброєння, група РЕО).

Групи можуть знаходитись: безпосередньо в льотних підрозділах, у групах ІАС, самостійні підрозділи (наприклад ТЕЧ авіаційної частини).

Змішана система організації ТЕ АТ полягає в тому, що технік літака і механік входять (складають) технічний екіпаж, інші спеціалісти ІАС входять у групи обслуговування і регламенту та ремонту (Р/Р). Варіант такої системи показаноно на рис.4.

Л І Т А К И

Рис.4. Організаційна структура служби озброєння авіаційної частини (варіант)